Francie objevuje Fantomase. 
Ale psaného nebo němého

Francie objevuje Fantomase.
Ale psaného nebo němého

12. 1. 2014

Francouzské nakladatelství Robert Laffont od loňského června postupně vydává všechny původní příběhy o Fantomasovi, legendárním hrdinovi z pera spisovatelů Pierra Souvestra a Marcella Allaina. Ti napsali od roku 1905 postupně 32 příběhů tajuplného Fantomase. Vytvořili jeho odhodlaného pronásledovatele v podobě komisaře Juvea, kterému pomáhá mladý dynamický novinář Fandor. 

Fantomas hned začátkem 20. století inspiroval filmový průmysl, který byl tehdy zcela novým uměním. Jeden z jeho průkopníků v období němého filmu Louis Feuillade natočil v letech 1913 a 1914 pět filmů, které patří do zlatého fondu světové kinematografie. Tyto filmy v prosinci nově odvysílala francouzsko-německá televize Arte. Novou melodií je opatřil hudebník Yann Tiersen na koncertu s promítáním v pařížském divadle Châtelet.

Do povědomí filmové veřejnosti se ale Fantomas výrazně zapsal až v 60. letech, kdy režisér André Hunebelle vytvořil o zlověstném Fantomasovi komickou trilogii, která se hodně odklonila od původního pojetí. Komisaře Juvea zde ztvárnil komik Louis de Funès, zatímco charizmatický herec Jean Marais si zahrál ve dvojroli Fantomase a Fandora.

Podle webu Le Point si ale zaslouží větší pozornost čtyři filmy, které o Fantomasovi natočili v roce 1979 režiséři Claude Chabrol a Luis Buñuel. Ty prý nabízejí skutečnou filmovou kvalitu a hlavní role hrají přesvědčiví interpreti. Jenže říkejte to fanouškům Louise de Funèse či Jeana Maraise...

film knihy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.