Řízek a hranolky
Ilustrační foto: pixabay.com

Řízek a hranolky

19. 4. 2016

Dočetla jsem se, že přátelé výletníci obědvající v Zákupech si vzájemně snědli řízky s hranolkami a na někoho tím pádem zbyl jen řízek s bramborem. Jistě velmi zavrženíhodné. Je třeba viníky odhalit a potrestat, aby se to nikdy neopakovalo. V té souvislosti se mi vybavil výrok mé mamky. "Řízek a hranolky? Fujtabl! Ano, fujtajbl. Stejný fujtajbl jako posílat si vzájemně soukromé zprávy a zveřejňovat je bez vědomí autora. Nabourávat se se zlým úmyslem do soukromí druhého je podlé a nízké. A zrovna takový je člověk, který se k něčemu takovému propůjčí.

Vzpomínám si na podobný zážitek ze základní školy. Soudružka učitelka zadržela posílané psaníčko a s patřičnou ironií je před celou třídou přečetla. Všichni žáci se smáli. Taky jsem se smála, jen jsem byla trochu nejistá,zdálo se mi to trochu nepatřičné, ale když i soudružka učitelka ?...

A další takový příklad. Povídka Milana Kundery Žert. Pohlednice napsaná v rozverné náladě v nepovolaných rukou a záštiplné interpretaci zcela zničila život nadějného mladého člověka. Že nás ta padesátá léta ale pěkně poznamenala! Ta touha a ochota špiclovat, napadat a pranýřovat v některých z nás stále dříme a občas se to vylije ven jak přeplněná žumpa. A zapáchá to.

Vždy se snažím při diskuzi s mladými lidmi naši generaci prezentovat jako hrdé a svébytné jedince, kteří jen díky násilí a psychickému teroru byli nuceni na čas vytvořit mlčící nesouhlasící většinu, aby mohli v plné síle v r. 1989 zvonit klíči na náměstích. Ale v duchu mám občas pochybnosti. Ta mlčící a věřím, že slušná většina, tu stále je, ale svým mlčením legalizuje podlé aktivity některých jedinců. Nepáchne, ale ani nevoní.

Co s tím ? Mladým je to jedno, ti už nás dávno neberou vážně, vypořádat bychom se s tím měli sami v sobě, pokud máme alespoň trochu sebeúcty. Řízek se dá sníst i s hranolkami, i když je to z hlediska dietologa vražedná kombinace. Jedla jsem i řízek s knedlíkem a se zelím a chutnalo mi. Pokud jsem se dopustila dietologického prohřešku, uškodila jsem jen sama sobě. Tolerancí k tomu, že vykrádání a zveřejňování soukromých zpráv, které mi nebyly určeny, je morálně přípustné či dokonce chvályhodné, bych umožnila lidem určitého ražení, aby volně ventilovali svoje frustrace, zášť, či jiné pohnutky, které ani nedovedu pojmenovat.

Proto budu i nadále při rozhovoru se svou velmi kritickou neteří  tvrdit, že generace, ze které vzešli Šípek, Forman, Kundera, Jasný, Kubišová, Zátopek, Škvorecký  a všichni ti nádherní a talentovaní muži a ženy, není a ani nemůže být špatná. A budu věřit, že tomu tak opravdu je, že opravdu existuje mlčící slušná většina.

Jen by měla občas zavonět.

