Mezinárodní den seniorů si svět připomene již podvacáté
Kofi Annan, bývalý generální tajemník OSN. FOTO: wikimedia.org

Mezinárodní den seniorů si svět připomene již podvacáté

30. 9. 2018

Mezinárodní den seniorů, který připadá na první říjnový den, se letos bude slavit již podvacáté. Víte, jak k vyhlášení tohoto svátku došlo?

Když 1. října roku 1998 přednesl na půdě OSN její tehdejší generální tajemník Kofi Annan slavný projev na obranu přehlížené starší generace a rok 1999 vyhlásil Mezinárodním rokem seniorů, bylo jasné, že i tato stále početnější skupina obyvatel naší planety se zapíše do světového kalendáře. Ano, právě první říjen je od té doby Mezinárodním dnem seniorů a oslavou všeho, co společnosti přinášejí zralí a zkušení lidé.

„Naše doba je dobou dlouhověkosti. Dnes je asi 10 procent populace starší než osmdesát let. Toto číslo vzroste do roku 2050 na plných 25 procent,“ říká poselství generálního tajemníka OSN Kofi Annana z roku 1998.

V druhé polovině dvacátého století se zvýšila průměrná délka života o celých dvacet let. Během následujících dvaceti let bude přibližně jedna třetina obyvatelstva vyspělého světa starší než 60 let. Stárne však i starší obyvatelstvo, generace seniorů. Typickým obrázkem je dnes jedno dítě, dva rodiče, čtyři prarodiče a jeden i více praprarodičů.

Podle Annana prochází společnost určitou "tichou revolucí". Mottem Mezinárodního roku seniorů bylo heslo "Za společnost pro všechny věkové kategorie". Taková společnost by neměla karikovat starší občany jako pacienty nebo penzisty. Měla by je naopak vidět jako ty, kteří zároveň přispívají k rozvoji a mají z něho také prospěch.

 

senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Naše město pravidelně pořádá k tomuto dni kulturní akci pro seniory. Navečer jdu do kina Máj na pořad s Pepou Náhlovským.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.