Večer tří klavírů
Foto: autorka

Večer tří klavírů

5. 2. 2018

V pátek, 2. února letošního roku, se konala velkolepá událost v Severočeském divadle v Ústí nad Labem. Jednalo se o klavírní koncerty s názvem "Večer tří klavírů." Na programu byly koncerty dva: Koncert pro tři klavíry C dur, BWV 1064 od J. S. Bacha a po přestávce Koncert pro tři klavíry F dur, K.242 od W. A. Mozarta za doprovodu  orchestru Severočeského divadla s dirigentem Milošem Formáčkem, který je zároveň ředitelem divadla  a celý program uváděl. Na závěr zazněl Bugattistep pro tři klavíry a orchestr od J. Ježka.

Proč velkolepá akce? Především proto, že se hrálo na tři špičkové nástroje firmy Bechstein, které byly speciálně pro tento koncert dovezeny z Hradce Králové. Dva klavíry samo o sobě už je dost, ovšem tři klavíry v perfektním stavu renomované značky, to se opravdu nevidí. Michal (syn) říkal, že Bachův koncert hráli v tomtéž složení před rokem ve Zlíně, kde byl současně nahrával do Českého rozhlasu, ale klavíry byly jiné.

Když mě syn před dvěma týdny navštívil a vyprávěl, jak bude vypadat celý program, docela mě vyděsil. Pan Formáček pojal koncepci trochu zábavně a před samotnými koncerty se klavíristé měli uvést blokem melodií nejrůznějších žánrů. Dva virtuosové začnou hrát melodie, po chvíli dorazí třetí, jen v košili, kalhotách, obyčejné čepici a s velkou aktovkou, projde se po jevišti, bouchne do klavírů, pak usedne, přidá se a občas zapíská do rytmu na píšťalku.

"Kdo bude v té čepici?", zeptala jsem se.

"To nevím, protože to nechce nikdo dělat."

Od té doby jsem ho neviděla, až když mi přinesl den před koncertem vstupenky a řekl, že zkoušeli dva dny sedm hodin. Nic víc jsem se od něj nedozvěděla. Vstupenky jsme měli do první řady v přízemí, a tak jsem z těsné blízkosti sledovala, jak přišli současně Igor Ardašev s Karlem Košárkem a začali hrát. Za chvíli vylezl ze zákulisí Michal v čepici a s aktovkou, a já strnula. K mému údivu to bylo docela vtipné, pěkné a docela dobře to zvládl. Poté se ujal slova Miloš Formáček, představil klavíristy (Igor Ardašev, Karel Košárek a Michal Mašek),  povídal o klavírech, poděkoval sponzorům, přivítal všechny návštěvníky, představitele Ústeckého kraje a města a také zástupce šlechtických rodů. Jednoho zástupce šlechty, o němž věděl, že hraje na klavír, pozval na pódium, aby zkusil něco zahrát. A tak pan primář a vystudovaný doktor práv začal hrát před vyprodaným publikem nějakou francouzskou písničku, no zkrátka jsem ho litovala. Zhruba po půl minutě se nad ním šéf divadla slitoval a propustil ho. Dodnes nevím, zda to bylo plánované, či ne.

A pak už začal úžasný koncert, po přestávce další a na konci zazněl zdmi divadla slavný Ježkův Bugattistep. Jelikož publikum neustále aplaudovalo, museli Budattistep opakovat podruhé jako přídavek.

16-81.jpg

Vždycky jsem si myslela, že se různé žánry nedají propojit, ale panu Formáčkovi se podařilo program vkusně poskládat a nakombinovat, aniž by představení působilo kýčovitě. Nejdříve navnadil publikum směsicí známých odlehčených melodií, pak představil klavír coby mistrovský koncertní nástroj a na závěr ho zařadil do efektní jazzové sekce. Časy se mění a já sama bych ještě před několika lety nevěřila, že můj syn bude pobíhat na jevišti bez saka a v čepici, a on sám, jak se mi přiznal, také ne.

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Na základě tohoto článku jsem si zopakovala 13. komnatu a musím říci, že bych Michala Maška moc ráda někdy viděla hrát na vlastní oči.
Jana Šenbergerová
Musela to být krása. Díky i předcházející dodatek. Pokládám si za čest, že se aspoň virtuálně mohu setkat s některými aktéry této události. Ať se vám třem daří a máte radost ze své práce, a ty Ilono, ze syna.
Milan Debelka
Dobrý den, jen malá nepřesnost v článku. Klavíry Bechstein, model C. Bechstein D 282 (nejvyšší model produkce) tam byly pouze dva :D Třetí klavír byl August Förster - ten byl po celkové renovaci. Koncert jsem si také užil až na počáteční nervozitu. Naladit tři klavíry k sobě je opravdu hodně náročné :D Ale výkon všech tří hráčů byl opravdu parádní a jsem rád, že jsem dostal touto cestou možnost s nimi spolupracovat. Na svého syna můžete být opravdu pyšná.
Lidmila Nejedlá
Ilo, je dobře, že jsi nám syna představila. Budu ho na všech koncertech vyhlížet.
Soňa Prachfeldová
Ilono, to jste hrdá na svého syna, gratuluji, neplakala jste dojetím ? Musel to být zážitek !
Ilona Erika Kolář
Děkuji vám všem za komentáře, moc mě potěšily. Helenko s lodičkami jsem dlouho váhala, měla jsem strach, jestli v nich celý večer vydržím. Nakonec jsem vydržela, hlavně také proto, jsem nechodila po schodech, protože jsme měli vstupenky v přízemí. Nahávky na YUTUBE nenajdete, musel by to býval někdo nahrávat a přiznám se, že mě to nenapadlo. Zdenko, v Teplicích se zcela určitě koncert konat nebude, i když by tam podmínky byly, ale jedná se o finančně hodně náročnou akci, což už asi nikdo nezaplatí. Byl to takový výjimečný koncert, protože se sehnalo hodně sponzorů. Kraj ani město na to nepřispělo.
Věra Lišková
Nadaný a sympatický syn, blahopřeji jeho krásné mamince.
Blanka Macháčková
Dvojnásobná radost. Krásný koncert úspěšný syn. Moc blahopřeji.
Zdenka Jírová
To musel být zábavný koncert. Asi by se mi také líbil. Třeba přijedou i k nám do Teplic.
Helena Votíková
Podle fotek si to syn užíval. Ilonko, i tobě to sluší a ty lodičky znám.. :-). Najdeme někde nahrávku?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.