Začíná čínský rok koně:
přeje silným a odvážným

Začíná čínský rok koně:
přeje silným a odvážným

31. 1. 2014

Nezávislost, sebejistota, vášeň. A zároveň nestálost a náladovost. Taková je v čínské mytologii charakteristika koně, s nímž je spojován právě začínající čínský nový rok. Letos podle lunárního kalendáře převezme kůň pomyslné žezlo od hada 31. ledna a jeho nástup bouřlivě oslaví více než půldruhá miliarda obyvatel východní a jihovýchodní Asie. Vláda koně, který je sedmým znamením v čínském horoskopu, potrvá až do 18. února 2015, kdy ho vystřídá jemná a obětavá koza.

Petardy zahánějí zlé duchy

Svátky jara (čchun-ťie) neboli nového roku jsou nejvýznamnějším svátkem roku pro Číňany, Tchajwance, Vietnamce, Singapurce, Korejce a Japonce a jsou srovnatelné s našimi Vánocemi. Tradičně se slaví v rodinném kruhu. Nástup nového roku (kuo-nien) je doprovázen několikadenní záplavou petard a ohňostrojů, které mají zahnat zlé duchy. Lidé si navzájem přejí dlouhý a šťastný život, obdarovávají se penězi a dárky zabalenými v červeném papíře. Červená je totiž barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok. Nejdůležitější dny oslav připadají na poslední den starého roku a první dva dny nového, kdy mají Číňané pracovní volno.

Lidé narození ve znamení koně jsou populární a přitažliví pro opačné pohlaví. Zrozenci v tomto znamení (1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002) touží po lásce, jsou inteligentní, kreativní, okouzlující a mají specifický smysl pro humor. Dokážou být ale také egoističtí a netrpěliví. Nejlepší partnery údajně naleznou v lidech narozených ve znamení ovce, tygra nebo psa, naopak si příliš nerozumí s protějšky zrozenými ve znamení krysy.

Dívky prý nenajdou ženichy

Téměř pravidelně je v zemích východní Asie v roce koně zaznamenána takzvaná demografická anomálie. Pokles porodnosti způsobuje všeobecné přesvědčení, že děti narozené v tomto znamení jsou velice vitální a ctižádostivé silné osobnosti. Panuje tedy obava, aby narozený potomek nebylo děvčátko, protože by v dospělosti mohlo přerůst svým mužům přes hlavu a ničit jejich ambice. Děvčata zrozená v roce koně prý proto nenajdou manžela.

Šedesátiletý kalendář je v asijských zemích používán společně s gregoriánským kalendářem. Během šedesáti let se pětkrát opakuje rok zvířete podle pořadí ve zvěrokruhu. Tento dvanáctiletý cyklus se dále kombinuje s pětiletým cyklem, kdy se střídají elementy (kov, voda, dřevo, oheň, země), a s dvouletým cyklem, kdy se střídá kladný a záporný princip jin a jang.

Počátek nového roku je pohyblivý. Nastává o prvním novu po vstupu Slunce do souhvězdí Vodnáře, mezi 21. lednem a 20. únorem gregoriánského kalendáře.

Nejstarší kalendář v historii

Vznik čínského lunárního kalendáře, nejstaršího v lidské historii, se datuje od roku 2637 či 2636 před naším letopočtem, kdy ho zavedl legendární Žlutý císař (Chuang Ti) jmenováním dvanácti zvířat jako svých strážců. Podle legendy stál u zrodu kalendáře Buddha, který svolal všechny živočichy, aby se s ním přišli rozloučit, než opustí Zemi. Dostavilo se jich jen dvanáct. Za odměnu jim Buddha přisoudil vládu v čase v pořadí, v jakém přišli: myš (krysa), buvol, tygr, králík (zajíc), drak, had, kůň, ovce (koza), opice, kohout (krocan), pes a vepř.

 

Jste ochotni odvážně riskovat?
Tak vám se bude letos dařit
Ke každému znamení patří v čínském kalendáři také konkrétní prvek. V roce 2014 bude ke koni patřit dřevo a živel ohně. Kůň symbolizuje především rychlost, vášeň, dravost a sílu. Podle astrologů by měl nadcházející rok být dynamický a plný výzev, přinese úspěch při prohlubování mezilidských vztahů i v oblasti finančních investic a na poli vědy. Dařit by se mělo především těm, kteří jsou ochotni riskovat a činit odvážná rozhodnutí. Pro koně je charakteristická ale i jeho nestálost a náladovost, díky níž má občas problémy s úspěšným dosažením vytčených cílů.

Hustý kouř jako
ve válečné zóně

Varování před hustým smogem nad centrální a východní částí Číny vedly místní meteorology k výzvě, aby byly při oslavách lunárního Nového roku zakázány všechny druhy zábavní pyrotechniky. Města se totiž během oslav pravidelně mění na cosi velmi podobného válečné zóně, kde nebe ztemní hutným kouřem, který se nezvedá celé hodiny. Místní úřady, včetně těch v Pekingu, ale jen vyzvaly obyvatele, aby letos množství odpalované pyrotechniky snížili. Někteří se toho zřejmě rozhodli uposlechnout, protože prodejci hlásí podstatně nižší prodej zábavní pyrotechniky než v předchozích letech.

Celebrity zrozené v roce koně:
Eastwood, Travolta, Streisandová...
Mezi slavnými osobnosti narozenými v roce koně nalezneme například Clinta Eastwooda, Johna Travoltu, Harrisona Forda, Jimmiho Hendrixe či Seana Conneryho. Ženy narozené v tomto znamení jsou prý velmi reprezentativní, nesmírně hrdé a hodně silné osobnosti. Patří mezi ně mimo jiné Aretha Franklinová, Barbara Streisandová, Oprah Winfreyová či Cindy Crawfordová.

Čína kalendář
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%