Kniha o Miloslavu Stinglovi: Když to prolistuji, zjišťuji, že jsem nežil nadarmo
Miroslav Stingl s Adamem Chroustem. Foto: Dušan Vondra

Kniha o Miloslavu Stinglovi: Když to prolistuji, zjišťuji, že jsem nežil nadarmo

2. 6. 2018

150 beden, 280 kufrů, desetitisíce stránek poznámek, čtyři roky usilovné práce – to je v kostce práce mladého historika Adama Chrousta, který sepsal životopis legendárního cestovatele Miloslava Stingla. Vytvořil výpravnou knihu, která nemá obdoby. Loni za ni dostal cenu Magnesia Litera v kategorii Litera za Nakladatelský čin.

Celý příběh se začal psát v roce 2012, kdy se dnes devětadvacetiletý Adam Chroust, tehdy student historie Masarykovy univerzity, pustil do psaní diplomové práce o svém oblíbeném spisovateli a legendárním cestovateli Miloslavu Stinglovi. Ten za svůj život navštívil 152 zemí, 14krát objel svět, napsal 43 knih ve 240 vydáních, celkem prodal více než 17 milionů výtisků a stal se nejpřekládanějším českým spisovatelem. Sice už oslavil 87. narozeniny, přesto o jeho životě veřejnost věděla jen velmi málo. Spřátelili se a postupně ho Adam Chroust přemluvil ke zpracování a zveřejnění svého neuvěřitelného životního příběhu.

Adam Chroust řadu let doprovázel Miloslava Stingla na rozhovory do médií, televizních vysílání i na přednášky po celé zemi. Během jedné z nich cestovatel prohlásil, že v jeho pražské vilce přestal uprostřed tuhé zimy fungovat starý kotel. Naskytla se příležitost k vítané pomoci. Jelikož si legendární cestovatel pečlivě střežil své soukromí, krom rodiny nikdo nevěděl, že v domě ukrývá velké tajemství. Čtyři místnosti byly několik desetiletí až po strop zarovnané kufry. Obsahovaly celý život slavného cestovatele, jakýsi neobyčejný archiv.

„Já jsem své kufry nikdy nevybaloval, vždycky jsem si raději koupil vše nové. Stále jsem cestoval a na vybalování nebyl čas. V kufrech jsem nechával i fototechniku, a protože mám velkou vilu, prostě jsem je rovnal na půdu, do pracovny, do sklepa i garáže. Kdyby nebylo pana Chrousta, jsou tam zapomenuté dodnes,“ říká Miloslav Stingl, který se zpočátku vybalování kufrů bránil. Kromě kufrů Adam v domě posbíral 150 beden dalších materiálů.

„Postupně jsem objevoval poklady, které moji práci nesmírně obohatily. V některých kufrech byly sešity s rukopisy knih, fototechnika a oblečení, cizokrajná měna, ploutve, šnorchl, dalekohled, korespondence z celého světa, listy s poznámkami, desetitisíce fotografií i staré kotouče filmů. Jedna místnost byla do poloviny zaskládaná stohy papírů popsaných strojopisem,“ vypráví Adam Chroust. Ty skládal do složek, třídil do šanonů a téměř rok vytvářel archiv, z něhož knihu následně sestavoval. Každý papír vzal do ruky, zanalyzoval ho. Vzpomněl si, kde něco podobného už četl a snažil se to najít a zkompletovat. Jednalo se o bezpočet strojopisných stran, třídění nalezených materiálů byl tak trochu křest ohněm.

„Sice odpracujete stovky hodin, ale není za vámi vytoužený výsledek – napsané strany nové knihy. Za čtyři roky jsem knize věnoval 4000 hodin, a dalších 1500 hodin přidal úžasný tým, který mi pomáhal,“ dodává Adam Chroust. Úchvatnou práci nad ilustracemi odvedla Eliška Chytková, řadu nápadů obstaral kolega Štěpán Rusňák, pomáhal cestovatel Petr Horký, rozhlasový mág Tomáš Černý a mnoho dalších včetně lidí z Nakladatelství JOTA.

Adam Chroust se s Miloslavem Stinglem skamarádil a stal se jeho pravou rukou – vozí ho na přednášky, ale i k lékaři nebo na nákup, stará se o jeho webové a facebookové stránky. „Adam je velmi spolehlivý. Kdybych si dnes pořizoval děti, i to nechám na něm,“ směje se slavný spisovatel.