 

 

 

 

glosa Můj příběh
Hodnocení:
(3.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloš Nekvasil
Na Slunci 2 tuny, jinde méně. Miloš Nekvasil
Jarmila Komberec Jakubcová
Myslím že příspěvek pana P.Stejskala nejlépe vystihuje celou situaci. Kdo na akci nemůže objektivně posoudit co se stalo či nestalo. A co má povídka Žert společného se zájezdem seniorů mi uniká.
petr stejskal
Já moc nechápu, proč vůbec ten článek vyšel, když autorka nebyla přítomna. Já sice v Zákupech nebyl, ale i kdyby se něco podobného stalo, tak je to na úsměv, na dobrou náladu. Život přece tropí hlouposti a my se všemu jen smějem. Tak se všichni jen usmívejte v dobrém na setkání vzpomínejte. Tak krásné setkání a snaha do toho montovat hloupou politiku.Nebo to nebyla politika ale autorka? Pokud to někdo špatně pochopil, tak se omlouvám. Já s klíči necinkal a sem to taky netahám.
Libor Farský
Jíťa to vystihla. Za ten odkaz děkuji, opravdu jsem dodnes nerozuměl ustálenému rčení "jádro pudla". :-)
Jiří Hudeček
Ano Jitko setkání bylo krásné, počasí na rozdíl od předpovědi bylo ucházející. To, že jsme se mohli vidět s tolika příjemnými lidmi, byla sranda a také taneček za to patří dík především tobě a Radkovi. Tolik vyřizování, objednávání a starostí stálo spoustu času a co si budeme povídat nic není zadarmo. Jde tady také o to, že tento článek nečteme jen my(zúčastnění) ale stovky jiných lidiček a tento článek nevrhá špatné světlo na sraz, ale přímo temný stín.
Jitka Chodorová
To ano Jitko, taky se mi to už stalo,ale je fakt, že mě to celkem nevadí, protože nepíši nic špatného o nikom, jen svůj názor. Teď to asi byl šok, ale nevím, kdo a komu co psal, tak se vyjadřuji jen podle svého cítění na věc. Že jsou na portále tací,co chtějí škodit, to přece všichni víme, horší je, když nás zklame někdo, od koho to nečekáme. A je fakt, že to není o řízku a hranolkách.
Lidmila Nejedlá
Zbytečná, trapná a nedůstojná debata.
Jitka Chodorová
Ano, také bych paní Ivanu nepodezírala z nějakého útoku na pobyt v Doksech, prostě napsala svůj názor, ale podnět jí dali někteří z vás , účastněných. Opravdu tu nešlo o řízek,ale spíše o to, jak se někomu může dostat do pošty mail, určený někomu jinému.Na druhou stranu, jak se asi cítí paní Jarmila, která si jídlo zaplatila a musí se pořád dokola omlouvat za něco, co nezpůsobila? Ať problém vznikl v Doksech, nebo Zákupech, to je jedno, nebyl tak hrozný, aby se tu muselo o tom diskutovat, spíše bych řekla, že ven ho musel vynést někdo z účastněných, a to teď vůbec nemyslím organizátory, kteří se zhostili svého úkolu na výbornou. Na druhou stranu, mezi tolika lidmi, se vždy najde veš, která má radost z toho, že se ostatní potom hádají.Taky nesnáším podrazáky.
VANDA Blaškovič
Vážení, paní Kosťunová je natolik inteligentní, že jí nejde o řízek…to by bylo opravdu přízemní. Je tu jistě dosti zasvěcených, kteří vědí o co jde…) jen chybí odvaha se k tomu přihlásit. Já jsem to pochopila, když jsem byla dotázána, zdali si s paní Kosťuňovou dopisuji....nedopisuji, ale možná se to změní....:)) nesnáším totiž podrazy a drbny..:))
ivana kosťunová
Děkuji za vaše komentáře. Ani ve snu by mě nenapadlo znevažovat práci organizátorů zájezdu, nebyla jsem tam , nemohu soudit. Myslím, že tu práci právě znevažují ti, kteří místo hezkých zážitků z výletu probírali donekonečna kauzu s řízkem a hranolky. Záporné reakce jsem očekávala, tím více mě potěšily reakce kladné, či alespoň smířlivé , a děkuji za ně. O řízku to fakt nebylo a prosíííím, netepejte Libora za to, že si dovolil mě podpořit. Má právo na svůj názor, jako každý z vás. Příště snad budu pozitivnější.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.