Moje léto 2014: Setkání v Humpolci

Moje léto 2014: Setkání v Humpolci

28. 8. 2014

Léto, prázdniny, dovolené - cestujeme a navštěvujeme mnohá zajímavá místa. Jedním z takových míst je i město Humpolec, které jsem při putování létem navštívila. Proč?

…"Hliník se odstěhoval do Humpolce"…

Věta, kterou bezpochyby zná každý z nás. Věta, která se prolíná filmem, který nám přináší radost již přes 30 let. Věta, kterou na dotaz učitele ve filmu "Marečku, podejte mi pero" odpovídáme současně s hercem Zdeňkem Srstkou.

Neexistující postava Hliníka proslavila město Humpolec natolik, že v září 2002 došlo ve městě k jedinečné akci tohoto druhu - byla odhalena pamětní deska člověku, kterého nikdy nikdo neviděl, a přesto ho zná téměř celý národ.

K pamětní desce se začali sjíždět turisté z celé republiky, někteří přivezli Hliníkovi dárky, které umístili na kámen s pamětní deskou v parku Stromovka, někteří zde sehráli podařené scénky, dokonce za přítomnosti novinářů proběhl rozhovor s mužem, který by mohl být Hliníkem, další se přišli přesvědčit na vlastní oči o "existenci" Hliníka a vyfotografovali se u pamětní desky. Velký zájem o Hliníka přivedl město k myšlence vybudovat slavnému přistěhovalci muzeum - HLINÍKárium.  První schůzky se zúčastnili i oba scénáristi filmu, Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, kteří dodali také materiály a nápady pro připravovaný projekt.

I když ve filmu je „Hliník stále nepřítomen“ v Humpolci se s ním „určitě setkáte“.

Moje léto 2014
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.