Terst zve na oddělenou
pláž pro ženy a muže

Terst zve na oddělenou
pláž pro ženy a muže

3. 8. 2015

Už ho (ji) máte plné zuby? Italský Terst láká na jedinou pláž s plovárnou v Evropě, která již více než 100 let dodržuje přísné rozdělení na mužskou a ženskou část oddělenou zdí vysokou tři metry. Vstupné činí jedno euro a zájem je obrovský, zvláště mezi ženami.

Bílá zeď na pláži byla postavena v době Habsburků, v roce 1906, aby se zabránilo "jednání proti slušnosti", uvedl italský list Il Giornale. Zeď končí ve vodě a za ní pokračuje provaz. V minulosti se objevilo několik snah o zrušení zdi, vždy to však narazilo na velký odpor. Nyní se na tento unikát, který navštívil i spisovatel James Joyce, jezdí dívat turisté z celého světa a město jej nechalo i s přilehlými budovami v roce 2009 zrestaurovat za 300 tisíc eur. 

Přísná pravidla rozdělení se netýkají pouze dětí do 12 let. Ty bez ohledu na pohlaví mohou jít na pláž s matkou a zdarma, od 12 let však chlapci musí na část určenou pro pány. Návštěvnost dámské části je také zhruba dvojnásobná ve srovnání s pánskou, v sezoně se zde dá napočítat až 2500 návštěvníků. 

Pláž je mezi místními známá také jako Pedocin, což v místním dialektu znamená blecha. Podle pověsti tuto pláž využívali vojáci císaře Františka Josefa, aby se vykoupali a zbavili blech. 

cestování Itálie moře
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
1.Je to vlastně druhý extrém k nudistickým plážím. Jenže tam aspoň může být rodina pohromadě. Mám pubertálního vnuka těsně nad 12 let. Potřebuje být pořád pod dohledem, zejména proto, že ještě pořádně neumí plavat. Co když s ním táta jít nemůže z pracovních důvodů a děda má prudké slunce zakázané (jako já)? 2. V Terstu bude spousta imigrantů. Což o to, muslimky jsou zvyklé na to, že i v mešitě nemohou být pohromadě s muži. Já mám ale skvělý nápad pro muže, jak se dostat na ženskou pláž a kochat se pohledem na ženy. Stačí se převléknout za muslimku do burky a nechat jen otvor pro oči. Může si klidně ponechat i plnovous. Škoda, že já bych to horko v tom hábitu nepřežil.
Zdenka Jírová
S oddělenou pláží jsem se setkala začátkem 70.let v Rumunsku v Mamai, Zeď, vysoká asi 3 m byla dokola obsypána muži,kteří na ni lezli všemožnými způsoby. Občas se zvedla správcová pláže a špinavým hadrem, kterým vytírala WC zvědavé muže odháněla. Pomohlo to ale jen na chvíli.Jaké asi jsou zkušenosti v Terstu?
Jarmila Komberec Jakubcová
Oddělené pláže je fakt hloupost. Dne když jedou rodiče s dětmi tak to si každý vezme jedno děcko.Třeba fitka jen pro ženy jsou prima, protože muži pak vedou silné řeči na ženskou výkonost či tvary.Procestovala jsem hodně zemí i velmi prudérních ale až tak to nikdy nikdo neyhrotil.
Libor Farský
O tak hloupém nápadu jsem ještě nikdy neslyšel. Na co se mají muži dívat? Pořád jen na vodu? Vždyť se pak ta nuda na pláži nedá vydržet a na míčové hry je moc horko. A jak je to tam třeba s prodejním stánkem nápojů, taky je rozpůlen tři metry vysokou zdí? Kam se u Habsburků vytratili osvícení panovníci jako byla třeba Marka Terka a Pepík II. ?
Hana Rypáčková
Je tam krásné okolí a romantická místa.Nedivím se mužům, že nechodí na oddělené pláže, vždyť dívat se na ženy je pro ně tak důležité...
Jana Šenbergerová
Oddělené kláštery a WC chápu, tohle moc ne, ale proti gustu žádný dišputát.
Hana Šorejsová
V Terstu jsme byli před třiceti lety. Onu pláž jsem viděla, ale my jsme se byli podívat na nádherném zámku Miramare, který je bílý kamenný a tyčí se na skalnatém ostrohu Grignano, nad terským zálivem. Zámek je opravdu nádherný, vybudoval ho bratr Císaře Františka Josefa I., Ferdinand Maxmilián Habsburský.
Zuzana Pivcová
To je docela překvapení, to číst, protože já jsem byla v Terstu v srpnu 2008, ale služebně na výročním zasedání Mezinárodního archivního výboru, a to se konalo přímo ve městě, kde bylo jen nábřeží, zatímco pláže byly o kus dál, směrem k letišti,. a žádnou jsem neměla čas navštívit. Terst sám o sobě se mi moc líbil, měl v sobě cosi, připomínající rakouská města. Inu, habsburská monarchie.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.