Když se sýkorka stává zabijákem
Foto: autorka

Když se sýkorka stává zabijákem

16. 1. 2018

S hladovou sýkorkou koňadrou není legrace. Je-li krmení v zimě opravdu málo, napadá spící miniaturní netopýry a požírá je.

Vědci z Max-Planck-Institutu pro ornitologii v Pöckingu u Mnichova vypozorovali a dokázali, že během dvou posledních krutých zim sýkorky koňadry (parus major) stále zalétávaly do jeskyně v severovýchodním Maďarsku, kde byli uloženi k zimnímu spánku netopýři. Po pěti až patnácti minutách vylétly se svou kořistí v zobáčcích ven a miniaturní netopýry pisklavé (pipistrellus pipistrellus) požíraly.

Tyto "podivuhodné novinky ze zvířecí říše", jak uvádí vedoucí studie Björn Siemers, který takto nazývá útoky malých zpěvavých ptáků, jsou nouzovým řešením pro hladovějící pěvce. V tvrdých zimách nenajdou zvířata po tlustou sněhovou pokrývkou dostatek semen, bobulí, pupenců, ořechů. O jejich vlastní potravě - pavouci, motýly, komáři - ani nemluvě.

Důkaz: když vědci sýkorkám blízko vchodu u jeskyně nabízeli slunečnicová jadérka a lůj, nechali téměř všichni ptáci netopýry v klidu. "Sýkorky nezabíjejí netopýry s největší pravděpodobností cíleně, ale proto, aby přežily zimu. Netopýři hynou na základě rány do hlavy, které jim sýkorky klovnutím uštědří ", objasňuje Siemers. V létě zase klovají sýkorky jiní zpěvaví ptáci se svými špičatými zobáčky.

Spící netopýři se prozradí svými zvuky.

Lov na netopýry pisklavé nemusí být pro sýkorky úplně zcela bezpečným. Probudí-li se ze svého zimního spánku, koušou okolo sebe a mohou ptákům způsobit těžké poranění. Také orientace v tmavé jeskyni je pro sýkorky obtížná. Pohybují se jen dopředu. Dobře maskovaní tmavohnědí netopýři navigují svítící sýkorky a ty následují zvuky, které v zimním spánku vyrušení netopýři vydávají. Toto dokázali vědci následujícím experimentem: přehráli sýkorkám zvuk spících netopýrů a pozorovali, jak se opeření lupiči přibližovali ke stávajícím zvukům. "Jsou to domnělé zvuky, které mají sloužit jako ochrana", tolik Björn Siemers, "ale ukazuje se, že jsou využívány sýkorkami k nalezení spících netopýrů."

Nalezené krmení pro hladové sýkorky.

Chování "sýkorek-zabijáků" není vůbec ojedinělé. "Předává se pravděpodobně z generace na generaci", povídá Siemers. Nejdříve byly před 10 lety pozorovány sýkorky, jež v jeskyni v Maďarsku požíraly netopýry. Pravděpodobně to byli praprarodiče dnešních lovících sýkorek. "Toto by mělo platit jako kulturní předávání", míní Siemers. "Možná, že hladové sýkorky lov na netopýry stále znovu nově objevují". Proto se může konstatovat, že také v Polsku a Švédsku jsou spící netopýři požíráni sýkorkami.

Sýkorka, která přišla ze zimy.

Netopýři pisklaví váží tak jako kostička cukru a jsou s rozevřenými křídly velcí jako krabička zápalek. Pro sýkorky jsou přesto těžkým břemenem, protože váží tolik, jako třetina jejich váhy samotných. V zimním spánku nemají pisklaví netopýři proti sýkorkám žádnou šanci. Jejich teplota těla se pohybuje kolem šesti stupňů, jejich srdce tluče méně než desetkrát za hodinu. Příbližně 20-30 minut trvá, než se jejich tělo zahřeje na teplotu, aby se mohli bránit proti útočníkům nebo mohli uniknout.

Přeloženo z Deutsche Welle

 

 

 

příroda
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Zajímavé informace, kdo by to řekl - sýkorka a zabiják...
Eliška Murasová
Ilonko, velmi zajímavé.Pořád je se něco nového dovědět.
Ilona Erika Kolář
Děkuji Vám všem za komentáře. Nedávno jsem v televizi náhodou narazila na pořad, ve kterém ukazovali vědce z Max-Planck-Institutu a o jejich výzkumech. Mimo jiné tam říkali přesně to, co je v článku a já si vzpomněla, že jsem ho před několika lety překládala a tak jsem si ho dovolila znovu zde uveřejnit, protože se mi to zdálo neoběčejně zajímavé. Naďa (sýkorka) - to se mi moc líbí. Obrázek jsem si nakreslila sama, protože se mi nepodařilo vyfotit žádnou sýkorku a nerada dávám jiná fota než autorská. Původně jsem myslela, že poprosím o foto sýkorky u paní Jiříkovské, nakonec jsem si ji nakreslila sama dle předlohy, ale obrázek netopýrka jsem si vymyslela sama.
Jaroslava Handlová
Tak to by mě ani nenapadlo, že sýkorka musí takto bojovat o přežití - na co ti vědci nepřijdou. Ilono, líbí se mi pěkná kresba, a taky komentář Nadi.
Jana Šenbergerová
Zajímalo by mě, jak případný hlad řeší u nás. Snad nic takového řešit nemusí, protože v zimě vždycky najdou někde nějaké krmítko. Hodně zajímavé.
Naděžda Špásová
Ilono, chceš něco vědět? Já, když mám hlad, tak jsem taky protivná. A víš proč? Protože jsem za svobodna Sýkorová a moje přezdívka byla sýkorka koňadra. Ale nehubím kvůli tomu nikoho kolem. Tvůj článek je opravdu zajímavý, kdo by to do těch malých ptáčků řekl. Hezký obrázek. :-)
Alena Tollarová
To jsou věci! Kdo by to řekl? Příroda je mocná čarodějka. A Ty jsi překlad doplnila krásnou kresbou :)
Blanka Macháčková
Velmi zajímavý článek.
Věra Ježková
Ilonko, díky za zajímavý článek. Fandím sýkorkám. Na rozdíl od netopýrů, byť miniaturních, se mi líbí a sypu jim mňamky do krmítka na balkoně.
Eva Mužíková
Zajímavé, ráda jsem si Tvůj článek přečetla...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%