Dělník, zedník, malíř pokojů... A potom 
světový spisoval, to byl John Steinbeck

Dělník, zedník, malíř pokojů... A potom
světový spisoval, to byl John Steinbeck

19. 12. 2013

Jeho knihy se staly podkladem pro řadu filmů i televizních a divadelních inscenací. Například Hrozny hněvu se na žebříčku nejlepších děl anglosaské literatury minulého století, který vydal v roce 2009 list The New York Times, ocitly na desátém místě. A není divu, vždyť velký americký spisovatel John Steinbeck získal v roce 1962 za svou tvorbu Nobelovu cenu.

Steinbeck se narodil 27. února 1902. Dvakrát se pokoušel studovat Stanfordovu univerzitu, nikdy ji ale nedokončil, byť tam vydržel celkem čtyři roky. Pracoval jako česáč ovoce nebo jako dělník v továrně, byl zedníkem, malířem pokojů, prodavačem i reportérem. Zkušenosti z této školy života pak zužitkoval v knihách.

Steinbeckovou prvotinou byl čtivý příběh proslulého anglického korzára Henryho Morgana s názvem Pohár zlata, který vyšel v roce 1929. Bestsellerem se stala novela O myších a lidech z roku 1937. O dva roky později se Steinbeck dočkal světového úspěchu, a to díky románu Hrozny hněvu, který získal Pulitzerovu cenu. Z jeho poválečných románů patří k nejznámějším parafráze na biblický příběh Kaina a Ábela – Na východ od ráje (1952), který někteří kritici řadí i nad Hrozny hněvu.

Významný muž světové literatury zemřel před 45 lety, 20. prosince 1968.

spisovatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.