Naše rodinné stříbro: Dědečkův dort
Ilustrační foto: pixabay.com

Naše rodinné stříbro: Dědečkův dort

30. 10. 2020

V naší rodině se mu říká "Dědečkův dort Kolo z vozu". Jedná se o mého dědečka z maminčiny strany, který, ač pořádný chlap, vzezřením i silou, měl v rodině mé babičky "přidělenu" starost o kuchyň. Bylo to asi proto, že babička byla "žlučníkářka", a pod jejím vedením kuchyně by rodina strádala.

Děda se v kuchyni bytu, který bychom dnes zahrnuli do kategorie čtvrté (bez dřezu, teplé vody, plynového či elektrického sporáku a rozsáhlé pracovní plochy), uměl věru otáčet. Vzpomínám si na rozpálenou plotnu osázenou vdolky plněnými povidlím nebo borůvkami, následně skládaných na sebe do vysokého promaštěného komínu. Nebo plnou mísu tvarohových taštiček sypaných mákem. A co teprve švestkové knedlíky...

A tento můj děda pékával k výjimečným příležitostem a oslavám - říkalo se jim "trachtace" - dort, který se ještě tenkrát nejmenoval po něm, ale po nějaké prvorepublikové kuchařce "Levný dort Zázrak". A zázrak to tedy byl.

Zázračný dort

V průměru měl neobvyklých 28 cm a pekl se v neobvykle nízké hliníkové formě po jednotlivých plackách. Celkem jich bylo šest. Ty se pak spojily "na střídačku" výbornou rybízovou, samozřejmě domácí, marmeládou a máslovým krémem nastavovaným hladkou moukou. Nahoře nazdoben "pilinami" z čokolády na vaření byl po uložení přes noc připraven splnit svůj úkol. Zázračně rychle zmizet ze světa.

Pamatuji si také, že o Velikonocích nabyl podoby velikonoční, což zajistil otisk zajíce v čokoládových pilinách.

Dědeček si naštěstí recept, podrobný popis práce a zejména formu na tento svůj zázrak, nevzal s sebou do hrobu, a tak jsme se stali majiteli "rodinného stříbra". Nutno podotknouti, že o neobvyklou formu se následně strhl v rodině boj, jednotliví příbuzní si ji tajně zcizovali a své loupeže zdatně zapírali. Posléze se vše vyřešilo ruční výrobnou dalších kousků.

Zvláštností také je, že štafetu výroby "Kola" převzali opět muži. Nejdříve můj tatínek, který ho zdatně a poměrně pravidelně pekl do svých 80 let, nadále pokračuje můj bratr a pokus už učinil i jeden z mých synů. Jelikož to bylo za polárním kruhem, netroufám si říct, jaký byl výsledek. Jako cukrář se neujal jen můj muž, který se tomuto úkolu podrobil pouze jednou a skončil "drobenkou" místo 6 placků. A tak, chtěj, nechtěj, peču já.

Ještě je třeba dodat, že tento skvělý dort nesnáší žádné inovace. V rodině už bylo několik pokusů, ale neobstály. Například jedna z pratet přidala do krému kávu - fiasko! Nebo do krému místo másla hera, samozřejmě z úsporných důvodů, - hrůza! Nastavování krému pudingem - změna chuti k pouhému standardu. Náhrada rybízové marmelády jinou - neobstojí! Tudíž je možné jen jedno jediné řešení. Dodržet striktně recept! A ten tady přikládám. 

Jak na to?

Ve vodní lázni rozpustíte 2 lžíce medu,15 dkg cukru a 5 dkg tuku. Přidáte opatrně 2 celá vejce. Do rozpuštěné směsi dáte kávovou lžičku jedlé sody. Chvíli mícháte na stole - utvoří se pěna a směs mírně zhoustne. Přidáte 46 dkg hladké mouky a na vále zpracujete těsto. Rozdělíte na 6 dílů.
Postupně vyválíte placky. Pečete buď ve formě o průměru 28 cm, nebo vykrojíte kola dle předlohy a přenesete na plech. Pečete v troubě vyhřáté na 200° dorůžova (3 - 4 min). Placku ihned vyklopíte na rovný povrch, za chvíli ztvrdne.

Na krém uvaříte půl litru mléka s 8 dkg hladké mouky na hladkou hmotu. Necháte vychladit. Utřete 25 dkg másla se stejným množstvím cukru a jedním vanilkovým. Postupně vmícháte uvařenou hmotu z mléka. Každou placku před potřením navlhčíte mlékem. Začíná se marmeládou (nešetřete), nahoře se končí krémem. Povrch se zdobí nahrubo nastrouhanou čokoládou na vaření.

Kdo se nechá odradit,přijde o jedinečnou ochutnávku dortu, který se běžně nevidí ani nekoupí, je ozdobou svátků, narozenin i svateb, chutná malým i velkým, má neobvyklé rozměry, chuť i náklady.

No prostě, je to ZÁZRAK! 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%