Stará lanovka na Sněžku jela
naposledy, začne rekonstrukce

Stará lanovka na Sněžku jela
naposledy, začne rekonstrukce

14. 5. 2012

Turisté měli v neděli poslední možnost nechat se vyvézt tradiční lanovkou na nejvyšší českou horu. Ode dneška už nebude kvůli rekonstrukci v provozu horní úsek lanové dráhy na Sněžku. Spodní se zastaví 2. září. Rozsáhlá rekonstrukce má být hotova na jaře 2014.

„Mnoho lidí dopoledne volalo, jestli jsme v provozu. Turistů bylo nakonec poměrně hodně, a to i v sobotu, kdy bylo horší počasí,“ řekla ČTK pracovnice lanovky.

Lidé mohou od pondělí vyjet jen z Pece na Růžovou horu a odtud se k vrcholu vydat pěšky po často využívaném turistickém chodníku. Od září pak budou muset volit mezi méně náročnou, i když delší trasou z Pomezních Bud přes Svorovou horu a kratší, ale obtížnější cestou Obřím dolem. Existuje také varianta vyjet lanovkou z Velké Úpy na Portášky a jít pěšky přes Růžohorky a Růžovou horu na vrchol.

Výkopy pro novou dolní stanici a bourání horní stanice již začaly, naplno demolice začne 13. května. Ke snesení materiálu horní stanice stavbaři využijí kromě vrtulníku i současnou lanovku. Dělníci také začali se stavbou kanalizace dolní stanice lanové dráhy. Bude umístěna blíže k Peci pod Sněžkou.

Letos by měla stavební firma hlavně vybudovat hrubé stavby dolní a horní stanice. Stavba vlastní technologie lanovky, tedy sloupů, motorů a kabin, by měla přijít na řadu v roce 2013. Do provozu by nové zařízení mělo být uvedeno na jaře 2014. Technologii lanovky dodá italská firma Leitner. Celkem by město Pec pod Sněžkou mělo za lanovku zaplatit 299 milionů korun bez DPH, z nichž zhruba 70 procent uhradí dotace z fondů EU.

Nová lanovka bude mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry komfortnější čtyřmístné kabinky. Hodinová kapacita lanovky zůstane na 250 lidech. Jízda až na vrchol by se díky vyšší rychlosti měla s novou lanovkou zkrátit z nynějších 25 zhruba na 16 minut. Lanovka také bude lépe odolávat větru.

hory turistika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%