Moje energie - Rovnováha v životě
Ilustrační foto: pixabay.com

Moje energie - Rovnováha v životě

27. 3. 2019

„Energie nevzniká ani nezaniká, energie se jenom přeměňuje“

Nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, zda mám energie hodně nebo málo, jak ji přivolat, nebo jenom uchovat a neztratit. Prostě jsem jen tak mimochodem vnímala  svoji energii,  se kterou jsem procházela životem.

Život mi přinesl různá překvapení, milá i nemilá, musela jsem se vypořádat s různými překážkami, ale také jsem zažila uspokojení z toho, že se mi občas i něco povedlo.

Do všeho, co mě v životě potkávallo, jsem se vrhala s veškerou energií, kterou jsem v té chvíli disponovala. Někdy se zdálo, když jsem se musela potýkat s lidskou zlobou, nenávistí, když jsem u někoho, komu jsem velmi věřila, objevila faleš, že už to neustojím, že energie došla, ale právě v těch nejhorších okamžicích, se objevil nenadálý silný příliv energie, který mně pomohl situaci zvládnout. Čili vždy, když jsem se z veškeré energie vydala, vrátila se mi v obrovském množství zpět. Místo falešných přátel se najednou objevili ti upřímní, kteří tam vlastně byli vždy, jen jsem je tolik nevnímala.

Tehdy mě poprvé napadlo, že základem všeho je rovnováha.  

Rovnováhy v životě lze docílit různě.  Sportovat úsporně, nebo vůbec nesportovat, rozčilovat se jen do výše svého platu, nevybočovat, neupozorňovat na sebe, a hlavně se nepouštět do ničeho, co by předpokládalo velké úsilí. Tak lze prožít celkem dlouhý, pokojný, leč poněkud nudný život s minimem použité energie, takže dočerpávat ji je celkem snadné.

Opakem je nepřetržitá aktivita v různých oblastech života - sport, kultura, domácnost, děti, vnoučata, společenský život, koníčky, tady všude může aktivní člověk plýtvat svojí energií a ve formě uspokojení nad těmito aktivitami čerpat tutéž energii zpět.

Pohybuji se někde mezi těmito krajnostmi, blíže asi k té druhé.

A když přeci jenom někdy mám pocit, že vydávám více, než dostávám, naliji si sklenku dobrého vínka, objevím na YT nějaký hudební počin, který zrovna koresponduje s mojí náladou, sednu si do křesla, dám si nohy na stůl (estéti prominou), a za zvuku libých tónů a u kvalitního vínka si srovnávám své myšlenky. Někdy těch tónů je potřeba více, ale kýženého účinku je vždy dosaženo, příliv energie obnoven, rovnováha opět nalezena.

Pro toho, kdo to chce také zkusit, doporučuji do začátku třeba toto:

 

 

 

Partneři soutěže:

710x100-4.png

DIG_680x140_stat.jpg

 

 

 

Soutěž Moje energie
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Ilonko, určitě to zvládneš způsobem, který tě posílí :))
Ilona Erika Kolář
Ivanko, krásně si se vypořádala s tématem a tleskám za článek. Základem je rovnováha, a to ve všem. V každém z nás je zlo a dobro, ať se to někomu líbí nebo ne a pokud člověk má být v pohodě, musí přijmou v sobě dobrou i temnou stránku. Já ted monentálně několik měsíců nejsem schopna napsat kloudný článek ani příspěvek, vypořádám se ze změnami ve svém nitru, kterými procházím.
Zdenka Jírová
Ivano, máme stejnou notu, napsala bych to podobně.
Soňa Prachfeldová
Super Ivanko, mě negativní kecy dodaly též nový příval energie a zvládla jsem . A ty nohy na stolek, stůl dávám ráda, ale opatrně, abych nepřevrhla sklenku a hudba a klídek, to je balsám na znavenou dušičku. A pak se jede zase dál. Tak ať se umíš vždy tak výborně naladit energií.
ivana kosťunová
Děkuji všem za moudré myšlenky, kterými doplňujete můj článek.
ivana kosťunová
Naprosto chápu- důležitý je ten okamžik soustředěného zamyšlení- ta příjemná kulisa tomu jen napomáhá...
Marie Doušová
Život přináší vždy nějaké překvapení ,buď příjemné, nebo nepříjemné a vždy se k tomu musíme nějak postavit.Je pravda , že energii musíme najít jen u sebe ,protože pokud si nepomůžeš sám ,tak ti nikdo pomoci docílit rovnováhu moc nepomůže. Chce to si vždy najít chvilku pro sebe a příroda,dobrá kniha a nebo jen dobrá hudba může hodně pomoci cítit se dobře a jít dál s úsměvem. Ivo moc hezky jste to vyjádřila a písní potvrdila. *********
Jitka Caklová
Evo K. Nechci zde rušit idylku, ale já si také sklenku dobrého červeného dám na oslavu když se mi daří. Čím více energie pro dobro vydám, tím více se mi ji vrací. Ale je normální, že každý to máme jinak, nic nerozporuji :-)
Eva Krausová
Jitko C. Krásně to sdělil Jan Tříska: "Nejvíce zbytečných starostí mi v životě odebralo uvědomí, že nemusím bránit ani vysvětlovat jakékoli své rozhodnutí před druhými. Protože je to můj život." Smutné je, že toto moudro stále mnozí nerespektují...
Eva Mužíková
Hezký příspěvek Ivano, já jsem díky svým aktivitám chvilku v rovnováze, chvilku se pohybuji nahoru a dolů. Snad se do té trvalé rovnováhy dostanu až " stářím ".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.