Krajní body ČR - nejvýchodnější bod
Foto: autorka

Krajní body ČR - nejvýchodnější bod

4. 10. 2017

Nejvýchodnější bod České republiky neleží v malebné beskydské obci Hrčava, jak se mnozí domnívají, nýbrž v katastru vsi Bukovec u hranic s Polskem. Jeho souřadnice jsou 49°33´02.10521“N (severní šířka) a 18°51´33.31399“E (východní délka). Zatímco k nejsevernějšímu, nejjižnějšímu a nejzápadnějšímu bodu ČR se musí jít pěšky několik kilometrů, k nejvýchodnějšímu bodu vede zhruba pětset metrů dlouhá stezka z parkoviště, ke kterému zajíždějí i autobusy, ovšem pouze v pracovních dnech.

dscn2939.jpg

dscn2945.jpg

Na pohodlné cestě stojí sedm informačních tabulí, z kterých se dozvíte spoustu zajímavých věcí o historii obce, způsobu života místních horalů, zajímavosti ze světa zvířat, rostlin a mnohé další vědomosti. Na poslední sedmé, umístěné přímo vedle kamene se souřadnicemi, je uveřejněn text vytvořený obyvateli Bukovce, který berte jako originální  pozvánku na toto zajímavé místo:

Pokud Vaše duše hledá klid, potřebuje si odpočinout a relaxovat, jste na správném místě... Jděte a dívejte se, kochejte se okolní krajinou. Zaměřte se na maličkosti, na které jste v každodenním spěchu a stresu třeba neměli čas. Nechte starosti všedního dne a hukot města za zády, vypněte mobily a brouzdejte zdejší krajinou. Osvěžte své znavené nohy v chladné vodě potoka Olecka… naslouchejte nádherné symfonii, šumu stromů, zpěvů ptáků, bzukotu v trávě a zurčení potoka. Dopřejte si ten luxus, nechte volně plynout čas, dnes nikam nespěcháte. Možná si uvědomíte, že právě tyto okamžiky vás naplňují klidem a harmonií. Možná to je to, co potřebujete a hledáte a možná právě proto se sem opět rádi vrátíte..."

A já se s těmito větami plně ztotožňuji.

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
V Hrčavě ani na Bukovci jsem nebyla, ale například jsme byli v nejsevernějším českém městě - Šluknově, navštívili jsme i nejsevernější obec Lobendavu, nejjižnější město - Vyšší Brod, nejzápadnější obec - Krásnou, atd... I my při svých cestách chceme vidět naše NEJ :-)
Anna Čípová
Krásná pozvánka do Beskyd, díky za ni.
Alena Tollarová
Souhlasím s Lidmilou. Ale když už je to tak jak to je, tak můžu jedině litovat, že mě vůbec nenapadlo tam zajet, když jsme v Beskydech byli - vlastně nedaleko.
Naděžda Špásová
A zase je člověk chytřejší, škoda, Ilono, že je to od nás hodně z ruky. Fotky jsou pěkné.
Lidmila Nejedlá
Škoda, že nemáme nejvýchodnější bod na konci Slovenska u Ukrajiny.
Hana Rypáčková
Parádní poznatky...Díky.
Marie Seitlová
Ilonko moc pěkně se četl tvůj článek a fotky vše dokreslily.
Blanka Macháčková
Moc děkuji za velmi užitečné informace.
ivana kosťunová
já taky

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%