Jiné zbavoval utrpení, 
sám zemřel v bolestech

Jiné zbavoval utrpení, 
sám zemřel v bolestech

19. 2. 2014

Lékař, humanista a štědrý mecenáš Rudolf Jedlička byl profesorem chirurgie, radiologie a rentgenologie na Lékařské fakultě pražské Univerzity Karlovy. Jeho nejznámějším počinem v oblasti sociální péče bylo založení prvního českého ústavu pro tělesně postižené v Praze na Vyšehradě, který dostal jeho jméno a svému účelu slouží dodnes.

Inicioval rovněž vznik sdružení, díky němuž vyrostl moderní nemocniční komplex v Praze-Podolí (dnešní Ústav pro péči o matku a dítě). Významně se také podílel na založení školy pro vojenské invalidy. Kromě toho byl mistrným operatérem a diagnostikem, stál navíc u počátků české radiologie a léčebné rehabilitace.

Rudolf Jedlička, který se narodil před 145 lety, 20. února 1869, mnoho lidí zachránil a zbavil je bolesti, sám ale v závěru života prožíval velkém utrpení. Byl vyčerpaný náročným povoláním, neustálým stresem a nezdravým životním stylem (byl silný kuřák), s podlomeným zdravím zaviněným rentgenovým a radiovým zářením. V říjnu 1926 prodělal těžký záchvat anginy pectoris. Jeho zdravotní stav se pak hodinu od hodiny zhoršoval, od silné bolesti mu už nepomáhaly ani injekce morfia. Lékařovo utrpení nakonec skončilo 26. října 1926, kdy ve své vile v Harrachově skonal. Bylo mu pouhých 57 let.

na podlehl 26. října 1926 ve své vile v Harrachově. Bylo mu tehdy jen 57 let. Více na: http://euro.e15.cz/profit/rudolf-jedlicka-dobrodinec-v-bilem-plasti-863387#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

lékař medicína
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.