Věnováno paní Jiřině Bohdalové
Fotografie: obrazky.cz

Věnováno paní Jiřině Bohdalové

8. 5. 2018

Již deset let vlastníme chalupu na Semilsku a pravidelně tam dojíždíme obdivovat krásy okolní přírody. Stejnou lokalitu si patrně oblíbila i paní Jiřina Bohdalová, neboť prý poblíž, spíše však v Českém ráji, občas pobývá na svém letním sídle.

V Semilech ji lidé potkávají většinou při nákupech. Sama jsem byla svědkem toho, jak tato napohled energická a vitální dáma zaparkovala svým vozem před obchodním centrem Albert, vystoupila a s nákupní taškou se vydala do obchodu. Už při zvuku jejího nezaměnitelného hlasu polovina návštěvníků obchodu, či alespoň ti, kteří mají sluch v pořádku, zpozorněli a s mimovolným úsměvem zaregistrovali slavnou herečku, která už patří ke koloritu města Semil.

Jednou jsme si takhle u kávičky povídaly s mojí  báječnou sousedkou a kamarádkou Maruškou a jak jinak , přišla řeč i na paní Bohdalovou.
"Víš, já až někdy paní Bohdalovou potkám, moc bych si přála poděkovat jí za to, jak úžasně ztvárnila tu roli Fany ve stejnojmenném filmu. Za to, že nevytvořila karikaturu, ale  člověka, který má své myšlenky, city, jenom trochu jinak nastavené, než my. "

Maruška dlouhá léta pracovala v ústavu pro lidi duševně poněkud jiné, rozuměla jejich dušičkám, starala se o ně a pomáhala jim. Proto nejlépe dokázala ocenit, jak moc se postava Fany Jiřině Bohdalové povedla. Velmi jsem  si proto pro Marušku to setkání přála.

A stalo se. Při mé další víkendové návštěvě jsem se dozvěděla, že Marušce se její přání splnilo. Byla nakupovat a najednou, zničeho nic, když šla vrátit prázdné lahve, zjistila, že stojí ve frontě za paní Bohdalovou. Ta se zatím marně snažila vložit prázdné lahve do sběracího stroje, pokaždé se jí vracely zpátky. Zatímco Maruška rozechvěle přemýšlela, jak vhodně a nevtíravě paní Bohdalovou oslovit, ta zatím zápasila s lahvemi a porouchaným strojem, a začala být už pořádně rozčilená. A s temperamentem sobě vlastním dávala své rozčilení najevo. Okamžitě přispěchal zaměstnanec prodejny, dal celou záležitost do pořádku, ale příležitost už byla promarněna. Citlivá a taktní Maruška usoudila, že teď by nebylo vhodné paní Jiřinku obtěžovat.

Ráda bych u příležitosti 87. narozenin Jiřiny Bohdalové tuto úsměvnou příhodu zveřejnila. Budu doufat, že paní Bohdalová si třeba nějakou shodou okolností článek přečte a snad ji i potěší. A myslím, že Maruška  se na mě také nebude kvůli zveřejnění zlobit. A kdyby nic jiného, alespoň všem skvělou Jiřinu Bohdalovou připomenu.

Za sebe přeji paní Bohdalové hodně dalších tvůrčích let ve zdraví.

Na závěr Jiřina Bohdalová v jedné ze svých prvních rolí - ukázka z filmu "Madla zpívá Evropě"

 

 

foto ze serveru   osobnosti.cz

Můj příběh osobnosti
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Naprosto souhlasím s názorem Zdenky J. i ostatních, kteří oceňují paní Bohdalovou jako vynikající herečku. Rozdávala tolik let smích a inteligentní zábavu, milovala jsem její scénky s Vladimírem Dvořákem i jí namluvené večerníčky - její práci velice oceňuji. Zapsala se nesmazatelně do našeho zlatého fondu kinematografie. A na závěr musím zase dodat onu okřídlenou větu: Není na světě člověk ten, jenž by se zavděčil lidem všem. Nejvíce špíny kydají ti, kteří mají závistivá a zlá srdce.
Zdenka Jírová
Dostala jsem se k přečtení článku o J.B. až dnes a nestačím se divit. Jiřina Bohdalová patří k našim nejlepším herečkám a patří do zlatého fondu našeho kulturního jmění. Jakékoli "šťourání" do soukromého života umělců všeho druhu považuji za ubohé a hloupé. Nikdy mě nezajímal jejich soukromý život . Ani náš není vždy určen pro veřejnost. Jsme jen lidé. Paní Bohdalové přeji ještě plnohodnotný, dlouhý život. Ivano, Tobě děkuji za velmi pěkný článek.
ivana kosťunová
Váš názor respektuji a velmi ráda si o něm promluvím - pokud preferujete facebook, tak třeba na facebooku. Zde je k výměně názorů určena rubrika Ring.
Věra Halátová
Opravuji: "naivní žákyni" - chyba "naivní žákyně" - správně.
Věra Halátová
Obsah článku je, řekla bych, hodný naivní žákyni dívčí školy v první republice. Jako "úsměvnou příhodu" to nevidím. A líbí se mi, jak pan Jan Raška nabádá přispěvatele: "myslím, že už to stačilo". Pak tam někdo píše "naše íčko". Tak si z toho udělejte soukromý chat po facebooku "jen pro přátele" a nemusíte nikoho napomínat. Anebo mne vymazávat. Dobrý večer.
Eva Mužíková
Ivano, děkuji za připomenutí 87. narozenin paní Bohdalové milým článkem. I já se připojuji s přáním hodně zdraví. Znám ji pouze přes filmové plátno a televizní obrazovku, z těchto pohledů jsem ji vnímala jako jednu z nejlepších našich hereček.
Jan Raška
Dobrý den, já myslím, že už to stačilo. Prosím čtenáře, aby s komentáři, které se netýkají obsahu článku, přešli na chat do rubriky Ring. Děkuji
Jitka Caklová
Je mi úplně jedno koho kdo bude za 100 let znát. Žiji přítomností a pokládám si za čest, kolika lidem, které vůbec neznám, stojím za reakci na své názory . Asi jim musím hodně hluboko ležet v žaludku a to je dobře. Kdybych jim ležela o něco níž, byla bych jim lhostejná, nereagovali by a to je daleko horší varianta :-) :-) :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Paní Jiřina Bohdalová je herečka, která mohla hrát role jak komediální tak i vážné a ve všech byla skvělá. Zařadila e tak vedle V.Menšíka a dalších do Zlatého fondu.Nechápu a hlava mi nebere, že řešíte její osobní život. Vidím v tom je závist a zase jen závist. U nás v Čechách se úspěch prostě neodpouští. Na jejích namluvených pohádkách jako je např. Křemílek a Vochomůrka vyrostla generace našich dětí.
Radek Kučera
Jiřinu Bohdalovou budou znát i za 100 let, zamindrákovanou Caklovou nikdo. Není co dodávat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.