Stalking? To by se mně stát nemohlo
ilustrační foto: pixabay.com

Stalking? To by se mně stát nemohlo

8. 4. 2018

Snad každý z nás je přesvědčený o tom, že bude-li se k ostatním chovat, ohleduplně, slušně a s respektem, budou mu oni oplácet stejnou mincí. Na vině je domácí výchova. (Půjdeš tam, slušně pozdravíš, slušně se rozloučíš, slušně poděkuješ, nebudeš se rvát, budeš pomáhat starým lidem, atd.) Pokud k nám přece jenom občas proniknou informace typu „On (ona) se nepěkně zachoval k tomu(onomu) „zůstáváte v klidu a říkáte si: To by se  m n ě  stát nemohlo, já jsem k lidem slušný(á).

A v této blažené nevědomosti žijete tak dlouho, dokud vás nedostihne skutečnost, že přes všechny snahy být čestným, slušným a spravedlivým Mirkem Dušínem se můžete stát terčem pomluv a  předmětem něčí chorobné zášti. Slovo chorobné je zde důležité, protože určuje další pohled na s tím související jev - stalking.

Wikipedie: Stalking je nevhodné chování, projevující se zejména opakovaným fyzickým sledováním, nechtěnými kontakty (dopisy atp.), dlouhodobým sledováním aktivit určité osoby a sbíráním informací o ní, případně nemístným oslovováním jejích příbuzných, přátel atp. Takový zájem cílenou osobu obtěžuje, narušuje její soukromí a vzbuzuje u ní strach; někdy ústí až v trestní stíhání pronásledovatele, stalkera. Stalker je až patologicky posedlý zájmem o osobu, kterou pronásleduje, často je veřejně známá, nebo jemu blízká, např. bývalý partner.

Zapřemýšlela jsem, jestli je stalking jevem pouze dnešní doby, ale uvědomila jsem si, že už prvorepublikoví autoři soudniček (Poláček, Němec), podobný jev ve svých dílech popisovali. Jsou to ty různé anonymní dopisy podvedeným manželům, veřejné pomluvy, a podobně, které symbolizuje neupravená domovnice na pavlači.

Stalking je možná starý jako lidstvo samo. Vůbec bych se nedivila, kdyby byly objeveny jeskynní kresby, kde by pračlověk pazourkem nakreslil, jak ohavný  je jeho pračlověčí soused.

Opět Wikipedie :

Typologie stalkerů - rozpoznat stalkera nemusí být vůbec snadné a často se to ani nepodaří , může se jevit jako společensky naprosto normální člověk, o kterém ani jeho nejbližší okolí nemusí tušit, že např. obtěžuje jinou osobu

Stalkerem může být :

-  osoba, kterou oběť osobně zná a ví, že ji pronásleduje

-  osoba, kterou oběť osobně zná, ale neví, že ji pronásleduje

-  osoba, kterou oběť osobně nezná (např. kyberstalkeři hledající své oběti na  internetu).

 

Když jsme si tedy ujasnili význam tohoto výrazu, bylo by namístě informovat se také o způsobu obrany. Kde jinde než na stránkách Policie ČR. 

Možnosti obrany proti stalkerům

Dejte stalkerovi na vědomí, že o něj nestojíte, nemáte zájem
Přerušte  osobní kontakty s pronásledovatelem - neodpovídejte na vzkazy, urážky, na telefonáty, nereagujte  na SMS, nescházejte se s ním (jakýkoli kontakt s útočníkem může vést k prohloubení zájmu o oběť)
Vyhýbejte se místům možného setkání, změnit své návyky
Nechoďte s ním na schůzky
Uchovejte všechny SMS, maily a další materiál (možný důkaz), snažte se projevy pronásledování evidovat a zdokumentovat
Informujte své blízké o pronásledování, případné totožnosti útočníka.
 

Na závěr mi dovolte několik osobních postřehů a snad i trochu rad.

Nečkejte od kamarádů, že vaši situaci pochopí. Ujištění typu „nepřátelé mých přátel jsou i mými nepřáteli“ potěší, ale uvědomte si, že ten dotyčný (ta dotyčná) neví, o čem mluví, protože to nezažil(a).

Vzkazy stalkera například o tom, jaká jste příšerná, nevzhledná, nevzdělaná – a další ne… osoba, se nenechte zmást. Kdyby tomu tak opravdu bylo, museli byste „chodit kanálama" a nestáli byste stalkerovi za tu námahu.

