Betón aneb Proč nevyhazovat zbytky
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Betón aneb Proč nevyhazovat zbytky

2. 1. 2021

A je po Silvestru. Přátelé odešli, my jsme se trochu prospali a právě dáváme do pořádku kuchyň, která přece jen nesla hlavní nápor oslav. Pohled do ledničky nám signalizuje problém. Je plná výborných, ale jaksi už neúplných potravin. Co s tím?

Vzpomněla jsem si na svého strýce, který byl velmi šetřivý a nerad vyhazoval něco, co se ještě dalo použít. Jednoho rána po jakési rodinné slezině jsem ho zastihla, jak usilovně něco míchá v míse na zadělávání. Na můj dotaz, co že to míchá, odpověděl: Betón. Protože to, co vyrobil, bylo docela jedlé, nazvali jsme ten pokrm Betón a s úspěchem ho vyrábíme po každé velké oslavě, když nám zbude větší množství jídla. (Tak často to zase není).

Vraťme se k naší lednici. Je tam půl šišky bramborového knedlíku. Nakrájíme na kostky a odložíme zatím na pánvičku. Totéž uděláme s kusem houskového knedlíku, který tu zbyl opuštěný po křenové omáčce s hovězím, a stejně naložíme s porcí vařených brambor.

Řádný kus svíčkové Welington, manželův silvestrovský majstrštyk. Není to sice svíčková, ale vepřová panenka, leč těsto, ve kterém to upekl přes noc nějak navlhlo, zgumovatělo, asi to způsobila ta bylinková vrstva pod ním. Zbavíme jinak dobré masíčko těsta i bylinek, nakrájíme na kousíčky a nasypeme do druhé pánve. Stejným způsobem zpracujeme i upečenou klobásu, ať nám to tam nepřekáží.

Mezitím v kastrolu připravujeme dušené zelí. Nebudu radit zkušeným hospodyňkám, jak mají připravit zelí. Každá to dělá trochu jinak, a nedá na své zelí dopustit. Jenom podotýkám, že moravské zelí, to zadělávané, které trochu teče, není pro tento typ pokrmu vhodné. Zrovna tak zelí červené. Barví.

A když už krájíme, nakrájíme si i velkou cibuli, tentokrát nikoliv na kostičky, ale na kolečka, která ještě rozděláme na prstýnky a rozprostřeme na další pánvičku.

Protože sporák má jen čtyři hořáky, od dalších ingrediencí upustíme. A začneme vařit.

Na jedné pánvičce se snažíme pokud možno nasucho nebo s velmi malým množstvím tuku opražit přílohy. Kostičky musí být křupavé, nikoliv  připálené.

Na druhé pánvičce s malou trochou sádla stejným způsobem opékáme maso. Kdo si troufne uhlídat všechny čtyři hořáky, může začít smažit i cibulku. Cibulka má zdobit, nikoliv chutit, proto se snažíme o estetickou vyváženost. Prstýnky smažíme na másle do zlatova a těsně před zezlátnutím přidáme asi lžičku cukru, rychle zamícháme a pánvičku odstavíme. Prstýnky tak budou křupavější.

Na stole už trůní ta největší zadělávací mísa, kterou vlastníme, a my do ní postupně odkládáme osmažené či  opražené přílohy, osmažené maso, nakonec dáme podušené zelí a lehce zamícháme asi tím způsobem, jako mícháme  zeleninové saláty. Tedy velkou vidličkou a lžící. Nesmíme to příliš rozmašírovat, mají to být kousky spojené zelím, nikoliv kaše. Hotový pokrm přelijeme máslem, na kterém jsme smažili cibulku a poklademe cibulovými kroužky. Máme hotovo.

Strýc tehdy přinesl tento pokrm přímo v míse na stůl, každý, kdo se tam v té době vyskytoval, dostal lžíci a jedli jsme to přímo z mísy. Na opozdilce nezbylo, strýc sklidil pochvalu. Glosoval to slovy: "Vidíte, vy blbci, a vy byste to určitě vyhodili."

Tak se zrodil Betón. Časem dostal i trochu jiný význam. Už neservírujeme v jedné míse s libovolným počtem lžíc, ale tvoříme estetické kopečky na talíře, zdobíme kyselou okurkou a samozřejmě cibulovými  kroužky. Připravujeme se tak sice o ten jedinečný pocit sounáležitosti, ale zase respektujeme hygienická pravidla a právo na soukromí. Podáváme s libovolným množstvím plzeňského piva. Poté se naši hosté začínají rozcházet, protože vědí, že nic jiného už u nás nedostanou. A jako některé rodiny podávají při příchodu hostů welcome drink, náš Betón by se klidně mohl jmenovat Bye bye drink.

Přeji vám šťastný a hlavně veselý rok 2016!

 

P. S. Dnes je to již rok 2021. ZP

gastronomie jídlo recepty Silvestr
Hodnocení:
(4.7 b. / 36 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Fialová
Podobně spotřebuji zbytky po vepřo-knedlo-zelo. Na Šumavě na Modravě si toto dávám v jedné restauraci pod názvem "kočičák", dělají ho výborný.
Jana Jurečková
Většinou mi moc nezbyde, ale ten "beton" z článku voní až ke mně do kuchyně. Nemusí být špatné. Takové dobroty se nevyhazují.
ivana kosťunová
Taky znám, ale to vzniklo mnohem později :))
Věra Ježková
Ivanko, bezva. Betón by mi jistě chutnal. Jídla ze zbytků vařím moc ráda. Jenda občas žasne nad mou fantazií. Jinak je pro mě beton becherovka s tonikem. :-)
Marie Doušová
Ivano, věřím , že tyto zbytky jsou velice jedlé a chutné, také občas dělám něco podobného ,a doplňuji kysaným zelím.
Lenka Kočandrlová
U nás nic nikdy nezbývá,děláme jen tolik,aby se hned snědlo.Občas zbývá polévka,ale maximálně od oběda do večeře. Já osobně nemám ráda uvařené jídlo,takže žádné takové betony bych nejedla. A dávat zbytky takových jídel zvířatům: nikdy!
ivana kosťunová
Strýc Pepa naštěstí nevěděl nic o fast foodech, ale věděl zcela jistě, že guláš a omáčky jsou nejlepší druhý a třetí den. Jiný kraj, jiný mrav :)) :))
Martin Vrba
Po tomto článku na téma, z čeho na vyhození udělat majstr štych pejska a kočičky, který nám bude ležet v žaludku jako brutální beton do Tří králů (6.leden), se mi ne a ne a nechce vybavit ten čas, za kolik minut musí jít u firmy McDonald's už všechno jen do kafilérie.:) :)
Eva Mužíková
Už jsem se vyjádřila před časem. Přesto opět říkám, takové míchanice všeho možného patří k mým nejoblíbenějším jídlům...
Blanka Macháčková
Zužitkovat zbytky patří podle mě k největším uměním gastronomie. A když o tom někdo tak věcně a čtivě dokáže psát, patří to i k umění literárnímu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%