Pražské metro A
v evropské síni slávy

Pražské metro A
v evropské síni slávy

9. 2. 2014

Stanici metra Staroměstská zařadili čtenáři webu zpravodajské stanice CNN mezi 12 nejpůsobivějších stanic podzemní dráhy v Evropě. Uchvátila je designem obložení tunelových stěn v podobě vydutých různobarevných kovových plátů, který mají společný všechny stanice pražského metra trasy A. Nejúchvatnější evropskou stanicí čtenáři zvolili Toledo v Neapoli, výtvarně věnované tématu vody a světla.

Druhou nejpůsobivější stanicí v Evropě je podle CNN zastávka Westfriedhof v Mnichově, kterou v roce 2001 obohatilo 11 ohromných svítidel vrhajících do okolí modré, žluté a červené stíny. Jako třetí se umístila stanice Komsomolskaja v centru Moskvy, kterou k jejímu okázalému baroknímu stylu a historické mozaikové výzdobě inspirovala Stalinova válečná řeč z roku 1941.

Mezi dalšími působivými stanicemi je například futuristický Westminster na nejtradičnějším místě Londýna nebo pařížská Palais Royal – Muséé du Louvre. Je zde také varšavská Plac Wilsona, která vypadá, jako by ji postavilo UFO.

Podle CNN si v evropské síni slávy zaslouží být všechny stanice trasy A pražského metra, Staroměstská je ale nejnavštěvovanější a nejfotografovanější. Tyhle stanice vypadají, jako by vystoupily z filmu Mechanický pomeranč od Stanleyho Kubricka, uvádí CNN s tím, že design podobný bublinkové fólii je i konstrukčně funkční, protože zpevňuje kov.

anketa
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%