John Denver: country slušňák, 
který měl letět do vesmíru

John Denver: country slušňák,
který měl letět do vesmíru

30. 12. 2013

Tvorbu amerického zpěváka Johna Denvera dobře znali i lidé v normalizačním Československu. Jeden z jeho největších hitů, Take Me Home, Country Roads z roku 1970, u nás pod názvem Veď mě dál, cesto má proslavil Pavel Bobek. Denver ale nebyl interpretem jedné písně, dodnes se hrají i jeho další skladby jako třeba Rocky Mountain High, Sunshine on My Shoulders nebo Thank God I'm a Country Boy.

Denver, v jehož rodném listě stálo jméno Henry John Deutschendorf, přišel na svět před 70 lety, 31. prosince 1943 v rodině vojenského letce. Vystupovat začínal v 60. letech v několika folkových kapelách. V roce 1969 pak vydal sólové album. Velký úspěch mu přinesla druhá deska, vydaná o dva roky později. Díky ní se stal jednou z největších hvězd americké hudební scény, a nejen té zaměřené na country. Pro Denverovu tvorbu – složil na dvě stovky písní a nahrál ještě o stovku víc – byly typické zvonivé kytary, jednoduché silné melodie a texty opěvující přírodu nebo lásku.

Vrchol kariéry zažil muzikant s image slušňáka v roce 1975, kdy se v USA stal country zpěvákem roku. I když později Denverova popularita klesla, měl stále své věrné posluchače a uměl naplnit koncertní sály. Kromě hudby se věnoval i životnímu prostředí, propagoval také zkoumání vesmíru a v půli 80. let patřil mezi vážné kandidáty na cestu do kosmu.

Láska k létání se mu ale stala osudnou. Denver zahynul 12. října 1997 při zkušebním letu nového ultralehkého letadla, když motoru došlo palivo.

muzikanti zpěvák
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.