Buddy Holly: za pouhý rok
a půl rokenrolovou legendou

Buddy Holly: za pouhý rok
a půl rokenrolovou legendou

4. 2. 2014

Je to už pětapadesát let, co zemřel, ale pořád se umísťuje v popředí žebříčku osobností, které nejvíce ovlivnily populární hudbu. Za svůj krátký život a jen rok a půl trvající kariéru se proslavil hity Rock Me My Baby nebo Peggy Sue. Řeč je o legendě rokenrolu Buddym Hollym.

Změnil hudební zvyklosti

Vlastním jménem Charles Hardin Holley hudebně i vizuálně inspiroval generace hudebníků. Drobný obrýlený zpěvák, skladatel a kytarista ovlivnil svým syrovým rokenrolem například Johna Lennona, Eltona Johna či Roye Orbisona. Jeho prvním hitem bylo That'll Be The Day. Patrně nejznámější písní je ale skladba Peggy Sue (1957), kterou nazpíval se svou kapelou The Crickets. Prodej nesmrtelného hitu se během jednoho měsíce přehoupl přes milion kusů.

Kromě mnoha jiných věcí ovlivnil i to, jak měly budoucí rockové skupiny vypadat. Sestava jeho skupiny The Crickets se stala klasikou – dvě kytary, basista a bicí. Taky změnil zavedené zvyklosti populární hudby, kde se na úspěchu podíleli skladatel, textař, zpěvák a kapela a producent. Některé tyto funkce Buddy Holly prostě vynechal, protože je obstaral sám. Skládal i textoval, zdvojoval playbackem svůj hlas i zvuky kytary, klidně použil i smyčce.

Tragická smrt ve 22 letech

Více než slibně nastartovanou kariéru dvaadvacetiletého texaského rodáka přerušila 3. února 1959 letecká tragédie. Při ní ve sněhové bouři v Iowě nedaleko Clear Lake kromě Hollyho zahynuli i další dva nadějní muzikanti Richie Valens a Big Bopper.

„Ten den zemřela hudba,“ zpívá nad předčasným odchodem rockového velikána Don McLean ve skladbě American Pie.

 

Příčina leteckého neštěstí?
Špatné počasí a nezkušený pilot
Proč Buddy Holly zahynul, bylo zprvu předmětem spekulací, ale pak se vše vyjasnilo. Když si objednával let malým letadlem, panovalo špatné počasí. Sněžilo, foukal prudký nárazový vítr. Mladý nezkušený pilot Petersen, který měl ten den službu, vůbec neočekával, že by měl v takové slotě letět. Byl nezkušený a neuměl pilotovat podle přístrojů, zatím totiž létal jen ve dne. Jenže teď byla noc a špatná viditelnost. Letadlo narazilo do země jen pár kilometrů od letiště. Vyšetřování ukázalo, že pilot asi nevěděl, jak funguje umělý horizont, tedy přístroj, který ukazuje, zda letoun stoupá či klesá. Zatímco přístroj ukazoval, že letoun klesá, pilot si myslel, že nabírá výšku...

Hollyho Cvrčci inspirovali
i chlapce z Liverpoolu
Buddy Holly ovlivnil později slavné Beatles nejen ryze hudebně. Název jeho kapely The Crickets, tedy Cvrčci, inspiroval hochy z Liverpoolu – Beatles je slovní hříčka se slovem brouci. A Beatles se nikdy netajili tím, že „hmyzí“ název skupiny je variací na jméno Hollyho doprovodu.

hudební legendy letecké katastrofy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.