Plzeň, moje město na soutoku čtyř řek
FOTO: autorka

Plzeň, moje město na soutoku čtyř řek

27. 10. 2015

Když řeka čaruje, nechám se vést,
když řeku miluješ, nechá se svést...

Vážení přátelé, chtěla bych vám přiblížit město, které je mému srdci velmi blízké, není to mé rodné město, ale město mé milované. Prožila jsem zde dětství a mládí. Protože už jsem o něm napsala mnohé, chtěla bych se zaměřit na jeho unikátnost, město leží na soutoku čtyř řek, a pátá se v něm zrodila a plyne z Plzně ku Praze.

Úhlava - pramení na Šumavě, na západním svahu Pancíře. Délka toku je 108,5 km, z toho jen v Plzni 11,1 km. V Plzni - Doudlevcích se vlévá do Radbuzy.

Úslava - pramení v Blatenské pahorkatině, na východním svahu Drkolné, délka toku 96,26 km, z toho 10,5 km v Plzni. Řeka je mi sympatická tím, že protéká i naší obcí, a to klikatými cestami, a taky mám s ní určité zážitky, za mlada jsme se v ní i koupali, taky jsem tam byla  nejednou na rybách, prostě je v její blízkosti fajn, však to všichni znáte, když řeka čaruje. Ještě musím napsat, že Úslava se vlévá v Plzni - Doubravce u kostela sv. Jiří do Berounky.

Mže - řeka pramení v Německu, ale po pár kilometrech už se její vody hrnou na naše území. Délka toku je 106,5 km, z toho na území Plzně 10,5 km. Protéká takřka centrem Plzně, i plzeňským výstavištěm, pro mě je to řeka klidná a romantická. Opět vzpomínky zde hrají svou roli. Můžete vidět, jak se podél ní prochází zamilované dvojice, maminky s kočárky, ale i  pejskové se svými páníčky. Na severním okraji města se její vody spojí s vodami Radbuzy, a z města pak vytéká Berounka, řeka bez pramene.

Radbuza - jediná řeka, která protéká napříč Plzní. Pramení asi 1,5 km od obce Závist na Domažlicku. Její tok je dlouhý 111km, z toho v Plzni 16km. Radbuza je v Plzni řeka řek, protéká centrem, bydlela jsem od ní asi 200 m, takže jsem ji měla na dosah. Procházky ani ne, ani koupání, ale pamatuji si, že asi před 50 lety zamrzla, neviděla jsem to před tím, ani později, zamrzla tak, že jsme se po ní procházeli a klouzali. Takový zázrak přírody. A zážitek. Zamrzlá Radbuza. Před jezem, uprostřed města.

A pár stovek metrů si ještě protéká Plzní, společně s vodami Úhlavy, najednou je na místě, kde se píší dějiny, napravo Plzeňský pivovar, který je světoznámý, nalevo nový fotbalový stadion, kde nabírá slávu plzeňský klub FC Viktoria. Na kterou stranu se díváš ty, Radbuzo? Já vím, díváš se před sebe, nemáš na vybranou, protože za chvilku se potkáš se Mží, která už na tebe čeká, společné jméno budete mít Berounka.

Tak šťastnou cestu, řeky moje plzeňské...

Když řeka zpívá, zpívám si s ní,
když řeka vzlyká, i já mám splín...

města Moje próza
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Chodorová
Díky Hanko, máš pravdu, ale já se musela podívat do chytrých knih, věděla jsem jen, že ta plzeňská je největší v Čechách, a druhá v Evropě. Tak paní Michaelo, je to asi tak, jak napsala Hanka.
Hana Rypáčková
V Budapešti je největší v Evropě, Plzeňská je druhá. Ve světě dvě v Jeruzalémě a v New Yorku.Asi se počítá mimo Jeruzalém jako třetí...
Michaela Přibová
Paní Jitko, pročítám články a narazila jsem na váš. S radostí čtu o Plzni. O čtyřech řekách. My jsme z dětství znaly nejvíc Radbúzu :-) Dočetla jsem se, že synagoga v Plzni je třetí největší. Nevíte prosím které dvě jsou větší? Děkuji za milý článek.
Eva Mužíková
Jitko díky, krásné počteníčko. Fotky vody v potoce, řece, nebo jen bublající pramének jsou pro mne vždy velmi milým pokoukáním. Zbožňuji pohled na vodní tok, ve kterém jsou velké, nebo i jen malé kameny...
Jana Šenbergerová
Jitko, vidím, že voda je tvůj živel. Sladká stejně jako slaná. A tvé slabosti pro oblíbené město dobře rozumím. I mně to nerodné přirostlo k srdci, přestože jsem v něm neprožila dětství a jen část svého mládí. Ať to tvé vzkvétá a přináší ti jen samou radost.
Soňa Prachfeldová
Tyto názvy 4 řek mě vždy fascinovaly, zajímalo by mě, odkud se bere jejich názvosloví, všechny jsou skoro stejně dlouhé. Letos jsme byli na Kozlu, moc málo vody a určitě to popletum tuším Úhlava ?
Jitka Chodorová
Děkuji všem za milé komentáře, Vando, mostů je v Plzni dost, a každý má svou historii, třeba ten Saský historický je nádherný, ale my si dáme sraz někde,kde se určitě najdeme.Ahojky všem.
Květoslava HOUDKOVÁ
Vlaďko Nov. - přehlídka v Plzni bude zřejmě až odpoledne. Návrat do Prahy už za tmy a pak ještě čekat na autobus domů = nebezpečí, obava. Mohla bys mi poradit, kde ev. rezervovat 1x levný nocleh ?Můj mail je: kurzHoudk@seznam.cz Dík !
VANDA Blaškovič
Jitko, tak již chápu, proč příště, při příjezdu do Plzně, nemohu přistoupit na sraz u 2. mostu......normálně jsem z těch mostů byla divoká....:) Krásně napsané, docela složité to asi bylo i tak pěkně sepsat, viď? Ještě že tam není Klabava!
Jarmila Peerová
Krásné vyznání městu nerodnému,leč milovanému a obdivovanému.Plzeň mám skoro " za humny ",kdysi jsem tam velmi často pracovně jezdila,tak mohu říci,že ji celkem dobře znám a potvrzuji,že se město velmi " vypěknilo " ....S popiskou řek jsi měla Jituško dost práce,jsi šikovná...díky za nové informace.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.