Heinrich Mattoni: otec
slavné české minerálky

Heinrich Mattoni: otec
slavné české minerálky

11. 8. 2015

Podnikatel Heinrich Mattoni, který se narodil před 185 lety, 11. srpna 1830, dokázal jako jeden z prvních v oboru mistrně užívat reklamy. Od počátku budoval silnou a výraznou obchodní značku, například dodnes užívanou etiketu s orlicí nese Mattoniho minerálka od 80. let 19. století. Mattoniho jméno je spjato i s rozkvětem lázní Kyselka na Karlovarsku. Kdysi patřily k nejkrásnějším v Evropě, zub času je ale značně poznamenal. 

Mattoni pocházel z rodiny karlovarského měšťana a cínařského mistra, jehož předkové přišli na západ Čech z Itálie a pocházeli ze starého florentského šlechtického rodu. Dostalo se mu kvalitního vzdělání, zkušenosti sbíral ve Vídni a Hamburku. Do podnikání se pustil v polovině 50. let, kdy si od města Karlovy Vary pronajal právo obchodovat s tamní minerální vodou. Mattoni se také výhodně oženil s dcerou karlovarského purkmistra Knolla (měli šest dětí). 

Prodával nejen karlovarskou vodu a místní minerální soli, ale především minerální vodu z nedalekých pramenů v Kyselce. Ta na rozdíl od té karlovarské byla nejen zdravá, ale i chutná. Mattoni si prameny v Kyselce pronajal v roce 1867 od hraběte Černína a zdejší minerálce, kterou začal stáčet do lahví, dal své jméno. Za několik let prameny a přilehlé lázně koupil za téměř půl milionu zlatých a tato na svoji dobu obrovská investice se mu bohatě vyplatila. 

Mattoni zahájil zlatý věk Kyselky – kromě stáčírny a elektrárny zde vybudoval lázeňský palác a promenády, hotely, neorenesanční vilu (zámeček) a další stavby včetně cest s altánky. Do lázní přivedl železnici, a tím nejen podpořil obchod s minerálkou, ale z městečka učinil plnohodnotné lázně, ve kterých pulzoval společenský život. V roce 1910, kdy Mattoni zemřel, vyvážela jeho firma na deset milionů lahví a patřila k nejznámějším minerálním vodám světa. 

Podnikatel Mattoni byl i veřejným činitelem a donátorem. Kromě Karlových Varů byla jeho hlavní domovskou adresou Vídeň, kde byl v roce 1889 povýšen do šlechtického stavu, získal titul císařského rady a mnoho dalších poct. 

podnikání retro slavné značky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Cena Mattoni - zejm. v restauracích je vysoká - zajímalo by mne, zda z marže jde také někajá Kč na "vzkříšení" Kyselky?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.