Domovy pro seniory v Česku praskají ve švech, pomoci by měla více terénní služba
Ilustrační foto: ingimage.com

Domovy pro seniory v Česku praskají ve švech, pomoci by měla více terénní služba

7. 8. 2019

Domovy pro seniory nestačí současné poptávce, potýkají se s nedostatkem místa. Statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí ukazují, že domovy ročně nevyhoví přibližně 35 tisícům žádostí.

Podle Jakuba Cardy, ředitele Společně, o. p. s., která se o seniory stará prostřednictvím Senior Pointů – „oáz pro seniory“ – je to důsledek dlouhodobě neřešeného stárnutí populace.

„Míst v domovech pro seniory nebude nikdy dostatek. Je proto nutné rozšířit terénní služby a pomoc, která by přišla za seniory přímo domů. Rodinu samozřejmě nikdo nenahradí, ale do budoucna nelze spoléhat na to, že se o každého seniora plně postarají příbuzní. Ideální by bylo propojit pomoc rodiny právě s terénní a ambulantní službou,“ říká Carda.

V Česku se střední délka života dlouhodobě prodlužuje. Muži narození po roce 2010 mají naději na dožití téměř 76 let, ženy pak téměř 82 let. Stárnutí populace pociťují i v Moravskoslezském kraji, kde je také nejvíce Senior Pointů v Česku.

„Náš kraj stárne. V blízké době bude v seniorském věku třetina zdejší populace. Senioři jeví velký zájem o společné akce, Senior Pointy jsou plné. Pro radu nebo si jen popovídat přijdou denně desítky zájemců,“ doplňuje náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jiří Navrátil.

stárnutí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Moje maminka, trpící Parkinsonovou nemocí, měla velké štěstí, že dostala nabídku do DS Háje, kde je jedno oddělení na tuto nemoc specializováno. Sama doma už být nemohla, nestačily návštěvy pečovatelky a služby poskytované organizací Život 90. V DS je spokojena, péče o klienty je velmi dobrá, stejně tak prostředí.
Danka Rotyková
Souhlasím také s Marií a asi nebudeme samy. Nic proti domovům pro seniory, ale i já bych chtěla být ve svém bytečku a soběstačná až do posledního dne svého života. ☺
Mell Nova
Souhlas, prodlužovat život není to pravé u seniorů, pokud s tím nesouhlasí.Když ano, chtějí dál žít navzdory všemu , co je postihlo a trápí, mají i u mne zelenou.
Marie Doušová
Ano, věk se prodlužuje, ale někdy jen na úkor seniora. Udržování lidského života na přístrojích,kde už je jasné ,že člověk vlastně ani nežije, jen živoří je nedůstojné a nechci se toho dožít. Chci umřít za pochodu životem a né žádné oživování a ležení bez ducha na posteli.Umřít ano, ale umírat několik let v posteli ne. Jsem seniorka a života si vážím ,ale jen do té doby ,kdy jsem sama soběstačná a nechci být nikomu na obtíž.Omlouvám se ,ale je to můj osobní názor .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.