Dáma českého herectví
Zdroj fotografie: celebrity.instory.cz

Dáma českého herectví

28. 3. 2018

V minulých dnech oslavila své osmdesátiny paní Jana Hlaváčová. Narodila se 26.3.1938 v Praze.

Mefistofela z filmu "Kam čert nemůže ",  Anděla Hrachová v tv. seriálu "Byl jednou jeden dům", Tonička z "Básníků", Alžběta v tv. seriálu "Dokonalý svět ", to jsou pouze náhodně vybrané postavy a postavičky, které v průběhu uplynulých let vytvořila - snad i trochu k obrazu svému. Alespoň my, diváci, jsme si ji s těmi postavami ztotožnili.  Byla členkou souboru Národního divadla a od roku 1994 působila v Divadle na Vinohradech. Jejím melodickým altem k nám promlouvá ve svých filmech Claudia Cardinale.

Já zde ale nechci vypočítávat a hodnotit její role filmové, televizní,  divadelní, ani dabingové. To je práce divadelních historiků.

Já bych vám ráda představila paní Hlaváčovou z té méně známé stránky- jako skvělou zpěvačku a šansoniérku.

S manželem Luďkem Munzarem nazpívala tuto půvabnou vánoční píseň. Škoda, že se objevila pouze ve vánočním televizním pořadu.

Píseň z dílny Petra Hapky a Pavla Kopty

A Píseň samotářky, ze které mi běhá mráz po zádech.

Pro své herecké,pěvecké i lidské kvality pro mne byla a vždy bude dámou českého herectví. Dovolím si zde popřát paní Janě Hlaváčové hodně síly, aby se dokázala vyrovnat s vážnou nemocí, a hodně lásky. Včetně té naší - divácké.

 

 

osobnosti
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
Skvělá herečka.
Dana Tomanová
Ivanko, paní Janu Hlaváčovou jsem vždycky obdivovala - pro její krásnou ženskost, skvělé herecké nadání a její sametový hlas. Přeji jí jen to nejlepší.
Alena Vávrová
Děkuji za tuto vzpomínku.
Marie Doušová
Moc hezká připomínka na skvělou herečku . Její některé písně znám a jsou plné citu a lásky. Munzar a Hlaváčová jsou vzácný pár a přeji jim oběma moc zdraví a lásky.
ivana kosťunová
Zmožek ? To tedy koukám - tipovala bych spíš Horáčka
Helenka Vambleki
Je peklo i ráj. Je říjen i máj. Je májový déšť I liják. Je tričko a plášť. Je láska a zášť. Je hazardní hráč I piják. Je světlo a stín. A je radost i splín. A je písek a jíl. A je stožár i kýl. Jenom já nemám nic. Ráda chtěla bych říct. Je světlo a já. Je radost a já. Mé oči až smíchem pláčí. Je štěstí a já. Je láska a já. Je láska a já. To stačí. Je nářek i smích. A je voda i líh. A je válka a mír. A je slavík i výr. Je med a je sůl. A já jak v plotě kůl. Jsem sama. Prázdný je dům. Žádné vítání. Dlouhý je den. Krátké svítání. Prázdný je klín. Žádný smích milých úst. Zbývá ústraní a věčný půst. Je zámek i klíč. Je cukr a bič. Je bahnitá tůň i bazén. Je sirka i trám. Je obraz i rám. Je surový kat i blázen. Je hymna i blues. Je kára i vůz. Je služka a pán. Je louka a lán. Je chleba a nůž. A je žena a muž. A já jsem sama. Prázdný je dům. Žádné vítání. Dlouhý je den. Krátké svítání. Prázdný je klín. Žádný smích milých úst. Zbývá ústraní a věčný půst. Je zámek i klíč. Je cukr a bič. Je bahnitá tůň i bazén. Je sirka i trám. Je obraz i rám. Je surový kat, i blázen. Je nářek a smích. A je voda a líh. Je válka a mír. A je slavík i výr. A je med a je sůl. A já jak v plotě kůl. Jsem sama.
Helenka Vambleki
text jsem našla tady: http://www.zmozek.cz/uvod.php?a=tema&a2=celyclanek&tema=202&id=419
Zdenka Jírová
Janu Hlaváčovou jsem vždy viděla jako první dámu herectví. Je to opravdová hvězda. Nikdy mne nezklamala. Z ní vyzařuje takové veliké člověčenství, opravdovost a láska , je to v ní, nemusí se to pracně učit. Ivanko, tento článek se ti opravdu povedl. Také mě velmi potěšily písně, které jsem neznala. Často myslím na to , jaké hvězdy nám odcházejí a nevidím, že by se někde rozsvěcovaly nové. Naše kultura velmi uvadá a nepomůže jí ani tucet lvů, které si současní umělci předávají mezi sebou. Stačí se podívat na některý film pro pamětníky, nemyslím teď herce předválečné, ale i ty, které jsme od dětství vídali my. Přestože filmy bývaly tendenční, tyto naše hvězdy z nich dokázaly vykřesat humor, drama i poezii. Moc přeji paní Hlaváčové, aby se jí ulevilo a k narozeninám přeji hlavně hodně zdraví.
ivana kosťunová
Libore, výstižněji se to ani napsat nedalo :))
ivana kosťunová
Těší mě, že vás Píseň samotářky oslovila stejně jako mne. Při poslechu jsem se dívala na fotografii JH, a v těch očích, tam to prostě je...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.