Gruň náš šumný jediný. Navštivte místo, které obdivoval básník Petr Bezruč
FOTO: archiv redakce

Gruň náš šumný jediný. Navštivte místo, které obdivoval básník Petr Bezruč

27. 7. 2020

Gruň dostal pojmenování podle své podoby. V řeči prvních osadníků – valašských pastýřů - znamená gruň táhlý travnatý horský hřeben. Tak vypadal Gruň až do padesátých let. Zdejší půda musela uživit, byť skromně, velké množství lidí a ti si jí velice vážili.

Později, když ubylo hospodářů závislých svou obživou na půdě, začaly mnohé pozemky zarůstat náletem dřevin. Svou roli sehrálo i necitlivé zalesňování pasinků lesní správou. Proto bohužel nenávratně zmizely některé kouzelné pohledy zachycené na dobových fotografiích. I přesto zůstal Gruň posledním odlesněným a obydleným horským hřebenem v Beskydech.

Turistů ubylo

Ještě před dvaceti lety patřil Gruň k turisticky nejnavštěvovanějším místům Beskyd. Nádherné rozhledy, kdy za krásného počasí jsou vidět více než stokilometrů vzdálené vrcholky Malé Fatry, lákaly každý víkend stovky turistů. Ačkoliv i dnes je nádherná šestikilometrová trasa z Gruně na Bílý kříž velmi oblíbená, přeci jen je tu turistů mnohem méně, než třeba na Pustevnách či na Lysé hoře, tedy místa, kam proudí o prázdnínách davy lidí.

Možná i proto je Gruň místem, které stojí za to navštívit, třeba právě o letošních prázdninách, kdy lidé zůstávají převážně v České republice. Svůj ráj si zde najdou jak milovníci turistiky či cykloturistiky, tak i borůvkáři či houbaři.

Kde se ubytovat?

Na vrcholu Gruně, kam pohodlně dojedete autem, stojí známý hotel Charbulák, který po rekonstrukci nabízí krásné pokoje s vlastním sociálním zařízením. Hotel disponuje velkými společenskými méstnostmi a přímo z oken je možné kochat se nádhernými výhledy do kraje.

Zcela novým ubytovacím zařízením na Gruni je Bezručova škola. Malý penzion přestavěný opravdu z místní školy je moderně vybaven. Hosté si kromě ubytování určitě budou chválit i místmí takřka domácí kuchyni a úžasný personál.

Hned poblíž Bezručovy školy nabízí ubytování církev v Domě sv. Josefa.

Výlety po okolí

Určitě nejkrásnější je z Gruně výlet na Bílý Kříž, místo na hranici mezi Českou republikou a Slovenskem. Pohodlnou hřebenovku dlouhou necelé čtyři kilometry snadno zvládnou i senioři, ale i maminky s kočárky. Pěkná je také cesta Visalaje, ovšem tam už je potřeba počítat s větším převýšením a místy více kamenitou cestou. Zdatnější turisté se mohou vydat z Gruně na Lysou horu, nejvyšší horu Beskyd (1323 m.n.m.). Čeká je 13 km dlouhá trasa (jedna cesta), ovšem ty výhledy stojí za to...

Pokud se do Beskyd vydáte z větší dálky, určitě byste měli navštívit Rožnov a místní valašský skanzen. Zde se také můžete vykoupat v hezkém bazénu u rožnovského kempu. A určitě stojí za to vyjet i na Pustevny, kde můžete obdivovat Jurkovičovy chaty  - Maměnka a Libušín. Ten letos otevírá po rekonstrukci, kterou stavba prošla po rozsáhlém požáru. A krásná je také procházka po naučné stezce „Masarykovo údolí“ poblíž přehradní nádrže Šance.

Na Gruni se vám určitě bude líbit. Petr Bezruč věděl, proč vzdát tomuto místu holt ve své básni:

Ty, jenž jsi přišel z doliny
tož od hamerské dědiny,
buď zdráv, se potěš pohledem
na Gruň náš šumný jediný.

Den žij zde sladký nevinný
džbán žalu rozbij v střepiny
neb život lidský teskný jest
a Gruň je jenom jediný.

A až se vrátíš v doliny
nech mlád si, nech máš šedíny
na hory naše vzpomínej
na Gruň náš šumný jediný.

 

Beskydy turistika ubytování výlet
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Děkuji za zajímavou pozvánku. Na některých zmíněných místech Beskyd jsem byla, ale mnohé stále ještě čeká na mé prozkoumání. Jak ráda bych se tam vydala, vždy se mi tam líbilo.
Eva Mužíková
Do těchto končin se asi nikdy nepodívám. Přesto děkuji za milou pozvanku.
Naděžda Špásová
Beskydy jsou určitě krásné, bohužel jsou od nás trochu daleko. :-)
Zuzana Pivcová
Ráda bych se tam dostala, ale je to pro mě při mé nepojízdnosti tak trochu z ruky.
Alena Vávrová
Nebyla jsem sice přímo na Gruni, ale v Beskydech ano, i když vždy jen krátce a naposledy to bylo díky srazu i60.cz. Hory a daleké rozhledy z nich mám moc ráda.
ivana kosťunová
Beskydy jsou určitě krásné, ale daleko více vnímám, s jakou láskou k rodnému kraji je článek napsán. Slovo Gruň slyším poprvé, a jen mě tak napadlo, jestli předkové jednoho slovenského zpěváka křestním jménem Dušan ,nepocházeli z Beskyd :))
Martina Růžičková
Moc hezký článek i fotky. Beskydy určitě za návštěvu stojí. Jsou to nádherné hory s bohatou historií.
Marie 00000
Tu cestu jsem šla několikrát, na Grúni je opravdu krásně. Jen by bylo dobré zakázat vstup prasatům (dvounohým!!!!).
Antonín Nebuželský
No jo ? maminka byla z Metylovic, takže jsme jezdili na návštěvy, mimo jiné třeba do Starých hamrů,kopce okolo mám v nohách. Snad bych to ještě dal...
Jana Šenbergerová
Jako dítě jsem byla pod Beskydami doma, možná by to chtělo aspoň na chvíli se tam vrátit. Nikdy jsem si nemyslela, že bych je mohla opustit, a přece se stalo. Vyměnila jsem jedny krásné hory za jiné. Díky, Honzo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%