Jak se stát zdatným wikipedistou: 11. část
FOTO: wikipedia.org

Jak se stát zdatným wikipedistou: 11. část

28. 5. 2014

Vážení čtenáři, pokračujeme v seriálu o internetové encyklopedii Wikipedie z pera pana profesora Jana Sokola. Tentokrát si něco povíme o obrázcích na Wikipedii.

Moderní encyklopedii si nelze představit bez obrázků a dobrý, informativní obrázek může o tématu sdělit víc než dlouhé řeči. Dovede často vysvětlit i věci, které se slovy těžko popisují – třeba jak vypadá koala nebo jak se váže uzel. Obrázky mají také tu výhodu, že se nemusejí překládat, a tak je zásoba obrázků všem Wikipediím společná. Jmenuje se Wikimedia Commons a má adresu http://commons.wikimedia.org. Lze se tam dostat i z Hlavní strany, kapitola "Ostatní projekty" až dole. Na Commons je víc než 20 milionů obrázků, které tam dobrovolníci za léta nastřádali. Jak se v nich ale vyznat?

Obrázky se tam zařazují do kategorií, které tvoří takzvaný logický strom, kde je lze systematicky hledat. Ale v editoru, který se chceme naučit, je to jednodušší a na stránky Commons není třeba chodit. Řekněme, že byste chtěli do článku o Josefu Sukovi mladším přidat obrázek Stradivariho houslí. Umístíte kurzor zhruba tam, kde by se obrázek měl objevit, kliknete na "Vložit" a ze seznamu vyberete "Média". Otevře se vám nové okno, kde je nahoře v hledacím okénku už připraveno "Josef Suk mladší" – to kdybyste chtěli vložit obrázek o tématu článku. Vy tam ale napíšete "Stradivari" a editor vám ukáže všecky možné obrázky "na skladě", které mají v názvu slovo "Stradivari". Vyberete si, který se nejlépe hodí, a kliknete na něj. Okno se zavře a obrázek je na zvoleném místě vpravo, kam se obrázky většinou umísťují.

Klikněte na něj a v levém dolním rohu se ukáže knoflík s černým středem. Když na něj najedete a podržíte levé tlačítko myši, můžete tažením obrázek zvětšovat a zmenšovat, až jste i s velikostí spokojeni. Ale chybí ještě popis. V pravém horním rohu obrázku je malá ikonka "média". Když na ni kliknete, otevře se nové okno a do okénka "Popisek" můžete napsat, co má být pod obrázkem. Máte tu zase k dispozici volbu písma i "modrý odkaz" jako obvykle. Vpravo dole kliknete na "Použít změny" a obrázek i s popisem je hotov. Že to nebylo tak zlé?

Příště si probereme nové články na Wikipedii.

 

Profesor Jan Sokol
Prof. PhDr. Jan Sokol, Ph.D., CSc. (* 18. dubna 1936, Praha) je český filozof, překladatel, vysokoškolský pedagog a publicista. Byl poslancem Federálního shromáždění v letech 1990–1992, ministrem školství v Tošovského vládě v roce 1998 a posledním protikandidátem Václava Klause ve volbách prezidenta ČR v únoru 2003. Zabývá se hlavně filozofickou antropologií, etikou, dějinami náboženství a antropologií institucí. Publikoval řadu knih a přednáší na četných českých i zahraničních univerzitách, zejména na evropská a filozofická témata. V letech 2000 až 2007 byl prvním děkanem Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, kde dodnes vyučuje. Více na https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Sokol


Pokračování příště

Wikipedia
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%