Volné nebo úzké? Oblečení
dokáže ubrat roky, ale i kila

Volné nebo úzké? Oblečení
dokáže ubrat roky, ale i kila

11. 1. 2014

Ženy po čtyřicítce a výše se dělí do dvou skupin. Jedny zásadně nosí volné oblečení ve víře, že tak zakryjí nedostatky či přebytky na své postavě. Druhé nosí úzká trička, sukně a kalhoty, protože si myslí, že tak vypadají stále mladé. Co je lepší?

Na začátek si poslechněme herečku Květu Fialovou, která na téma oblečení říká toto: „Nesnáším, když lidé vypadají jako od čalouníka. Tím myslím obepnuté oblečení, ve kterém se postava rýsuje a je všechno vidět. Já miluju všechno volné, ideálně o několik čísel větší, různě vrstvené. Mám ráda volné košile a hábity z Egypta a jiných exotických zemí.“

Je to tak, když Květa Fialová kráčí Prahou, všechno na ní vlaje a šperky cinkají. Přitom má postavu, že by si klidně mohla těsnější oblečení dovolit. Není a nikdy nebyla obézní, je souměrná, vzhled by jí mohly závidět ženy o generaci mladší. Jenže ona je prostě typ, kterému se dobře žije ve volném oblečení. Dělá dobře. Ve vyšším věku je lepší vypadat trochu ulítle ve vlajících šatech v etno stylu, než se promenádovat městem v úzké krátké sukni a tričku obepínajícím tělo, ve kterém je vidět každý faldík nebo kost.

Od každého kousek

Ovšem návrháři a stylisté se shodují, že úplně ideální je držet se pravidla, že část našeho oblečení má být široká a druhá úzká. Takové nás omladí a postavě prospěje. Je to jednoduché. K volnému kabátu či saku máme volit zásadně co nejužší kalhoty. Naopak ke krátkému vypasovanému sáčku jsou lepší kalhoty volnější, splývavé. Není nic strašnějšího než úzké legíny, upnuté tričko a krátké sáčko. Stejně tak podivně vypadá volné sako a k němu široká sukně nabíraná v pase. Ale když k volnému saku máme úzkou tmavou sukni po kolena, hned to vypadá lépe.

Právě tyto finty s oblečením dokážou opticky ubrat několik kil, ale také let. Toto umění ovládají stylisté, návrháři, ale také všichni, kteří připravují fotky do časopisů. Nemysleme si, že mnohé herečky, které obdivujeme na fotkách, ve skutečnosti vypadají tak skvěle. Když je potkáme v kavárně či na ulici, jsme někdy rozčarovány nebo naopak potěšeny: Hele, na fotkách se nezdálo, že má tak velký zadek. Nebo: Všimli jste si té povadlé kůže na rukou? No přiznejme si, že podobné komentáře si čas od času dopřává většina z nás.

Všem těm fintám, jak opticky ubrat kila kombinací úzkého a volného se dá naučit. Pomoci k tomu může třeba kniha Charly Krapp Jak zhubnout bez diety, ve které autorka přesně popisuje různé zásady stylistů, jak se oblékáním dají zamaskovat nedostatky, které přinesl vyšší věk. „Oblečením si můžete opticky přidat či ubrat pět kilo,“ tvrdí.

Pár poučení nakonec

Takže, tady je několik zásad z této ve světě velmi úspěšné knížky, které nám mohou zpříjemnit život:

Máte široká ramena, velká prsa, silný krk? Je to problém mnoha starších žen, že v horní partii těla poněkud zmohutní a pak si připadají, že jim nic nesluší. Zbytečné trápení. Stylisté mají jasno: Noste výstřihy, ideálně do véčka. Nesnažte se silnou horní partii zakrýt rolákem, ten ji naopak ještě zvýrazní. Ale košile či svetr s véčkovým výstřihem horní část těla opticky prodlouží, odvede pozornost od silného či vrásčitého krku, a když si k němu ještě vezmeme výrazný dlouhý náhrdelník, upoutá pozornost tak, že nikoho nenapadne přemýšlet nad tím, jak vypadá náš krk či ramena.

Máte silná lýtka? Zásadně noste boty do špičky, zúžené, ideálně na podpatku. Ano, jistě, ve věku po šedesátce už nemáme na mysli pod výrazem bota do špičky na podpatku ty jehlové krasavice, ve kterých jsme balancovaly ve dvaceti. Podpatek může být samozřejmě nízký, pohodlný, ale měly bychom se vyvarovat botám, jejichž špička je kulatá nebo hranatá. Čím je užší, tím je opticky užší také noha v ní obutá.

Máte vystouplé břicho? No přiznejme si, těch šťastných, které mohou směle odpovědět, že ne, je málo. Takže pozor na řasení v pase, ať už jde o sukně či kalhoty. Pozor na svetříky, které břicho obepínají. Naopak se nebojme úzkých kalhot či legín a k nim volných tunik v áčkovém střihu. Ne, áčkový střih břicho opravdu nezvýrazní, jak si většinou myslíme. Je tomu přesně naopak.

Máte velký zadek? Autorka knihy Jak zhubnout bez diety tvrdí, že právě majitelky většího pozadí jsou ideálními adeptkami na nošení džínů. Paradoxně se právě ony džínů bojí. Ale pokud jde o džínové kalhoty tmavé, úzké, zadek se v nich opticky zmenší. Jen pozor, neměly by mít na zadní části výrazné či zdobené kapsy, ty naopak na větší rozměry upozorní.

Máte povadlé paže? Právě ruce jsou partie, která věk prozrazuje nejvíce. Vrásčitá a povadlá kůže na rukou je zkrátka od určitých let tady, a tak je zbytečné ji dávat na odiv. Od padesátky bychom měly zapomenout na tílka bez rukávů nebo na nabrané krátké rukávky. Naopak skvělé jsou košile se zahrnutými rukávy nebo trika s rukávem tříčtvrtečním. A kdo má ruce silné, neměl by podle stylistů nosit výrazné či cinkající náramky, protože ty upoutají pozornost tam, kam nechceme.

Obecně tedy platí: Neupozorňujme na to, s čím nejsme spokojeni. Takže jsme zase u pravidla, že když je část těla oblečená ve volných věcech, druhá část by měla být v úzkých. Kdo má pěkné nohy, má mít úzké kalhoty a volný vršek. Kdo má pěkná prsa, může mít upnutou košili a splývavé kalhoty. Stačí jen udělat si čas, kombinovat před zrcadlem. A třeba pozvat domů pár kamarádek a společně se hodnotit, zkoušet. Může z toho být pěkný mejdan šedesátiletých děvčat.

móda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.