Ať žije zázvor!
FOTO: autorka

Ať žije zázvor!

9. 3. 2016

Vzhledem k tomu, že se nyní hodně diskutuje o zázvoru, rozhodla jsem se přidal svou zkušenost s tímto životabudičem. Článek jsem uveřejňovala na svém blogu v září roku 2014, kdy se dostal na titulní stranu.

 

Čas od času provádím věci, nad nimiž zůstává rozum stát. Dokonce i já sama někdy nad sebou nevycházím z úžasu. Myslela jsem, že s přibývajícím věkem se situace zlepší, ale je to přesně tak, jak říkala jedna moje známá: "Po padesátce to bude ještě horší."

A teď k mému poslednímu bláznivému nápadu. S manželem si občas vaříme zázvorový čaj, každý do půllitrové sklenice. Nakrájíme plátky čerstvého zázvoru, přidáme šťávu z citronu a lžíci medu. Pokud mě škrábe nebo pobolívá v krku, potíže zmizí. Ostatně účinky zázvoru při nachlazení jsou všeobecně známy.

V neděli večer při vaření čaje jsem se rozhodla, že zázvoru dám o něco více než obvykle. A tak jsem krájela a krájela, až jsem rozkrájela celý kořen. Ne sice moc velký, ale plátky pokryly dno sklenice do výše dvou centimetrů. Přidala jsem ještě šťávu z celého citronu a vypila. Pak mě napadlo, že je škoda zázvor vzhledem k jeho blahodárným účinkům vyhodit a snědla jsem ho. Když manžel zjistil, že všechen louhovaný zázvor z mojí sklenice skončil v mém žaludku, začal nadávat, že nejsem normální a prohlásil, že bych už v mém věku mohla mít rozum a že jsem nezodpovědná. Docela mě vyplašil, že bych si opravdu mohla přivodit zdravotní potíže a tak si šla raději lehnout, abych případné problémy zaspala.

Po necelé hodině jsem vylítla z postele kvůli žaludečním bolestem. Za chvíli se přidaly i křeče ve střevech. Navíc mi začaly trnout zuby. Vzala jsem si dvě tablety na trávení, ale nepomáhaly. Jediné, po čem se mi trochu ulevilo, byla zažívací soda a čistá voda. V posteli jsem zaujala polohu v polosedě, v jedné ruce lahev s vodou, z níž jsem upíjela, jakmile se dostavovala bolest. Kolem půlnoci, když už jsem vyčerpaná myslela, že skončím na pohotosti, jsem učinila poslední zoufalý pokus. Strčila jsem prst do krku a obsah žaludku zvrátila do záchodové mísy. A nastal obrat k lepšímu. Ne, že by mě žaludek přestal bolet úplně, ale zklidnil se a já si mohla konečně lehnout a spát.

Druhý den jsem si přečetla o účincích zázvoru, kde se mimo jiné uvádí, že množství větší než pět gramů může člověku přivodit vážné zdravotní potíže, a to dokonce i se srdcem! Zvážila jsem tedy přibližně stejný kořen a s hrůzou zjistila, že vážil 38 g!

 

Co k tomu dodat? Žít se učí člověk v každém věku až do konce svého života.

 

 

 

 

Můj příběh zázvor
Hodnocení:
(3.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Pro mě zázvor příliš zahřívací účinky, takže, ačkoliv bývá např. právě zralejším ženám doporučován, já se mu dost vyhýbám, hlavně v teplejším počasí.
Ladislav Vesecký
Skvělé koření, mletý dávám do zelňačky.
Hana Práglová
Já si zázvor strouhám na jemném struhadle a smíchávám s medem.A nikdy mě nenapadlo,že by snad mohl ublížit.Díky za článek.Člověk se pořád něčemu učí !!!
Jana Šenbergerová
Naštěstí mi jistá pálivost zázvoru dost vadí, proto to s ním nepřeháním. Vypít zázvorový čaj navečer znamená pro mě těžké usínání. Na druhou stranu mi ovšem dovede hezky ztlumit bolest páteře. Při letošním marodění mě trochu zklamal, nějak nezabral podle očekávání. Jsem ráda, že jste o své zkušenosti napsala. Kdoví, jestli by mě nenapadlo udělat totéž, abych zvýšila jeho účinek. :-)
Alena Tollarová
Zkrátka nic se nemá přehánět. Ale kdo neokusil na vlastní kůži, těžko pochopí. Já nedám dopustit na svoji "vodku zázvorovku", ale vzhledem k potížím, které mě provázejí letošní zimu, to zřejmě taky trochu přeháním a přestala učinkovat. smajlík
Elena Valeriánová
Všeho s mírou!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.