Pozor, srdeční arytmie může
za pětinu mozkových mrtvic

Pozor, srdeční arytmie může
za pětinu mozkových mrtvic

7. 6. 2012

Až za jednu pětinu cévních mozkových příhod může fibrilace síní, tedy nejběžnější typ srdeční arytmie, kterým v Česku trpí nejméně 200 tisíc pacientů.

„Fibrilace síní je navíc mnohdy bezpříznakovou potíží, takže pacienti o ní často ani netuší,“ uvedl pražský kardiolog Richard Češka. Fibrilaci ale odhalí vyšetření EKG, i proto by lidé neměli zanedbávat prevenci. „Při fibrilaci síní se může vytvořit krevní sraženina – trombus, který pak může být "vmeten" do mozku a zastavit proud krve. To pak vede k odumření části mozku,“ popsal Češka.

U pacientů trpících srdeční arytmií má cévní mozková příhoda závažnější formu a je zde také 50procentní pravděpodobnost, že pacient zemře do jednoho roku od tohoto ataku. Kromě toho zvyšuje přítomnost fibrilace síní riziko dlouhotrvající a závažné invalidity o téměř polovinu.

„Pacientům s takovou poruchou srdečního rytmu nabízí medicína preventivní léčbu, v podobě podávání antikoagulačních přípravků, tedy lidově léků na ředění krve. Ty mají za následek snížení rizika vzniku sraženiny až o 64 procent. Léčba má však v současné době svá negativa a rizika,“ uvedl Češka.

Jde zejména o to, že pro léčbu se používá jako jediný přípravek lék warfarin a jeho dávkování je velmi složité. „I po padesáti letech používání v praxi je stále velmi složité určit u konkrétního pacienta optimální dávku warfarinu. Existuje tu jen velmi tenká hranice mezi krvácivými komplikacemi v důsledku vysokých dávek, účinnou léčbou a zcela neúčinným podáváním, protože dávka je nízká. Léčba tak byla a je 'balancováním na kladině' a navíc vyžaduje časté kontroly a odběry krve,“ popsal Češka.

Již brzy by se ale lidé mohli dočkat lepších a bezpečnějších léků, které působí jen na jednu, a tu potřebnou ze složek v procesu srážlivosti krve. „Jedná se o nově vyvíjené přípravky, které by se snad na český trh mohly dostat v několika měsících. Nyní finišují jednání s pojišťovnami,“ prozradil lékař.

Mozková mrtvice v Česku ročně zabije okolo 10 tisíc lidí, cévní mozkové příhody jsou po onemocněních srdce druhou nejčastější příčinou úmrtí.

Na úskalí mozkové mrtvice budou ve dnech 28. a 29. června v Praze upozorňovat Dny prevence. V budově Hlavního nádraží budou po oba dny k dispozici lékař a sestry, kteří zájemcům změří tlak i udělají EKG vyšetření. Tím ověří nejzávažnější rizika vzniku mrtvice. Týmy budou na místě od 8 do 20 hodin.

prevence srdce zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%