Čas pádí... Vinnetou 
slaví 85. narozeniny

Čas pádí... Vinnetou
slaví 85. narozeniny

5. 2. 2014

Je to paradox. V rodné Francii ho příliš neznají, ale v Německu i u nás je představitel Vinnetoua Pierre Brice velkou filmovou hvězdou. Ve Francii v 60. letech kvůli podobě s Alainem Delonem o mnoho rolí nezavadil, a tak když dostal nabídku na náčelníka Apačů z německých indiánek, rád na ni kývl. První film s Vinnetouem natočil Brice v roce 1962 a poslední, jedenáctý, v roce 1998.

Brice se narodil před 85 lety, 6. února 1929 v Brestu v západofrancouzské Bretani. V devatenácti letech nastoupil do armády a za „svobodu, rovnost a bratrství“ bojoval v Indočíně a Alžírsku. Po návratu z vojny se živil příležitostně jako model či akrobatický tanečník a bral soukromé hodiny dramatického umění u jednoho ruského emigranta, herce, který měl za sebou slavnou Stanislavského školu.

Briceova hvězda začala stoupat po berlínském festivalu v roce 1962, kam přijel se španělským snímkem Los Atracadores (Zločinci). Tam mu německý producent Horst Wendlandt nabídl roli Vinnetoua. Brice souhlasil, i když tehdy neuměl jezdit na koni, ani nemluvil německy (text si zapamatovával foneticky. V Německu si nakonec našel i manželku Hellu, s níž se v roce 1981 oženil a žije s ní dodnes.

filmoví hrdinové herci
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.