Koncert hvězd: klavírista
Bronfman a hornista Baborák

Koncert hvězd: klavírista
Bronfman a hornista Baborák

24. 1. 2014

Na skvělý zážitek se mohou těšit milovníci klavírních koncertů.  Ve Dvořákově síni pražského Rudolfina zahraje 1. února s orchestrem Česká Sinfonietta slavný americký klavírista Yefim Bronfman. Umělec, jehož repertoár sahá od Mozarta k Prokofjevovi a Bergovi, dorazí na pozvání dirigenta a hornisty Radka Baboráka.

Hudebník s dokonalou technikou

„Bronfman ve spolupráci s Českou Sinfoniettou v Praze přednese Klavírní koncert č. 1 C dur Ludwiga van Beethovena,“ uvedla za Českou Sinfoniettu Gabriela Froňková Dousková. „Jeho dokonalá technika a výjimečný interpretační talent a poetiku obdivuje kritika a publikum po celém světě.“

Pětapadesátiletý Bronfman v Česku koncertoval už několikrát. Například v roce 2010 jeho vystoupení s Pražskou komorní filharmonií uzavřelo v Rudolfinu Cyklus mimořádných projektů.

Laureát Ceny Grammy pro rok 1997 za nahrávku tří klavírních koncertů Bély Bartóka se narodil v Taškentu a v patnácti letech emigroval do Izraele, kde studoval na Hudební akademii v Tel Avivu. Pokračoval ve studiu ve Spojených státech na Juiliard School a Curtisově institutu u Rudolfa Firkušného, Leona Fleishera a Rudolfa Serkina.

V roce 1991 se vrátil do Ruska už jen pracovně, odehrál tam spolu s Isaakem Sternem sérii koncertů. Téhož roku obdržel prestižní Cenu Avery Fishera, jedno z nejvyšších amerických ocenění nástrojové hry. Nejen za své sólové interpretace, ale i za koncerty s různými orchestry, obdržel kromě Grammy i několik dalších ocenění.

Hraje s vyhlášenými orchestry

Od roku 1989 je exkluzívním umělcem vydavatelství Sony Classical. Jeho diskografie obsahuje sérii kompletních Prokofjevových klavírních sonát a všech Prokofjevových a Beethovenových klavírních koncertů.

Hrál už se všemi vyhlášenými orchestry Severní Ameriky včetně Newyorské filharmonie, s izraelskými filharmoniky stejně jako s Vídeňskou a Londýnskou filharmonií a na salzburském festivalu také s berlínskými filharmoniky. Podnikl i evropské turné s pěvkyní Magdalenou Koženou. Spolupracuje pravidelně se slavnými dirigenty, jako jsou Daniel Barenboim, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnányi, Charles Dutoit, Christoph Eschenbach, Valery Gergijev, Mariss Jansons, Lorin Maazel, Kurt Masur, Zubin Mehta a další.

Orchestr Česká Sinfonietta debutoval na festivalu Pražské Jaro 2010, kdy vznikl rozšířením původního Baborák Ensemble. Nadšené přijetí vedlo Radka Baboráka a Janu Winter k založení orchestru pod názvem Česká Sinfonietta. Orchestr je na počátku své umělecké dráhy, ale jeho pracovní aktivity pro následující období byly okamžitě naplněny koncertní a nahrávací činností především v Evropě a Japonsku.

koncert vážná hudba
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.