Milovník hub nachází
pěkné úlovky i v zimě

Milovník hub nachází
pěkné úlovky i v zimě

19. 12. 2013

I když je několik stupňů pod bodem mrazu, botanik Vladimír Faltys z Pardubic vyráží na houby. V zimě však nechodí do lesa, ale hlavně na louky, kde roste čirůvka dvoubarvá. Její výskyt charakterizuje zelená tráva ve tvaru půlkruhu. Na posekaných loukách jsou tato tmavější místa krásně vidět.

"Plodnice podněcují růst trávy, proto jsou půlkruhy tmavě zelené, ve vzácných případech jsou to dokonalé kruhy," říká Faltys.

Kruhům se také někdy říká čarodějné. Stačí se jen rozhlédnout po louce a zpravidla pak houbař může sbírat "co hrdlo ráčí". Svá osvědčená místa má botanik v okolí Zámrsku a Chocně na Orlickoústecku. Houba roste od listopadu, ale i v prosinci a plný košík si odnášel Faltys i na Silvestra.

"Mám rekord 70 kilo čirůvek dvoubarvých, měl jsem je asi v šesti přepravkách. Mám pak spoustu naložených sklenic, které mi kamarádi trhají z ruky," vypráví Faltys.

Ještě než vyrazí na pastviny, často se také podívá na internet a přiblíží si fotomapy, kde jsou tmavě zelené půlkružnice pěkně patrné. Pak už může vyrazit téměř najisto. Každou nalezenou čirůvku by ale lidé sbírat neměli.

"Čirůvka musí mít světlou barvu, když zrezaví, je jasné, že několikrát přemrzla a na jídlo se už nehodí. Jinak se přidává do polévek, k masu, obsahuje hodně vody, a tak kromě smaženice z ní lze vařit všechno," vysvětluje Faltys.

Kromě čirůvky dvoubarvé v tomto období roste také čirůvka fialová, penízovka sametonohá nebo jidášovo ucho, zvané též čínská houba, která je oblíbená v čínské kuchyni. Penízovka je typicky vánoční houba, nevadí ji přemrznutí a roste na pařezech nebo poškozených stromech.

"Penízovka je dobrá do klasické vánoční česnečky. Používají se jen hlavičky. Jidášovo ucho roste třeba na bezu, nedávno jsem ho našel v lesíku na Dubině v Pardubicích," uvádí Faltys.

Milovníci hub podle něho nemusejí od podzimu čekat na další sezonu, žádné datum, kdy houby přestávají růst, totiž neexistuje. "Já chodím na houby celý rok," dodává Faltys.

houby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.