Jak šel čas: Kostel se šikmou věží
Jak šel čas

Jak šel čas: Kostel se šikmou věží

16. 9. 2018

V městě Ústí nad Labem se nachází římskokatolický arciděkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie, který je veřejnosti znám spíše pod názvem kostel se šikmou věží. Leží v centru města a patří mezi nejvýznamnější památky.  První písemné zmínky pocházejí z roku 1249. Za husitských válek byl několikrát poničen požárem a obnova trvala až do roku 1530. Dnešní podobu zístal na konci devatenáctého století, kdy by přestavěn do novogotického stylu.

Jak šel čas: Kostel se šikmou věží

 Jak šel čas: Kostel se šikmou věží

Jak šel čas: Kostel se šikmou věží

Při bombardování města v roce 1945 byla stavba silně poškozena a došlo k vychýlení šedesáti pěti metrové věže od kolmé osy téměř o dva metry. Třebaže hrozilo zřícení, chrám se náročným stavebním řešením podařilo zachránit a Ústí získalo kostel s nejnakloněnější věží ve střední Evropě. Podle posledního  měření se odchylka za šedesát  let zvýšila o další tři centimenty, což je přesně 200,9 cm. 

V době socialistického Československa vyrostla v těsné blízkosti této rarity betonová  tržnice, neboť představitelům severočeské metropole připadalo, že kostel působí dominantním dojmem a to se neslučovalo s jejich politickým názorem. V roce  2007 byla nepovedená stavba, jež hyzdila  město, zbourána, ovšem na jejím místě nyní stojí obchodní centrum Fórum, takže výhled na celý kostel je ze tří stran opět zakryt a cestující ve vlaku stejně jako návštěníci při příjezdu autem do středu města mohou spatřit pouze jeho věž. Významný svatostánek lze vyfotit jen z čelní strany a navíc s částí nákupního komplexu. Ani odchýlení od osy není možné běžným okem zaregistrovat, jelikož by člověk musel stát v dostatečné vzdálenosti. Ústecká radnice zvažuje o zpřístupnění vstupu na vrcholek věže a dle nejnovější studie se předpokládá postavení lávky  z obchodního centra, čímž by odpadly razantní zásahy stavebního rázu uvnitř sakrální stavby.

V nejbližšší době by měl být také realizován projekt Odklon věže kostela Nanebevzetí Panny Marie. Přímo do dlažby u hlavního vchodu má být zabudovaná 200,9 cm dlouhá kovová šipka ve směru nachýlení věže s vyraženým nápisem: Odklon věže 200,9 cm. Město si počinem slibuje příliv turistů do ústeckého regionu.

 

Zdroj: všechny černobílé fotografie z knihy Dějiny města Ústí nad Labem, vydané r. 1995

Můj příběh Soutěž - Jak šel čas
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Matoušek
Do Ústí nad Labem jezdíme občas na návštěvu k bývalé manželce bratra moji ženy. Byli jsme tam také na promoci jedné ze snach, ale nikdy mě nenapadlo vyfotit tento kostel i když jeho historii znám. Tak snad při příští návštěvě.
Ilona Erika Kolář
Děkuji vám všem za komentáře, doufám, že jsem dodala odvahu ostatní a těším se na další příspěvky v "Jak šel čas."
Alena Vávrová
O kostele se šikmou věží v ULA vím již dlouho a také jsem se snažila jej vyfotit. Pěkný a následováníhodný počin, Ilonko.
Jana Kollinová
V roce 1959 jsem chodila na průmyslovku v Ústí. V té době byla v blízkosti kostela Nanebevzetí Panny Marie konečná autobusového nádraží směr Teplice- Ústí. Tehdy to nebylo nic zajímavého. Často jsme se na šikmou věž dívali a pro náctileté to nemělo ten správný historický vjem.
ivana kosťunová
Zajímavé- slyším o něm poprvé a hned mě to inspirovalo.
Naděžda Špásová
Ilono, máš to moc hezké. :-)
Blanka Macháčková
Moc hezké.
Alena Tollarová
Kostel jsem se snažila vyfotit v srpnu, samozřejmě bezvýsledně. Jinde by se kostelem se šikmou věží chlubili, Ústí ho schovalo. Nepochopím, jak toto mohlo projít.
Eva Mužíková
Ilono, jsi první vlaštovka, nakopla jsi mne, musím něco také vytvořit. Hezké.
Jitka Hašková
Zajímavé a úžasné dát dohromady fotky z dlouhého období. připomnělo mi to času z předchozích století, kdy se nesmělo ve městě nebo vesnici postavit nic vyššího než kostel.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.