Masarykova zdymadla
Foto: autorka

Masarykova zdymadla

10. 12. 2019

Když jedu po pravém břehu řeky Labe z města Ústí nad Labem směrem na Litoměřice, pod hradem Střekov pravidelně míjím neobyčejně zajímavou a technickou, dodnes funkční památku - Masarykova zdymadla.

Vždy  na chvilku sesednu z kola a s respektem pozoruji peřeje narážející do železobetonových konstrukcí. Zdymadla byla vybudována dle návrhu architekta Františka Vahaly za účelem lepšího splavnění řeky Labe a využití vodní energie pro výrobu elektřiny v letech 1923 až 1935. V době dokončení se stalo zdymadlo jednou z nejmodernějších staveb svého druhu v Evropě. Součástí zdymadla je hydroelektrárna s instalovanými třemi Kaplanovými turbínami. Tato vodní elektrárna je využívána trvale, a to nejen v době špiček, jak bývá zvykem u jiných podobných zařízení.

Masarykova zdymadla

Pohled na Masarykova zdymadla z labské cyklostezky.

Zdymadlo bylo již od svého vzniku vybaveno tzv. rybím přechodem komůrkovitého typu, který se však projevil jako nefunkční. Tudíž se v r. 2002 vybudoval podle nejnovějších vědeckých poznatků nový rybovod, jenž konečně začal plnit svou funkci a je hojně využíván tažnými rybami. Na tento projekt bylo přispěno i z fondů PHARE. V rámci pořádání poměrně častých akcí Dnů otevřených dveří mohou návštěvníci zhlédnout kromě strojovny, plavební komory i celý systém rybího přechodu.

Masarykova zdymadla

 Pohled z hradu Střekov.

Zdymadla byla prohlášena v r. 1963 národní technickou památkou a dokonce v květnu 2009 byly vydány pamětní zlaté mince (nominální hodnota 2500 Kč) s vyobrazením této stavby. Zdymadla slouží zároveň jako lávka pro pěší z jednoho břehu na druhý, ovšem přístup nahoru vede poměrně vysokým strmým schodištěm. Na pravém labském břehu vede skrze areál cyklostezka (Ústí n. L. - Velké Žernoseky), nicméně já raději úsek zdymadel (jako většina cyklistů znalých místních poměrů) objíždím po silnici.

Masarykova zdymadla

Romantická zřícenina hradu Střekov.

dsc02067.jpg

Pohled na zdymadla a hrad Střekov z druhé strany Labe.

Na závěr si neodpustím malou poznámku. Třebaže jsou zdymadla stavbou skutečně ojedinělou, nedávno mě pobavila informace v  jednom turistickém průvodci, kde jsem vyčetla, že se jedná o "stavbu krásnou a elegantní",  což mi připadá úsměvné při konfrontaci se středověkým romantickým hradem. Co člověk - to názor.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Přátelé, děkuji vám všem za komentáře a také za pochvalu. :)))
Alena Vávrová
Ilonko, dík za připomenutí, je to pár let, co jsem jela kolem vlakem do Roudnice a zpět. Výlet na Střekov si už slibuji dlouho, tam jsem byla v dívčím věku.
Libor Farský
Bezva !!!
Jan Zelenka
Zapomněl jsem dodat, že fotky jsou perfektní!!
Soňa Prachfeldová
V Ústí je spousta zajímavých a krásných míst. Moc pekny článek i fotky.
Jan Zelenka
Přímo u zdymadel jsem ještě nebyl, ale moc pěkně se na to dívá z terasy střekovské hradní kavárny.
Eva Mužíková
Velmi zajímavý článek, nikdy jsem tudy nejela. Když se to umí, fotky jsou nádherné.
Alena Tollarová
Jednou jsme se při cestě do Ústí, ale po druhé straně, u zdymadel zastavili a šli se tam podívat. Bylo to zajímavé. Pěkný je i pohled na ně a Střekov nahoře z druhé strany z turistické trasy od Větruše k Vaňovskému vodopádu. Fotky jsem dávala minimálně k článku Zamrzlý Vaňovský vodopád.
Jitka Hašková
Moc zajímavé. Asi jsem někdy projížděla vlakem. Děkuji za přiblížení zajímavého místa.
Dana Kolářová
Zajímavé představení technické památky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%