Studánka s živou vodou
FOTO: Ilona Kolářová

Studánka s živou vodou

16. 9. 2016

V Česku se nachází tisíce studánek a mnohé z nich jsou zázračné. Jedna neobyčejná s živou vodou se nalézá nedaleko obce Srní na Šumavě u Hauswaldské kaple. Přesněji řečeno, u zbytků ruin tří Hauswaldských kaplí. První malá kaple byla vystavena v roce 1820, pro další zesilující  davy poutníků byla vybudována druhá v r. 1860 a třetí v letech  1901-1902. Poutní místo bylo populární až do druhé světové války. V roce 1957  byly  minulým režimem kaple se studánkou zdemolovány a místo postupně zarůstalo nálety pionýrských dřevin a upadalo v zapomnění. Teprve v roce 2006 začalo postupně ožívat. Zbytky zdí kaplí byly zakonzervovány, kopřivy a křoviska vytrhány, cesta i podlahy bývalých staveb byly vysypány štěrkem. U nového kamenného oltářního stolce v kapli se znovu konají bohoslužby pod širým nebem. Oltářík je ozdoben různými předměty, i já tam při každé návštěvě něco přidám. Vedou sem  kroky mnohých poutníků i turistů, protože místo leží na trase naučné stezky kolem Vchynicko-Tetovského plavebního kanálu v nejfrekventovanější a nejnavštěvovanější části Šumavského národního parku. A můžu potvrdit, že zde bývá pěkně rušno.

Modernizací prošla i zázračná studánka, jejíž voda uzdravuje. Starý pramen pod kaplí byl překryt kamenem a vedle byla vytvořena nová fontána. Voda je sem přiváděna plastovými rourami a posledních sto metrů dřevěnými žlaby vodovodu, které je zdobeno padesáti devíti oblými kameny symbolizující korálky v růženci. Voda z korýtka padá do skleněné plastiky ze zeleného lesního šumavského skla, ve které je znázorněn otisk  propojených dlaní.  V květnu se dle počasí provádí veřejné otevírání studánky a v listopadu zavírání studánky, kdy se voda "vypne" a uzavře poklop. Něco podobného  jako v zahrádkářských koloniích.  Mně se moderní podoba studánky moc nezamlouvá, raději bych uvítala  obyčejnou, klasickou, ale to je věc názoru.

Poutní místo je mnohem starší než z doby, kdy byla první malá kaple zasvěcena Panně Marii Lurdské. Přes cestu proti kapli se nachází kříž a v době Keltů zde stála asi před 5000 lety druidská svatyně. I dnes je zde energetický bod s pramenem kosmické energie.

K Hauswaldské kapli je možno se dostat i na invalidním vozíku, cesta ze Srní je bezbariérová. Návštěvu "Malých Šumavských Lurd"  doporučuji, citlivější jedinci  zde mohou cítit zbytky kosmické energie a pití zázračné vody má bladodárný vliv na lidský organizmus.

 O Hauswaldské kapli vypráví povídka Karla Klostermanna "Červené srdce":

". . . klene se kamenný můstek o jednom oblouku, za nímž se vypíná vysoký míchaný les, jemuž říkají Hauswald. Jda tou cestou dále přijdeš ke dvěma kapličkám, stojícím po levé i pravé straně cesty a zírajícím družka na družku svými vchody. Jedna z těch kapliček už je velmi vetchá, vchod do ní neustále otevřen, a podíváš-li se do vnitřku, spatříš tam prapodivnou směsici různých předmětů obětovaných divotvorné Panně, rozvěšených bez ladu a skladu po zdech; pokrývají i oltáříček snesené tam dárky na znamení díků za zázračná uzdravení, za pomoc v nouzi, za splnění tužeb: obrazy i obrázky, křížky, růžence, sošky, výrobky ze dřeva a z vosku, představující všecky možné údy a části těla."

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Moc se mi líbí povídání i obrázky a mám radost pokaždé, když čtu o tom, jak se vylepšují podobná místa i místečka, kde je nám dobře.
Ilona Erika Kolář
Ivana K.: Nevím, proč, ale mně ta zelená barva skla připomíná dřívější lahve od piva.:) Karel B.: Mám moc ráda taková místa.:) Libor F.: Děkuji.:) Vlaďka S.: Ono určitě takových podobných studánek je mnohem víc a to je moc dobře. Otvírání studánek od B. Martinů znám a líbí se mi.:) Naďa Š.: Změna tlaku na mě také velice působí. Jsem většinou úplně paralyzovaná.:) Zuzka P.: Tyhle místa mě přímo magicky přitahují. :) Na léčivý účinek věřím, vždy si naberu do lahví. :) Eva K.: Já myslím, Evo, že studánka tam byla, ale neměla žádnou velkou propagaci, takže o ní málokdo věděl. Já se o ní dozvěděla z knih. Hanka R.: Myslím, že výlet by tam byl perfektní. Vy na té Šumavě máte tolik krásných tajemných míst, . . . . Opravdu tiše závidím. :) Alena V.: Já si pokaždé vodu nabírám a věřím, že je zázračná. A asi nejsem sama, protože si vodu nabírá skoro každý, kdo tam přijde.:) Elena V.: Určitě Hanka by byla perfektní průvodkyně. Souhlasím.:)
Elena Valeriánová
Pěkné počteníčko, taky bych se tam ráda zatoulala s Hankou R. jako průvodkyní i s ostatními spřízněnými dušičkami.
Alena Várošová
Pěkné vyprávění,kéž by ta studánka měla sílu uzdravovat nemocné,ale i důležitá je i víra v uzdravení a to dělá hodně.
Hana Rypáčková
Znám to tam a moc ráda bych se tam s vámi všemi vypravila na výlet.....Srní je bezva místo...
Eva Krausová
Nádhera, to bych chtěla vidět. V Srní jsme před lety byly s maminkou, ale v té době tam studánka asi ještě nebyla, škoda...
Zuzana Pivcová
Chtěla bych taková místa zažít a v jejich léčivý účinek zcela věřím.
Naděžda Špásová
Ilono, pěkné. Studánka s živou vodou by se hodila. Změnou tlaku si připadám jak přejetá parním válcem.
Vladka Steinová
Hezké a zajímavé vyprávění, znám také jednu "zázračnou" studánku na Vysočině, u Poličky, která nás léta hostí svou studenou vodou a v podstatě nás zachraňuje, neb studna u chaty je každoročně vyschlá. A symbolicky, v rámci tradice se studánka každoročně na jaře čistí a otvírá (tematiku viz film + kantátu B.Martinů Otvírání studánek se slovy M.Bureše). Dle pamětníků je tam studánka celá dlouhá desetiletí, vody neubývá a rozbor prokázal,že je vynikající.
Libor Farský
Moc hezké, hezoučké ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%