Foto

Pozor na dluhy! Ze směšné
pokuty můžete mít trauma

29. 6. 2012

Senioři se mnohdy v dobré víře chytnou do dluhové pasti. "Přepálený" nákup, půjčka potomkům, nebo úplně obyčejná pokuta může někdy vyústit i exekucí penze či majetku. Proto znovu připomínáme, pozor na dluhy!

Statistiky totiž hovoří neúprosně. Celkem 64 315 důchodů s exekuční srážkou evidovala na konci května Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), za třetinou nařízených exekucí přitom stály drobné dluhy v řádech stokorun.

"Při zpracovávání důchodů s exekucí vidíme, že dluhy lidem nejčastěji vznikají na prodejních zájezdech, při nákupu dovolené, půjčkách pro děti nebo při zárukách za jejich půjčky," uvedl ředitel ČSSZ Vilém Kahoun. "Některé exekuce jsou přitom zcela zbytečné, za zhruba třetinou nařízených exekucí stojí drobné dluhy v řádu několika stokorun, jako jsou třeba pokuty dopravnímu podniku nebo městské policii, poplatky obcím za svoz odpadu či penále zdravotním pojišťovnám," poznamenal.

Exekuční srážka znamená, že exekutor si z penze dotyčného přednostně odečítá peníze na splácení dluhu. Důchodce se tak může ocitnout v propasti mizivých příjmů životního minima. Přesto počet penzí s exekuční srážkou každoročně roste. V roce 2005 jich bylo necelých 25 tisíc, v roce 2010 jejich počet překonal 50tisícovou hranici a v roce 2011 se dostal na cifru 60 874. Na konci letošního května mělo pak penzi zatíženou exekucí téměř 65 tisíc lidí.

"Obdobně stoupá také počet podání a podnětů v oblasti exekučních srážek z důchodů. Těch bylo jenom za prvních pět měsíců letošního roku 373 532, což je víc, než jich bylo například ještě v roce 2006 za 12 měsíců," dodal Kahoun.

Závazky penzistů bohužel kopírují celkový trend domácností v Česku. Jejich celkové dluhy u bank a finančních institucí se v květnu zvýšily o 3,6 miliardy korun na 1,128 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o více než 54 miliard korun.

dluhy exekuce senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.