Vydejte se na zámek Libochovice. Do rodiště Jana Evangelisty Purkyně
FOTO: Petr Kříž, Národní památkový ústav

Vydejte se na zámek Libochovice. Do rodiště Jana Evangelisty Purkyně

30. 6. 2019

Libochovický zámek nalezneme v malebné krajině dolního Poohří lemované kopci Českého středohoří. Stojí na místě gotické tvrze, kterou Jan z Lobkowicz přestavěl na jednopatrový renesanční zámek.

Gundakar Dietrichstein zámek přestavěl barokně. Narodil se zde Jan Evangelista Purkyně. Rozsáhlý zámecký park byl založen již v 17. století Janem Tulipánem. V 19. století pak Josefem Blechou rozšířen na dnešních 26 hektarů.

Zámecké interiéry
Jednotlivé zámecké komnaty navozují různá historická období. Pozdní renesanci prezentují malá a velká galerie, vrcholné baroko je představováno v zámecké ložnici, je zde rokokový salonek, empírový salonek a slohy 19. století. Prohlídka zámku Libochovice vydá na procházku několika staletími.

Expozice o životě a díle J. E. Purkyně
Pamětní síň je věnovaná libochovickému rodákovi, přírodovědci J. E. Purkyněmu. Samostatná prohlídka je bez výkladu průvodce.

Zámecká zahrada a přírodně krajinářský park
Zámecká zahrada v Libochovicích zde stávala zřejmě již počátkem 17. století. O její podobě se nezachovaly žádné záznamy. Teprve až v roce 1685 nový majitel libochovického panství kníže Gundakar z Dietrichseina přijímá do jeho služeb zahradním uměním obeznámeného krasozahradníka Jana Tulipána. Ten podle plánů italského architekta Antonia della Porty založil parter v barokním slohu podle vzoru Versailleského parku.

V roce 1814 předkládá inspektor panství Wenig knížeti Janu Karlovi Dietrischteinovi čtyři plány k přeměně zámecké zahrady v takzvaném anglickém slohu. Roku 1822 byla zámecká zahrada přeměněna novým zahradníkem Seigrschmidtem. Aby bylo docíleno idejí slavného zakladatele tohoto slohu W. Kenta, byla kuchyňská zahrada spolu s ovocnicí a bažantnicí přeměněna na park. K tomu byl povolán tehdejší ředitel zahrad hraběte Clam-Gallase na Smíchově Josef Blecha. Blecha postavil osm skleníků pro tropické a novozélandské rostliny, oplotil část parku mezi dvorem a cukrovarem plotem z litinových tyčí. Roku 1857 byl zařízen po celém parku vodovod k zavlažování.

Roku 1858 připadlo panství hraběnce Terezii Herbersteinové rozené Dietrichsteinové. Za jejího působení se údržbě zámeckého parku věnovali J. Joseph, J. Štelzich a M. Hrbek. Ten byl pověřen roku 1885 zařízením velkého květinového parteru před vstupem do zahrady ze salla terreny. Založil také západně od zámku takzvaný nový park a architektonicky jej vyzdobil. V té době se rozrostly i sbírky tropických rostlin ve sklenících, jež si zasloužily značný věhlas.

Po smrti hraběnky Terezie Herbersteinové roku 1895 se ujal panství hrabě Josef Herberstein, který na přání své matky zachoval parku velkou přízeň. Roku 1912 byla část zahrady před zámkem přeměněna geometricko-architektonicky, aby opět odpovídala slohu zámku podle plánů Antonia della Porty z roku 1685. Vodítkem bylo působit velkými plochami. Prořezáním byly vytvořeny průhledy na krásné body okolí, a to tři z balkonu zámku a tři jiné na Házmburk z různých míst parku. Tento základ provedl podle nákresů Josefa Rubliče vrchní zahradník M. Hrbek. Po jeho smrti v roce 1917 se prací ujal sám Rublič. Po první světové válce přibylo v zahradě alpinum a rosarium. Ve skleníku byly bohaté sbírky palem a exotických rostlin rozšířeny o kávovníky a další vzácné rostliny. Některé dovezl sám hrabě Herberstein z cest po Africe a Asii. Rublič se věnoval i šlechtění a za jeho působení byla ve zdejších sklenících největší sbírka begonií tipu rex. V této podobě se park zachoval, až na několik drobných úprav, dodnes. „Kéž i další staletí naleznou toto kulturní dílo tím, k čemu bylo před více než třemi sty lety založeno a po tak drahou dobu láskyplně do dnešního dne pěstováno!“ (J. Rublič)

Program na léto

  • od 29. června – 31. srpna / Dětské prohlídky s komtesou / Jak své dětství prožívaly děti s modrou krví? Jaké měly hračky, učebnice, sportovní náčiní?
  • 29. června – 7. července / Letní výstava bonsají / ukázky tvarování a prodej bonsají
  • 6. července / Krásná Lilly – hraběnka Clam–Gallas / Hraběnka Clotilde přijíždí na zámek Libochovice navštívit sestru Teresii von Dietrichstein–Proskau (divadelní prohlídka a historické venkovní hry v parku)
  • 10.–11. srpna / Výstava exotického ptactva / v zámeckém skleníku
  • 10.–11. srpna / Výstava domácího zvířectva / v západním parteru zámeckého parku
  • 24. srpna / Videomapping – J. E. Purkyně / vizuální projekce na fasádě zámku k výročí slavného libochovického rodáka
  • 31. srpna / Hradozámecká noc / divadelní představení

Jak se dostanete na zámek
Zámek Libochovice se nalézá pouhých 700 metrů od vlakové stanice Libochovice město. Parkoviště je vzdálené 300 metrů od zámku.

Bezbariérový přístup
Bez asistence další osoby je na zámku Libochovice možno navštívit pouze nádvoří, pamětní síň J. E. Purkyně a park. Další interiéry a především expozice zámku jsou pro vozíčkáře přístupné pouze s doprovodem, který zajistí vynesení a snesení z přízemí do prvního patra. Podlaha interiérů je hladká s dřevěnými parketami. Schody v interiéru jsou poměrně mírné. Schodiště je opatřeno zábradlím. Zámek nemá výtah ani schodolez.

Otevírací doba zámku
červen (út–ne/9.00–16.00), červenec a srpen (út–ne/9.00–17.00), září (út–ne/9.00–16.00), říjen (so–ne/9.00–15.00), 30. listopadu –15. prosince (so–ne/9.00–15.00)

Otevírací doba parku
červen (út–ne/9.00–17.00), červenec a srpen (út–ne/9.00–18.00), září (út–ne/9.00–17.00), říjen až prosinec (út–ne/9.00–16.00)

 

Tip na výlet připravil Tomáš Pospíšil, Národní památkový ústav

 

 

 

 

 

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Nádherná pozvánka.
Alena Vávrová
VLibochovicích jsem byla prvně jenom v parku kolem zámku a pak před několika lety se senior klubem na zájezdu. Zámek je krásný, park s výhledem na vodu také. Doporučuji.
Ilona Erika Kolář
V Libochovicích jsem byla strašně dávno, když tam syn hrál a potom také jednou na výstavě bonsají.
Naděžda Špásová
Zámek v Libochovicích už jsem navštívila, má krásnou zahradu a byli jsme tam na výstavě bonsají. Stojí za návštěvu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%