Senior policie: Na čem záleží

Senior policie: Na čem záleží

19. 10. 2015

Obdržela jsem od Okresní správy sociálního zabezpečení upomínku na menší částku dluhu, který mi vznikl na zálohách sociálního zabezpečení. Okamžitě jsem dlužnou částku uhradila. Jsem slušný člověk a svoje povinnosti si plním.

Přibližně za měsíc mi přišla další upomínka. Sice na jinou částku, ale já jsem přece už dluh zaplatila?!

I vydala jsem se vysvětlit  tuto skutečnost pracovníku OSSZ a prokázat ji bankovním výpisem. Zbytečně.

"Ano, tu platbu tu máme," sdělil mi pracovník OSSZ. "Ale milá paní, nezáleží na tom, co vy si myslíte, že platíte, záleží na tom, kam my to umístíme."

Blik! Okamžitě jsem to pochopila. Filozofie státní správy. Stát není správcem mých plateb, ale vlastníkem! Jen na něm záleží, jak s mými platbami naloží.

Část mé platby skončila jako úhrada penále vzniklého dluhu, bylo to správně v souladu s příslušným zákonem, který takový postup nařizuje. Že jsem se o vzniklém penále dozvěděla, až když mi bylo strženo z mé úhrady, je jiná věc, stát nemá podle téhož zákona povinnost mě informovat. Vše jsem uvedla do pořádku a státu už nic nedlužím.

Přesto mám takový neodbytný pocit, že stát dluží něco mně. Přinejmenším vysvětlení, kam umístil mé daně, které jsem si myslela, že 40 let a dosud platím, abych měla slušný důchod, aby bylo na ulicích bezpečno, na kvalitní lékařskou péči, kvalitní školství, kvalitní servis, armádu, a vůbec na vytvoření zázemí pro případ, kdy už nebudu moci se sama o sebe postarat.

Kam je stát umístil, když nikde nejsou? Všude prý peníze chybí. Minus. Neměla bych vypočítat penále?

senior policie
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Přispěju také svou troškou do mlýna. Bylo to, tuším, v roce 2004 mi přišel dopis z ČSSZ s oznámením, že užívám, podtržte se, nesprávné rodné číslo. Hleděla jsem na to jak puk. Co je to za blbost? A pokud prý si nedám do pořádku veškeré doklady OP, pas, pojišťovnu a já nevím co ještě můžu dostat pokutu ve výši ... Šla jsem pro vysvětlení na OSSZ. Po jejich nepřístupném jednání a následném telefonátu do Prahy jsem měla chuť vyskočit z okna. Nic jsem nezmohla. Bylo mi řečeno, že jsme dvě, které máme stejné rodné číslo, ale protože ta druhá není zřejmě dlouhodobě v republice a nemohou ji najít, tak si musím změnit RČ já. Bez toho aniž by věděli, zda ta druhá osoba, vůbec ještě žije. Je toho hodně, co jsem se změnou RČ musela protrpět. Ještě dnes se ve mně bouří emoce. Naposledy jsem se s tímto problémem potýkala včera na jednom vyšetření u spec. doktora, sestra taky nemohla pochopit, jak můžu mít jiné RČ.
Květoslava HOUDKOVÁ
Milá Zuzko - Čs.pojišťovnu nevyužívám, přesto se přikláním k názoru, že nepostupovala správně !Problém zkonzultuj s Právní poradnou dTest, mohu Ti mailem event. dát i přímý kontakt na vedoucího (osob.znám). Z letáčku Všeob.zdrav.pojišťovny mám informaci, že pro klienty má také možnost pojištění majetku= se slevou. U VZP jsem celý život, majetek taky mám jen obvyklý. Posledních 5 r .=co žiji v Pečováku, pojištěný nemám, ale dojedu se zeptat. Žiji v přízemí, další zámek k bytu mít nemohu (aby se v nutném příp. do bytu dostala pečovatelka - mají klíče). Ale už občas "někdo" vpustil do domu pro-dejce apod., takže příznivé pojištění by vyhovovalo.
Zuzana Pivcová
Mně zase Česká pojišťovna nutila zvýšení pojistného za domácnost již přímo formou nově vypracované smlouvy, aniž by si kdo zjistil, jestli nebydlím ve čtyřech holých zdech. Prostě usoudili, že jako současný občan musím mít to a to vybavení. Jenže já některé pro jiné lidi obvyklé věci nemám, tak proč bych si je měla pojišťovat. Když jsem na to nereflektovala, neposlali mi fakturu na původní platbu (ani složenkou, ani elektronicky) a teprve po uplynutí asi 2 měsíců mi rovnou vyměřili penále. Takže se na mně alespoň takhle zahojili. Jednali správně?
ivana kosťunová
paní Jano Šenbergerová- díky- přesně to jsem měla na mysli.
Naděžda Špásová
Taky jsem měla co do činění se sociálkou, ale tou okresní. Chtěla jsem průkaz ZP, protože jsem neměla kromě dopisu, žádný doklad o plné invaliditě. Taky paráda, naštěstí paní, která mě měla na starosti, byla celkem vstřícná. Pořád říkám, že v téhle republice je nejhorší sociální politika v Evropě.
Alena Várošová
Milá paní Ivano,tímto jste pochopila,že žijeme v Česku. Samozřejmě vymáhat peníze dovedou,ale vrátit Vám něco,co by Vám právem mělo náležet,to už je jiná kapitola. A do takového nějakého sporu se pouští jen odvážlivec,,co má na kontě miliony. Soudci a soudy něco stojí a ne málo.
Jana Šenbergerová
Myslím, že kdyby měl stát vrátit zpět peníze z důchodového fondu, který zmizel "neznámo kam", asi by to někoho hodně bolelo. Jenže to by ho museli zažalovat všichni důchodci, kteří do něho léta vkládali své poctivě vydělané peníze. Za prvé by to neudělali a zadruhé stejně by se dověděli, že získat je zpět by bylo na úkor mladých. Leccos mi hlava nebere, a vůbec si nemyslím, že je to kvůli jejímu "stáří".
Květoslava HOUDKOVÁ
Dodatek k "Senior policii": Na "í"čko jsem zaslala článek o varování Čes.televize : Zákazníkům je - někým - rozesílán dopis s výzvou k úhradě částky za jednoráz.služby. Má logo ČT i číslo účtu - nelze poznat, že tento dopis je falešný! Proto pozor, nic neplaťte !! Nevím, zda to redakce včas zveřejní, tak čtěte aspoň zde.
Květoslava HOUDKOVÁ
Milá Ivanko - na Sociál. zabezpečení je - zřejmě - stálý binec - nutný prověřovat!! Když mi před lety špatně spočítali důchod, tak jsem napsala doporučený dopis, s dodejkou! "Vysvětlili" takto: Doklady tam měli všechny = správně, ale pracovnice - která to zadávala do PC- jeden doklad zadat opomněla !! Měla jsem štěstí - po tomto zjištění mi dluž.částku za několik měs. zpětně doplatili a od té doby mám už důchod v pořádku (šlo o "pouhých" Kč 270,- které jsem si uhlídala). Doporučení: Úřadům ani doktorům nelze slepě věřit, je nutné občas prověřit!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.