Lev s bílou hřívou
FOTO: Český rozhlas

Lev s bílou hřívou

26. 1. 2019

Lev s bílou hřívou.

To jsou první slova, která mě napadnou při vyslovení jména Luděk Munzar.  Tak skvěle se zhostil role Leoše Janáčka ve stejnojmenném filmu, že pro mě zůstal tím lvem s bílou hřívou napořád. Ostatně, i v jeho vizáži a povaze je cosi lvího. Naši kinematografii obohatil o typy odvážných, trochu fanfarónsky chlapských hrdinů.

Snad málokterý člověk se může pochlubit tak širokým spektrem zájmů o adrenalinové sporty, jako Luděk Munzar.  Rallye Dakar, automobilové závody, letectví, a to jsem určitě nevyjmenovala všechno. (Pamětníci určitě vzpomínají na jeho zasvěcený komentář k přenosu Rallye Monte Carlo v r. 1987.)

 Pro jeho citlivost a vnímavost si jej oblíbil i básník František Hrubín a vzniklo mezi nimi mnohaleté přátelství, na které Luděk Munzar při různých příležitostech rád vzpomínal.

Vytvořil nespočet rolí v Národním divadle, kam nastoupil v roce 1957 a odešel v r. 1990 pro nespokojenost s jeho dalším směřováním. Bylo to chlapské rozhodnutí, a díky tomu se mohl věnovat jiným zajímavým projektům, režii, spolu s manželkou Janou jezdili po republice s vlastními pořady, a pro Čt vytvořil dle mého názoru nezapomenutelné dokumentární pořady o krásách naší země. Ať u ž je to série „ Zpět k pramenům,“, nebo „ Paměť stromů“, ze které je tato ukázka.

Většinu života prožil s manželkou Janou Hlaváčovou. Oba si rádi zazpívali, a já si velmi ráda pouštím jejich společné nahrávky. Jsou čisté, prosté, vřelé, a je v nich úžasný soulad, který zřejmě prožívali i v osobním životě. Tato nahrávka je ze hry „Naši furianti“

Mojí srdeční záležitostí je jeho role Jakuba Cirkla ze seriálu Jaroslava Dietla „Synové a dcery Jakuba Skláře". Vytvořil zde postavu poctivého rovného chlapa, který umí vzít za práci, postarat se o svoji rodinu a žít v souladu se svými zásadami. Právě dnes se mi vybavila závěrečná scéna z tohoto seriálu, kdy stařičký Jakub Cirkl, vyrovnaný s životem, vyrovnaný se světem, přichází naposledy na „svoji huť a jako ten, který dokončil svoji práci, odchází na věčnost.

Stejně tak i Luděk Munzar dnes v ranních hodinách po vykonané práci přešel na druhou stranu, aby se setkal s kamarádem Františkem Hrubínem a se všemi těmi starými bardy českého divadla.

 

 

osobnosti
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Libore, no comment.
Naděžda Špásová
Ivano, já vůbec nezpochybňuji herecké umění pana Munzara, nebo kohokoliv jiného. Já jen nemám ráda, když se z lidí po smrti dělají modly, ať je to kdokoliv. Byl to starý, nemocný pán a teď už je mu dobře. To je celé, víc k tomu dodávat nebudu.
Soňa Prachfeldová
Díky za tento článek
ivana kosťunová
Naďo, při své práci v Kulturním středisku jsem se setkávala také s tím, že umělci jsou jenom lidi, se svými obyčejnými lidskými vlastnostmi a mnohdy i velmi křehkou psychikou. A právě tam jsem se také naučila oddělovat jejich civilní a uměleckou podobu. Ono být neustále v centru zvýšené a mnohdy obtěžující pozornosti, člověka nutně omezuje, až stresuje. Každý se s tím vyrovnával jinak, ale právě ta proměna mrzutého nerudného člověka v zářící hvězdu sotva vstoupili na jeviště, to mě vždycky fascinovalo.
Libor Farský
Ano, i já děkuji za tento milý příspěvek.
Zdenka Jírová
Luděk Munzar patřil k nejen nejlepším hercům Národního divadla, ale patřil k herecké elitě vůbec. Vynikající byl i ve filmu, nejen na prknech. Odešel další vynikající herec. Spolu s Janou Hlaváčovou tvořili krásný pár .
Alena Tollarová
Bude mi chybět.
Hana Nováková
Ivano, krásný průřez životní prací. I mě se nejvíce libí v seriálu Synové a dcery Jakuba skláře, snad jeho životní role, byl v ní opravdu vynikající, další pořady o starých stromech a takové ty poučné zeměpisné. Měl k tomu zvláštně zabarvený hlas, i dnes ho v uších slyším. Zkrátka - pan herec a vám děkuji za aktuální vzpomínku...
Alena Vávrová
Díky za tento vzpomínkový článek, Ivano.
Naděžda Špásová
Kdysi jsem pracovala s pí Hlaváčovou i s p. Munzarem. Jana Hlaváčová je moc milá a příjemná paní, p. Munzar byl zvláštní a trochu komisní. Nemám ráda, když se ze známých lidí stanou po jejich smrti modly. Jsou, nebo byli to lidé, kteří mají a měli své chyby, jako mi obyčejní smrtelníci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.