Dáma, která vám o pivu
řekne úplně všechno

Dáma, která vám o pivu
řekne úplně všechno

16. 1. 2014

Má dost neobvyklou přezdívku – říká se jí první dámá českého pivovarnictví. Čím si ji uznávaná chemička a učitelka Gabriela Basařová vysloužila?

Coby plzeňská rodačka šla studovat pivovarnictví – a to nejen kvůli lásce k chemii, ale také proto, že ji „nadchla láska lidí k oboru a staré zvyky, které se v pivovarnictví udržovaly“. V roce 1957 nastoupila do tehdejších Plzeňských pivovarů a pak postupně pracovala ve všech oblastech výroby sladu a piva. Ve své práci se nejvíce zaměřovala na problematiku zvyšování nebiologické stability piva. Kromě dlouholetého šéfování ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském také v letech 1982–1997 vedla Ústav kvasné chemie a bioinženýrství na VŠCHT v Praze, kde vychovala řadu odborníků, kteří působí v mnoha zemích světa.

Za své rozsáhlé dílo si Gabriela Basařová, která se 17. ledna dožívá 80 let, získala vysoké uznání. V roce 2002 byla uvedena do Síně slávy českého pivovarnictví a sladařství a v roce 2012 obdržela od prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy v oblasti vědy, výchovy a školství.

pivo věda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.