Vyprodaný rozhlasový sál 
pojilo jediné jméno: Kryl

Vyprodaný rozhlasový sál
pojilo jediné jméno: Kryl

8. 3. 2014

Žádný patos nebo něco podobného, zato ryzí a přímočaré vzpomínky. V tomto duchu se nesl Koncert pro Karla Kryla ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava. Hráli a zpívali umělci, co byli ke kolegovi „KK“ velmi blízko. Dagmar Andrtová-Voňková, Vladimír Merta, Petr Maria Lutka a Jan Kryl.

Každý „jen“ se svým hlasem a kytarou. Jak to měl nejradši i Karel Kryl. Sál byl vyprodaný, musely se přidávat židle. Dagmar přijela, i když byla marod. Koncert zahajovala. O holi prošla plným hledištěm a na jevišti spustila svou tolik jiskřivou kytarovou krásu.

„Vzpomínám na Karla jako člověka s přivřenýma očima, s takovým tím Werichovským vědoucím úsměvem a jakoby z toho přetlaku upouštěl své dílo. Jednou píseň, jindy báseň,“ povídal divákům Vladimír Merta, který ve Studiu 1 vystoupil jako druhý. „A byl to chlap. Vzrůstem malý, ale to je úplně jedno, protože to byl velký chlap.“

Merta mezi písněmi zavzpomínal na jednu společnou cestu s Karlem Krylem. „Jeli jsme někam za Prahu, kousek to bylo. Přijeli jsme a Karel se ptá: Žral si? Ne, Karle. Tak tu máš a dal na stůl řízek se salátem a porci rozdělil na přesné poloviny.“

Krylův bratr Jan bezmála tříhodinový koncert uzavíral. Jak jinak, s kytarou a svým hlasem. „Bráška měl odmalička naprosto vyhraněné názory, sotva co začal rozum brát. Třeba když v padesátých letech všechny soudružky učitelky chtěly mít stoprocentní účast v pionýru, tak Karel řekl ne, já jsem skaut a já zůstanu skautem,“ dodal Jan Kryl.

Záznam vzpomínkového vystoupení odvysílá Český rozhlas Ostrava pořadu v Koncert Studia Noc ve středu 19. března, pár týdnů před tím, co by fenomenální básník s kytarou oslavil 70. narozeniny.

fotografie koncert
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.