Pojďte dál, mládenci, řekli
si kosmonauti ve vesmíru

Pojďte dál, mládenci, řekli
si kosmonauti ve vesmíru

15. 1. 2014

Byla to další ohromující událost v dějinách dobývání kosmu. Na oběžné dráze kolem Země se vůbec poprvé podařilo spojit dvě vesmírné lodi s lidskou posádkou. Protagonisty tohoto historického manévru, který se uskutečnil před 45 lety, 16. ledna 1969, byla sovětská kosmická plavidla Sojuz 4 a Sojuz 5.

Jako první odstartoval do vesmíru 14. ledna Sojuz 4 pilotovaný Vladimirem Šatalovem. Den na to ho následoval Sojuz 5, na jehož palubě byli tři kosmonauti – Boris Volynov, Alexej Jelisejev a Jevgenij Chrunov. Ke spojení obou lodí došlo následující den a provedl ho Šatalov. Ten měl celou proceduru důkladně natrénovanou na simulátorech, kde ji cvičil osmsetkrát.

Poté, co se lodě spojily, přestoupili Jelisejev a Chrunov ze Sojuzu 5 do Sojuzu 4 a svému kolegovi přinesli poštu a čerstvé noviny, čímž se stali prvními hvězdnými pošťáky. Po zhruba čtyřech a půl hodinách se obě kosmické lodě od sebe odpoutaly a zamířily zpět k Zemi. Nyní tříčlenný Sojuz 4 přistál v kazašské stepi 17. ledna, osiřelý Volynov v pětce jej následoval o den později.

vesmír
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.