Cestovatel Zikmund bude
mít čestný doktorát i film

Cestovatel Zikmund bude
mít čestný doktorát i film

8. 1. 2014

Cestovatel Miroslav Zikmund dostane čestný doktorát Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Společně se svým kolegou Jiřím Hanzelkou se stal cestovatelskou legendou, projeli spolu téměř celý svět. Slavnostní ceremoniál se bude konat 13. února, tedy v předvečer Zikmundových 95. narozenin.

Univerzita udělí Zikmundovi, který žije ve Zlíně, hodnost doctor honoris causa za celoživotní dílo. "Společně se svým dlouholetým kolegou a přítelem Jiřím Hanzelkou výrazně obohatili a rozšířili mnoho oblastí lidského vědění," uvedl rektor Petr Sáha. "Cestovatelské duo Zikmund a Hanzelka se s odvahou vydávalo vstříc novým dobrodružstvím a poznatkům, pečlivě dokumentovali své zkušenosti z cest a i přes nepřízeň osudu zůstali pevní ve svých postojích. Tím mohou být vzorem nejen studentům zlínské univerzity," poznamenal rektor.

Zikmund bude čtvrtým držitelem čestného doktorátu zlínské univerzity. V minulosti ho získal předseda Evropské komise José Manuel Barroso, architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná a manželka Tomáše Bati Sonja Baťová.

Hanzelka (1920 až 2003) a Zikmund podnikli první cestu v letech 1947 až 1950. Navštívili spolu 83 zemí, napsali přes 20 knih a proslavili vozy Tatra i Československo. Z jejich cest vzniklo mnoho rozhlasových reportáží, natočili kolem 150 krátkých a čtyři celovečerní filmy. Po srpnové okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968, kterou oba cestovatelé odsoudili, jim komunisté zakázali cestovat i publikovat. Po pádu komunistického režimu se Zikmundovi podařilo splnit si cestovatelský sen a navštívit Austrálii, která z harmonogramu druhé výpravy vypadla. Opětovně se vydal i na Sibiř a Srí Lanku.

Režisér Petr Horký nyní dokončuje film nazvaný Století Miroslava Zikmunda, který vznikl na základě Zikmundových osobních deníků. Cestovatel si je píše každý den již od svých šesti let.

osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.