Praha dnešních dnů
ilustrační foto: pixabay.com

Praha dnešních dnů

20. 5. 2018

 Po čtyřech měsících náročného pracovního i psychického vypětí jsem se rozhodla odměnit se výletem do Prahy. Zhruba současně nám náš portál i60 připravil neobvyklý dárek ke Dni matek v podobě komorního představení Hany Švejnohové a Lenky Filipové Kudelové „Všechny podoby lásky“.  Máj-lásky čas, slunečné počasí, moje potřeba utéci od pracovního stereotypu, slibovaný kulturní zážitek, a v neposlední řadě možnost potkat se s lidmi, které znám pouze v jejich virtuální podobě, se spojily v hodině H a způsobily, že jsem v neděli, na svátek matek, před polednem nabrala směr Praha, a těšila se na příjemně strávené odpoledne.

Do začátku představení chyběly ještě dvě hodiny, které jsem se rozhodla využít k prohlídce přilehlých uliček Staroměstského náměstí. Ta změť obchodů a obchůdků, fast foodů, cizinců a různých typů lidí mě fascinovala. Jan Neruda by svoji Prahu nepoznal a své jedinečně vykreslené figurky pražských lidiček by nenašel. Místo nich by zaregistroval fast food, kde za kus mastného žvance zaplatíte obnos, za který byste možná v méně honosném koutku města vydatně poobědvali, turistické atrakce v podobě projížděk auty-veterány, koňskými spřeženími, či jinými atraktivními povozy, honosné značkové obchody střídající se s obchůdky nabízející tzv. suvenýry z Prahy. Ze zvědavosti jsem nakoukla. Nevkusně potištěné pomačkané hadry made in China, kšiltovky se zlatým nebo stříbrným umně vyvedeným nápisem Prague ( tohle vážně někdo nosí ?), ruské beranice (opravdu to ještě někdo kupuje ?), bábušky, loutky a spousta zbytečností, které mohu koupit stejně tak i v různých jiných turistických destinacích. Tohle mají být suvenýry typické pro Prahu? Protože bylo velmi teplé počasí, dveře většiny těch obchůdků a módních salonů byly otevřené. Nevyjadřovaly však přívětivé pozvání ve stylu „ vejdi, odpočiň si, osvěž se, potěš se, „ ale brutálně křičely :“ jen dál, nevybírej příliš dlouho, uvolni místo dalším a hlavně  p l a ť, jen tak jsi pro nás člověkem hodným pozornosti !!  Proč ne, ale to byste mě páni obchodníci nesměli urážet  neúměrně vysokými cenami za nekvalitní zboží.

Zaujal mě obchod s luxusním zbožím, prohlédla jsem si elegantní modely vystavené ve výloze, a vstoupila jsem dovnitř, abych se alespoň potěšila krásným oblečením ušitým z kvalitních materiálů, na které mohu opravdu jen obdivně zírat.

„Vy si budete něco přát ??!“ zeptal se mě mladík postávající u pultu nevěřícně s akcentem pohoršení v hlase, a jeho obličej se zformoval do výrazu konsternovaného údivu. Jen stěží jsem přemohla záchvat smíchu, protože se mi okamžitě vybavila věta z filmu Světáci : Proč by si nemohl  umytý a slušně oblečený fasádník zatančit s dámou z vyšší společnosti ?“

Ano, proč by si nemohla slušně oblečená živnostnice v nových vyčištěných botkách prohlédnout luxusní zboží v obchodě na Staroměstském náměstí ?  Zatvářila jsem se jako výstřední milionářka a ledabyle odpověděla: No to já přeci nemohu vědět, zda se mi tu bude něco hodit !“

Procházela jsem obchodem, kam jiná lidská noha kromě té mé nezabrousila, se zájmem jsem si prohlížela nádherné modely, které nikdy nebudou viset v mé skříni, a v duchu jsem si vyhodnocovala nastalou situaci. Že mladík okamžitě poznal, že do tohoto obchodu nepatřím, jsem se nedivila. Moje kabelka neměla značku  LV, šperky nebyly od Cartiera, a moje kožené botky se nehonosily značkou Salamander. Ale co opravňuje mladíka teprve se po světě rozhlížejícího k tak povýšenému chování? Domnívá se snad, že tím, že obsluhuje lidi z takzvané vyšší společnosti, dopadá jejich nóbl odlesk i na něj ? Velký omyl ! Už to, že se pohybuje v tomto obchodě pouze jako prodavač značí, že do jejich společnosti nepatří. Měl by se chlapec vrátit zpátky na zem.

Chvíli jsem se zabývala myšlenkou na milionáře, který zastaví  před obchodem v luxusním Mercedesu  se zlatou kartou v peněžence. Jenže já nejsem Pretty Woman, a milionáři nevěnují zvýšenou péči obstarožním živnostnicím. Po krátké úvaze jsem usoudila, že milionář ani Mercedes není nutný, stačila by zlatá karta, která by se snesla na křídlech s nebes. A co, mohla by přiletět i z pekla, hlavně že by byla.

