Papež František bude sloužit svou 
první půlnoční mši. Začne ve 21:30

Papež František bude sloužit svou
první půlnoční mši. Začne ve 21:30

24. 12. 2013

Oslavy Vánoc, které provází staletá tradice přání klidu, míru a lásky, začínají Štědrým dnem. Zaplní se kostely při bohoslužbách. Na místa, kde chystají Rybovu Českou mši vánoční, známou podle prvních slov textu jako Hej, mistře, vstaň bystře, přicházejí tradičně i ti, kteří do chrámů běžně nechodí, víru v Boha nevyznávají nebo ji nepraktikují.

Slavení Vánoc je známé už od 4. století, kdy jako křesťanské svátky spojené s oslavou Ježíše Krista nahradily původní pohanské slavnosti zimního slunovratu. S postupující globalizací ale Vánoce částečně přicházejí o původní duchovně křesťanský rozměr a stávají se spíš veselými oslavami, kterých se účastní lidé na mnoha místech světa bez rozdílu víry.

Pokud jde o uchovávání křesťanské a duchovní tradice Vánoc, hlavní pozornost věřících je každoročně upřena k Vatikánu a k papeži jako k nejvyššímu představiteli katolické církve. Papež František bude sloužit svou první půlnoční mši ve 21:30. Stejně jako jeho předchůdce Benedikt XVI. tedy zvolil čas před půlnocí.

V Betlémě se během dne uskuteční procesí a později půlnoční mše v kostele svaté Kateřiny přiléhající k bazilice Narození Páně.

Známý zvyk stavět na Vánoce jesličky je starý sedm století, v českých zemích asi 200 let. Tradice vánočních stromků je ještě novější, stejně jako tradice adventního věnce se čtyřmi svícemi. V křesťanském pojetí je advent předvánočním obdobím, v ideálním případě dobou ztišení, soustředění a těšení.

křesťanství Vánoce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.