Sedm barev duhy
FOTO: autorka

Sedm barev duhy

11. 6. 2016

Duha patří k nejkrásnějším jevům pozorovatelným na obloze, vznikající odrazem, lomem, ohybem nebo interferencí (skládáním) světla v atmosféře. Objevuje se, když prší a svítí slunce. První, kdo vědecky duhu popsal, byl francouzský filozof, matermatik a fyzik René Descartes, ale vznik barev objasnil až Isaac Newton. Dokázal, že se paprsek při průchodu skleněným hranolem nebo dešťovou kapkou rozkládá na barvy. Duhu můžeme spatřit i ve tříšti kapek vodopádů nebo fontán, na louce, kdy je tráva pokrytá rosou, nebo brzy ráno na jezeře nebo na moři (vzduch je chladný a voda je teplá, takže nad vodou leží lehký opar). Mezi nezapomenutelné zážitky ovšem patří spatření duhy při nočním dešti v období kolem úplňku. Je to měsíční duha, nazývaná také měsíční halo.

Víte, z jakých barev se skládá duha? Pokud ne, nabízím jednoduchou pomůcku, kterou jsem pochytila na ČVUT: Červený oznámil, že i zítra máme fyziku. Je to tedy 7 barev: Červená, oranžová, žlutá, indigo, zelená, modrá a fialová.

Chcete si udělat malou duhu? Pokud je slunečný den, máte hadici a smysl pro experimenty, není nic snadnějšího. Vezměte  hadici, stříkejte do vzduchu a během chvilky si vytvoříte duhu jen sami pro sebe nebo i pro radost ostatních.

fotografování počasí příroda
Hodnocení:
(4.7 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Duha je závratné spojení mezi nebem a zemí.mm
Hana Rypáčková
Duha je krásná. Někdy je dvojitá - jen jednou jsem ji viděla...
Ilona Erika Kolář
NaĎa Š.: Duha je focená asi měsíc zpět z našeho balkonu.:), Ivana K.: Znám velmi dobře i Sedm žlutých kamínku mám na dlani.:), Jana Š.: O Červené Opici jsem také slyšela, pořadí barev jsem trochu popletla.:), Jitka C.: S těmi čakrami to opravdu není náhoda.:), Libor F.: Článek jsem si přečetla a musím zkonstatovat: Výborný!!! :)
Libor Farský
Výborně, ***** to je mé oblíbené téma. Nabízím Vám trochu jiný pohled i mnemotechnické pomůcky k pořadí barev, včetně mé vlastní. Najdete je v tomto mém článku: O fenoménech duha a duhovka s láskou http://www.i60.cz/clanek/detail/11579/o-fenomenech-duha-a-duhovka-s-laskou
Jana Šenbergerová
Pěkné, jen si dovolím podotknout, že pořadí barev duhy je jiné. Takže buď: Červený Oznámil, Že Zítra Máme I Fyziku, nebo Červená Opice Žrala Zelený Meloun Indickému Fakirovi. Duha na fotografii je nádherná.
ivana kosťunová
Kromě toho, že duha je opravdu nádherná, budu už vždycky umět vyjmenovat všech sedm barev duhy. Snímek ve mě vzbuzuje chuť zazpívat si " Sedm žlutých kamínků mám na dlani... " Znáte ?
Naděžda Špásová
Ilono, pokud je ta duha skutečná, tak je krásná. Málokdy se povede tohle vyfotit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%