Výstavu Tima Burtona uvidí
po New Yorku a Paříži i Praha

Výstavu Tima Burtona uvidí
po New Yorku a Paříži i Praha

7. 1. 2014

Organizace ArtMovement ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy chystá retrospektivu díla světoznámého amerického filmového režiséra, grafika a designéra Tima Burtona. Výstava, kterou má uznávaný autor sám zahájit, se uskuteční od 28. března do 3. srpna v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí. Kurátorkou výstavy je Jenny He ve spolupráci s Tim Burton Productions.

Kresby, loutky, kostýmy, filmy...

Burton u nás proslul především filmovou tvorbou, například snímky Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward, Karlík a továrna na čokoládu, Alenka v říši divů, Ospalá díra či Mrtvá nevěsta Tima Burtona. „Výstava umělce, duchem introverta a výrazem extroverta, představí několik stovek různorodých exponátů. Návštěvníci mezi nimi najdou kresby, loutky, návrhy i celé kostýmy, ilustrace, designované objekty z filmů, storyboardy, obrazy a samozřejmě i filmy a amatérské počiny tohoto surrealistického umělce,“ uvedla mluvčí galerie Kristýna Kočová.

Nad výstavou, která měla premiéru v roce 2009 v New Yorku a představila se pak i v Paříži, převzalo záštitu české ministerstvo kultury. Jejím kurátorem je Ron Magliozzi. V newyorském Muzeu moderního umění si výstavu během pěti měsíců prohlédlo na 800 tisíc lidí. Pražská expozice bude poněkud jiná, neboť se bude věnovat zejména výtvarné tvorbě tohoto světoznámého režiséra. Pozve návštěvníky prostřednictvím animovaných projektů a experimentů i k průzkumu zdrojů, jimiž se Tim Burton inspiroval. V doprovodném programu nabídne rovněž relaxační zónu či řadu videoprojekcí – upoutá tak dospělé i děti.

Fantazie, černý humor, pochmurná poezie

Tim Burton, který začínal jako animátor studia Disney, si velmi rychle vytvořil osobitý vizuální styl, směs nespoutané fantazie a kreativity, černého humoru a pochmurné poezie. Ve filmech Pee-Weeho velké dobrodružství (1985) a Beetlejuice (1988) se představil jako jeden z nejoriginálnějších tvůrců v Hollywoodu. Ať se pouští do science-fiction (Mars útočí!) nebo se věnuje animaci (Mrtvá nevěsta Tima Burtona) či se inspiruje dětskou literaturou (Karlík a továrna na čokoládu), čerpá ze zdrojů dětské představivosti. Na benátském filmovém festivalu obdržel Zlatého lva za celoživotní dílo. V roce 2010 předsedal porotě v Cannes.

Burton je rovněž spisovatelem, ilustrátorem, malířem a fotografem. V roce 2006 vyšla v České republice kniha jeho básní pod názvem Trudný konec Ústřičného chlapečka a jiné příběhy.

umělci výstavy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%