Kufry a bedny
A tak postupně vznikala velkolepá kniha o 540 stranách. „Byla obrovská výzva uchopit publikaci po svém a najít si cestu, jak život doktora Stingla, svérázného a tajnůstkářského gentlemana, vylíčit trochu jinak. Pan doktor napsal 43 knih, všechny asi přečetl málokdo. Některé dokonce dodnes nevyšly česky. Proto jsem z každé vybral úryvky těch nejzajímavějších pasáží. Byla výzva různorodé texty propojit, obohatit o jeho vzpomínky a vše doplnit ručně malovanými ilustracemi, mapami a desítkami drobných předmětů od letenek po visačky z kufrů.," říká Adam.

Součástí knihy je také kopie jednoho z pasů plného dobových víz a razítek nebo ručně malovaná nástěnná mapa Stinglových cest. Na druhé straně je prázdná mapa, kam si každý čtenář může doplnit či naplánovat své dobrodružné výpravy. Stejně, jako to dělal Miloslav Stingl s pastelkami v době, když byl ještě malý chlapec. V dárkové krabici s knihou je také filmové DVD, kde jsou téměř čtyři hodiny filmových záběrů, i CD s rozhlasovými rozhovory. Knihu doplňují skeny dobových článků, 13 malovaných map i několik výklopných stránek. Nejcennější jsou citace, v nichž se s odstupem 50, 60, 70 let Miloslav Stingl vyjadřuje k jednotlivým etapám svého života.

„To, že na knize spolupracoval, jí dává zcela jinou hodnotu. Byla to s ním neskutečná jízda a doufám, že stále nejsme v cíli,“ uvádí Adam Chroust. S několika pomocníky postupně prošel asi 150 000 fotografií, aby ve finále vybral 500 nejlepších. V knize nechybí ani materiály přímo z archivu pana doktora – například kompletní obsah jednoho z nalezených kufrů nebo ucelená Stinglova fototechnika.

Závěr knihy zdobí vzkazy řady významných českých osobností, mezi nimiž nechybí Marek Eben, Jiří Menzel, Michal Horáček, Tomáš Hanák, Václav Marhoul, Radim Uzel a další. Spousta lidí chtěla o Miloslavu Stinglovi psát, jedno nakladatelství si ho dokonce dalo bez jeho vědomí do edičního plánu, nejmenovaná dáma mu nabídla, že když o něm bude moci psát, dá mu k dispozici své tělo. Jiný autor se dostal do poloviny životopisu, než práci vzdal.

„Nakonec jsem byl šťastný, že se to nikomu předtím nepovedlo a že knihu nakonec napsal Adam. Vzal to dopodrobna, našel výbornou kreslířku, která vykreslila snad všechny barvy v republice, měl jsem obrovské štěstí. Ti ostatní by to udělali standardním způsobem. Ta knížka je díky Adamovi bestseller,“ říká dnes sedmaosmdesátiletý cestovatel, kterého vždy zastihnete v dobré náladě.

 

Ocenění za knihu Stingl Miloslav. Biografie cestovatelské legendy:

· 
Magnesia Litera 2017 v kategorii Litera za nakladatelský čin
·  Český bestseller 2016 v kategorii Cestopisy a reportáže
·  Cena E. E. Kische 2017 za literaturu faktu
·  1. místo v kategorii Nejkrásnější kniha o cestování v rámci festivalu GO KAMERA 2017
·  1. místo v kategorii Cena diváků za nejlepší knihu v rámci festivalu GO KAMERA 2017
·  2. místo v kategorii Polygrafie v soutěži Nejkrásnější česká kniha

knihy
Hodnocení:
(4.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Měla jsem od něj také jednu knihu. Moc krásné čtení. Nedávno jsem v TV viděla pořad, kde pan Sting moc hezky a poutavě vyprávěl. Možná že to byl Gen ale nejsem si stoprocentně jistá.
Jana Šenbergerová
Máme doma jeho knihu Ostrovy lidojedů s řadou fotografií, kreseb, map. Je z roku 1970 a stála 41 Kčs. Zajímavé čtení o Šalamounových ostrovech, Fidži, Bismarckově souostroví, Nové Kaledonii, Nových Hebridách, Nové Guinei. Kniha o něm bude jistě neméně zajímavá.
Zuzana Pivcová
Neuvěřitelné. Vlastně všechno, život cestovatele, zájem mladého historika, ale i článek. Také jsem znala jednoho takového mladého návštěvníka vojenského archivu z Hlučína, který svému zájmu o službu Slezanů ve 2. světové válce podřídil vše. Stal se z něj velký odborník, který předčil znalostmi renomované historiky. Díky za článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.