Loď sevřená ledem čeká na záchranu, 
ledoborce vyrazily do náročné akce

Loď sevřená ledem čeká na záchranu,
ledoborce vyrazily do náročné akce

28. 12. 2013

Ruská výzkumná loď Akademik Šokalskij se 74 australskými a dalšími vědci, turisty a členy posádky na palubě zůstává uvězněná v ledu v Antarktidě od Štědrého dne. Čínský ledoborec Sněžný drak narazil při postupu k ruskému plavidlu na silný led a musel se vydat zpět. Druhý záchranný pokus se nyní snaží uskutečnit Australané se svým ledoborcem Aurora Australis.

Čínská operace se nezdařila

Sněžný drak v pátek jako první ze záchranných ledoborců dosáhl ledového pásu, který ruskou loď obemkl, a měl se s ní setkat dnes nad ránem SEČ. V pátek večer SEČ byl od Akademika Šokalského na dohled ve vzdálenosti zhruba 11 kilometrů, dál se už ale podle Australského úřadu pro námořní bezpečnost (AMSA) nedostal.

„Čínská loď se setkala se silným ledem, který není schopna prolomit,“ řekla Andrea Haywardová-Maherová z AMSA a dodala, že v oblasti se navíc strhla sněhová bouře: „Tato záchranná operace bohužel selhala.“

Australané by měli dorazit v neděli večer

Pomoci ruskému plavidlu se proto nyní snaží další ledoborec, australské plavidlo Aurora Australis. Sněžný drak nicméně zůstane v oblasti v pohotovosti a případně se zapojí do záchranné operace později. Čínské plavidlo má totiž na své palubě vrtulník, který může posloužit k evakuaci cestujících ruské lodi, jestliže se Auroře Australis nepodaří prolomit ledy a dostat se k ní. Mluvčí Australského úřadu pro národní bezpečnost Lisa Martinová k tomu uvedla: „Očekáváme, že Aurora Australis by měla dorazit na místo v neděli večer. Jde to opravdu pomalu.“

Australský profesor Chris Turney, který je vedoucím v ledu uvězněné výzkumné expedice, dnes zveřejnil na komunitní síti Twitter vzkaz: „Stále jsme tady. Všichni jsme v pořádku.“ Ruská ambasáda v Austrálii, která je v nepřetržitém kontaktu s kapitánem lodi, uklidňuje, že všichni na palubě se těší dobrému zdraví a „neexistuje žádné ohrožení jejich životů či bezpečnosti“.

Potopení nehrozí a jídla je dost

Kolem ruské lodi v úterý vichřice natlačila ledové kry. Potopení lodi nehrozí a potravin je zatím pro všechny dost. Plavidlo se nachází asi 2800 kilometrů jižně od města Hobart v australském státě Tasmánie a ledový příkrov kolem něj je mimořádně silný, prý až čtyři metry.

Vědecký tým expedice, která odrazila od břehů Nového Zélandu 28. listopadu, hodlá zopakovat sto let starou cestu legendárního australského výzkumníka Douglase Mawsona. Členové expedice provádějí obdobná měření a studie jako Mawsonova výprava, aby zjistili, jak se antarktické prostředí v průběhu století změnilo. Pokud se podaří plavidlo vysvobodit, chce posádka v cestě pokračovat.

Akademika Šokalského postavily v roce 1982 pro sovětskou flotilu finské loděnice. Loď je sice pro plavbu v polárních oblastech uzpůsobena zesíleným trupem, klasický ledoborec to ale není. Zatímco velká část vědců a turistů na palubě ruské lodi jsou Australané a Novozélanďané, posádka je převážně ruská.

moře záchranáři
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.