Informacím typu, jak vás ostatní odsuzují a smějí se vám a netouží po ničem jiném, než se s tím svěřit právě stalkerovi, se zasmějte. Tak důležitá osoba, abyste ležela v hlavě všem lidem ve svém okolí, opravdu nejste.

Dostanete-li vzkaz, jak jste svojí odpudivostí všem mužům(ženám) v okolí protivní, vážně se nad tím zamyslete. Zvláště, jestli jste ve svých 60 a více letech byli do té doby přesvědčeni, že jste druhá Marylin Monroe (J.P.Belmondo).

Představte si stalkera jako Barbuchu (Kubula a Kuba Kubikula). Každým otevřením nenávistného mailu, SMS zprávy, či přijetím nenávistného hovoru roste.

Raději ho politujte. Uvědomte si, že s takovými myšlenkami v hlavě není život lehký. Takové myšlenky musí člověka pomalu požírat, až ho rozežerou úplně.

A když si dokážete udržet humor a lehký nadhled, může to být poslední hřebík do rakve stalkera.

Přeji vám, abyste se setkávali jen se samými milými a příjemnými lidmi.

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Aleno, se stalkerem bych slitování neměla. Kontakt na policii, kam je možno psát a případně jeho e-maily (jde-li o ně) přeposlat , je epodatelna.policie@pcr.cz . Já jsem tam nedávno přeposílala "vyděračský email", který mi přišel, a policie to šetří. Nesnáším situace, kde bych měla být pasivní "obětí". Hezký večer :-)
ivana kosťunová
Svým způsobem ano, alespoň já ho tak vidím. Přistupuji k němu jako k člověku, který by se měl léčit.
Dana Puchalská
Pojmenování, že stalker je chudák..... ne, ne, ne... Je to neuvěřitelně zákeřná osoba. A je jedno, jestli to je žena nebo muž.
Alena Tollarová
A když už si začnete myslet, že stalker Vám dal pokoj a spí, nevěřte tomu. Stalker nespí, sleduje Vás a nevíte, kdy se zase ozve. Vím, o čem mluvím. Není zrovna příjemné vědomí, že jste pořád pod bedlivým dohledem a že stalker si přečte i toto ... Stalker je chudák?
Zuzana Pivcová
Díky oběma za tyhle zápisy.
ivana kosťunová
Myslím, že vím, o čem mluvíš, také se nad tím zamýšlím.
Jana Kollinová
Když jsem se v dubnu vyjadřovala k článku Ivany o stalkingu, nechtěla jsem ventilovat formy a kreativitu pronásledování ze strany manžela po rozvodu. Čas vzpomínku odnesl, jizvy se zacelily a můj osobní stalker nastoupil do člunu směřujícího na druhou stranu. Jaké bylo dnes moje překvapení, když jsem omylem aktivovala v mobilu nikdy nepoužívanou funkci nevyžádané zprávy a nestačila jsem se divit nad četností, vytrvalostí a obsahem nevyžádaných zpráv. A to jsem si myslela, že v mých 73 letech se mi nic takového nemůže stát, mýlila jsem se. Jde to mimo mne, ale není mi lhostejné, že někteří lidé se nechají stravovat negativními emocemi a přitom mají velký tvůrčí i citový potenciál.
Zdenka Jírová
Když jsem zůstala sama v bytě, začal mi zničeho nic večer volat nějaký muž na pevnou linku. Když jsem zvedla telefon, začal mne bombardovat sprostými slovy. Nestačilo položit sluchátko. Druhý den se to opakovalo. Pozvala jsem asi po týdnu jednoho známého, aby přišel večer na návštěvu a pomohl mi útočníka odradit. Jakmile zazvonil telefon, zvedl jej kamarád a na překvapeného tajného sprosťáka vyjel sám. Ten rychle telefon položil a já měla od té doby pokoj. Zřejmě si ten dotyčný zjišťoval, kde se vždy ohlásí v telefonu žena a jeho slovní výlev připomínal odhalujícího se pána v parku.
Marie Doušová
Stalking je něco hrozného a nepřeji to nikomu zažívat. Věřím , že ten kdo to dělá je chudák , který by se měl léčit.
Jitka Caklová
Mě by se víc líbilo, než řešit následky, tak "... ohleduplně, s respektem", nechat každému co jeho jest, názory nevyjímaje. Diskutuji ráda a cítím jako pozitivní, že lidem stojím za reakci, ať už přímou, nebo nepřímou (rýpavou). Nikdo není dokonalý, ani já nejsem výjimka a když si to o sobě někdo myslí, je to také jeho věc :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.