Karel Gott
FOTO: Karel Sedlecký, commons.wikimedia.org

Karel Gott

14. 7. 2019

Seděla jsem na dřevěné lavici vedle táty v letním kině. Bylo mi nějak kolem deseti let a estráda k výročí osvobození, která zrovna běžela na pódiu, mě nesmírně nudila. Rozhlížela jsem se po okolí, jestli neuvidím někoho z kamarádů, když mě táta vzal za rameno.

"Dobře poslouchej a tohohle kluka si zapamatuj. Ještě o něm hodně uslyšíme." Zbystřila jsem pozornost a opravdu. Hubený kluk na podiu zpíval způsobem, který jsem nikdy předtím neslyšela. Měl neobvyklý přednes a nádherný hlas. Co tehdy zpíval, už si nepamatuji.

Mohla to být třeba tato píseň:

 

Sedmdesátá a osmdesátá léta nám představují Karla Gotta jako hotového profesionála. Kombinací neobyčejného talentu, pracovitosti, osobního kouzla a velkého pracovního nasazení se napevno usadil na vrcholu naší hudební scény a setrvává tam prakticky dodnes. Jeho koncerty u nás i ve světě jsou vyprodané a Karel sklízí úspěchy na všech frontách. V hudbě, muzikálu, filmu. Z jeho největších hitů tohoto období mě vždy zahřeje u srdce píseň "Když jsem já byl tenkrát kluk" - krásný text , melodie a procítěný přednes.

 

< p> 

V těchto dnech Karel Gott slaví své jubileum. Bez nadsázky mohu říci, že je to náš nejvýznamnější zpěvák dvacátého století, a možná naši následovníci za dvěstě - třista let na otázku, kdo byl nejvýznamnějším umělcem dvacátého století, budou odpovídat "Karel Gott". Nebo třeba jako devatenácté století bylo nazýváno stoletím páry, dvacáté století bude nazýváno stoleletím Karla Gotta.

Už nyní pro cizince jsou symbolem Prahy Vltava a Karel Gott. To spojení se mi tak zalíbilo, že jsem je zařadila jako závěrečnou dnešní nahrávku.

 

 

Karlu Gottovi přeji k narozeninám hlavně zdraví, hodně energie, láskyplné publikum a ještě hodně zajímavých hudebních počinů.

 

Karel Gott osobnosti
Hodnocení:
(4.9 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
Pravda,pravda,pravda.Zatím ho nikdo nepřekonal.
Helenka Vambleki
Škoda, že Bůh poslední větu článku asi nečetl a našeho Boha si povolal, aby zpíval v nebi andělům.
Marie Doušová
Ivo , moc pěkně zpracované povídání a připomenutí Karla Gotta. Máte pro to talent. Dík za ukázky jeho tvorby a ať ještě dlouho užívá života a své šťastné rodiny.**********
Zdenka Jírová
Vzpomínám si, jak jsem mu fandila v soutěži Písničky na zítra, ale byl druhý, první byl tehdy slavný Richard Adam s písní Píseň o mušli. Přesto ale všichni mí spolužáci to považovali za křivdu, jeho písnička Oči má sněhem zaváté byla pro nás jednička. Později, po maturitě , když jsem už začala chodit do práce, dávali v dráťáku v 7 hodin ráno písničku na dnešní den, jsem pádila od vrátnice do laboratoře, kde jsem pracovala, abych Karla slyšela právě s písní Oči má sněhem zaváté... Přeji mu všechno nejlepší k jeho narozeninám a ať ho ještě dlouho slyšíme.
Věra Ježková
Díky, Ivanko. Sice jsem měla radši Waldu, ale jeho písničky mám taky ráda. :-)
Eliška Murasová
Ivanko, díky za článek a připomenutí písni, které zůstavají v paměti. Nebyla jsem zcela jeho fanynka, ale on svým zpěvem, talentem, píli i chováním dokáže získávat lidi.
ivana kosťunová
Jano, souhlasím s tebou. Objevuje se spousta talentů, ale talent je jenom základní předpoklad. Ostatní je opravdu už neskutečná dřina hraničící až z fanatismem.
Marie Ženatová
Děkuji moc Ivanko za hezkou a aktuální vzpomínku. Já si včera večer v televizi také dobře užila jeho slavnost k hezkému výročí s mnoha blahopřáními...
Jana Šenbergerová
Hezká vzpomínka, Ivano. Troufnu si tvrdit, měl i že konkurenci, jen nebyla tak cílevědomá jako on. Zatímco Karel Gott zrál jako víno, až se dočkal "archivování", hvězda konkurence pohasla a málem upadla v zapomnění. Jestlipak si na ni ještě někdo vzpomenete? Ale řekněte sami, kdo jiný by se měl stát "pánembohem" hudebního nebe, když ne Gott? Takže Kája je a bude "boží", tak ať mu zdraví a hlas slouží.
Marcela Pivcová
Když Karel jako hubený mladíček začínal v televizi zpívat, vůbec se mi nelíbil. To ale velmi rychle pominulo a jako studentka v Budějovicích jsem pravidelně sháněla jeho malé desky, které vycházely. Pak jsem viděla jeho barevnou fotku na titulní stránce časopisu. Měl světlý svetr s norským vzorem a já jsem zatoužila mít stejný svetr. Tak jsem po dlouhém obkreslování vzoru svetr upletla. "Káju" jsem naposledy viděla v Zoo, kde byl s rodinou. Stál vedle mne, ale odvahu stisknout spoušť foťáku bych neměla. Svetr i ty původní desky mám na chalupě dodnes. A "Kájovi" přeji to nejdůležitější: zdraví.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.