Zatímco jsem se blížila k východu kolem klobouků, z nichž cena jednoho představovala můj téměř celý měsíční důchod, mladík zaujal postoj a výraz naprosto nezúčastněného komorníka  lorda z Granthamu ( z panství  Downtovn). Prošla jsem kolem něj ven nevšímavě s výrazem „ no nic moc“ a představovala jsem si, jaký výraz asi nasadí , když obsluhuje třeba Lucii Borhyovou, nebo mámu Štikovou. Zřejmě to bude výraz lokaje.

Představení bylo velmi vydařené a následné posezení příjemné a srdečné. Děkuji všem zúčastněným dámám za milou společnost, panu Raškovi za krásný dárek a mám malou prosbu.  Nemohli bychom příští svátek matek oslavit v New Yorku ? Ráda bych si po ránu zašla na snídani k Tiffanymu.

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Příště tam pojedeme spolu. :))
Libor Farský
Právě proto, že již neexistuje bych mu to chtěl říct. Anebo ho rovnou někam poslat.
ivana kosťunová
Libore, ta už dávno neexistuje. Ale já jsem opravdu nebyla naštvaná-ten mladík byl dost komický- to bys musel vidět.
Libor Farský
Rád bych viděl jak by se ten mladíček zatvářil kdybys reagovala žádostí o "Knihu přání a stížností".
Jarmila Komberec Jakubcová
Já pří návštěvě Prahy spíše na Starém městě bloumám starými židovskými uličkami a pokud hledám pro sebe oblečení vydám se na Václavák do Marker a Spencer kde mají velké množství kvalitního oblečení v různých velikostech. U nás v Plzni je také tento obchod ale s malým sortimentem.Luxusní obchody se zbožím pro horních pár milionářů nenavštěvuji v žádné zemi. Tyto obchody většinou mají specifickou klientelu zákazníků.Nakonec stačí projít butiky na letišti V.Havla.
ivana kosťunová
Marie, já si říkám, že oni si tím léčí nějaké své vlastní frustrace, a už jsem se naučila zůstat nad věcí.
Marie Doušová
Ivo , já jsem se setkala v Táboře v butiku se stejnou nadřazenou prodavačkou. Když jsem vstoupila nikdo nikde ,jen unuděná a nepříjemná prodavačka. To jsem si chtěla koupit koženou sukni. Poprosila jsem o jednu visící na ramínku dost vysoko. Hrozně mě zarazilo, když prohlásila ,že si ji určitě nevezmu ,protože je dost drahá a nechtěla mi ji sundat. Tak jsem ji požádala ,že se sama rozhodnu, zda si ji vezmu ,nebo ne. Neochotně sukni sundala a zavolala kolegyni ,aby se přišla podívat. Zkusila jsem si jí ,ale byla mi větší a ani se mi moc nelíbila ,ale ty jejich pohledy mě tak naštvaly, že jsem si ji vzala a zaplatila za ní majlant. Hned jak jsem z toho obchodu vyšla ,byla jsem tak naštvaná ,ale hlavně na sebe , že jsem se nechala tak vytočit a koupit za drahý peníze ,něco co mi vůbec nesedělo. Mám to pořád v paměti a dnes by se mi to už nestalo a klidně bych odešla středem bez sukně. Ale nějak se na to nedá zapomenout ,hlavně na to, jak jsem byla hloupá. Sukni jsem věnovala sestře a nikdy jsem ji nenosila, i když byla tak strašně drahá. Pořád slyším ten arogantní a pohrdavý hlas, který mě řadí mezi ty , kteří tam nemají co dělat .
Alena Tollarová
Také jsem před představením asi dvě hodiny bloumala po Starém městě. Trochu jsem ztratila orientaci a zeptala se pána, který venčil psa, na nejbližší cestu na "staromák". Poradil a já jsem na staromák vešla Pařížskou třídou. Luxusní obchody zely prázdnotou, ale do žádného jsem nevstoupila. Možná bych byla mohla dodat fotku, dokreslující atmosféru v srdci Prahy. Představení bylo pohodové a moc jsem si povídání i písničky užila. Následné švitoření v kavárně taky.
Margita Melegova
Ano, presne tak to chodi v centru, nabubrelost stylem - jsme tady pro solventnejsi spolecnost nevadi, nenecham se rozhodit a tak nahlizim jen do vyloh, nechodim tam kvuli nakupu, ale kochat se krasou staveb s predstavou jak se tam zilo drive. Kdyz se nabazim historii a houfu turistu zajdu do Frantiskanske zahrady, oazy klidu a klidne vylovim svacinu a domaci kaficko, podivam se smerem k budove, kde jsem pred lety pracovala, neni to ze setrnosti, spise vzpominka jak jsem po praci prave tam dojidala svacinu, na kterou jsem si v praci ani nevzpomnela, nekdy ukapne i slza jak ten cas leti.
ivana kosťunová
Věro máš pravdu - někdy se opravdu nakupuje lépe u Vietnamců. Zuzko, je to tak - vypadají jinak a jejich sebevědomí je jiné, než naše. Pohybují a chovají se s takovou samozřejmostí, ke které my jsme ještě nedospěli.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.